DEMİRTAŞ:``DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI,DİKTA YÖNETİMİNE YOL AÇAR``

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Grup Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, Genel Kurul görüşmelerinde dokunulmazlıklara ilişkin yaklaşımlarını parti sözcülerinin söyleyeceğini, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının bu haliyle "darbeye ve dikta

Siyaset 18.05.2016 07:09:48 0
DEMİRTAŞ:``DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI,DİKTA YÖNETİMİNE YOL AÇAR``

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Genel Kurul görüşmelerinde dokunulmazlıklara ilişkin yaklaşımlarını parti sözcülerinin söyleyeceğini, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının bu haliyle "darbeye ve dikta rejimine yol açmak olacağını" iddia etti. 

Demirtaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Sarıkamış Mahallesi'ndeki patlamada yaşamını yitirenlerin isimlerini okudu. 

Böylesi bir olayın şu veya bu şekilde hiçbir makul, meşru ve haklı gerekçesi olamayacağını ifade eden Demirtaş, "En net bir dille kınadığımızı ve kesinlikle kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Olaydan sonra yapılan açıklamada sorumluluk sahiplerinin açıklamalarını da sorumsuzca bulduğumu belirtmek istiyorum. Böyle bir durumda yapılması gereken şey sorumluların ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve özür dilemektir. Onun dışındaki hiçbir mazeret kabul edilemez. Sivil yurttaşlarımızın bu şekilde katledildiği hiçbir olaya HDP asla sessiz kalmadı, kalmayacak. Biz şehirlerimizde savaş istemedik. Sivil insanlarımızın ve başka yurttaşların ölmemesi için demokratik siyaseti öne çıkarmaya çalıştık." diye konuştu. 

Demirtaş, "dokunulmazlıklara ilişkin sürecin saray darbesinin parçası olduğunu" ileri sürdü. Dolmabahçe'deki görüşmede, istenen şeyin ülkenin bölünmesinin değil sivil, demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasa karşılığında terör örgütü PKK'nın nihai olarak silahları bırakması olduğunu ifade eden Demirtaş, "Erdoğan'dan istenen başka bir şey yoktu. Masanın neden devrildiğini ne saray ne de iktidar bugüne kadar açıklamamıştır." dedi. 

Selahattin Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Sırf kendisi tek adam olma hasretini gerçekleştiremediği için masa devrildiyse bunun hesabını kimse sormayacak mı? Biz sorduk. Darbeyi durdurmak için sorduk. Dokunulmazlıklarımızın tartışılmaya başlanmasının nedeni budur. Sormaya devam ettiğimiz için dokunulmazlıklarımız tartışılıyor. Dokunulmazlıklarımızı kaldırmak isteyen bu zat bir fikir adamı, bilim insanı, düşünür, aydın değildir. İdeolojik olarak davası olan adam da değil. Uzmanlık alanı rant üretmek, rant dağıtmaktır. Bugün dokunulmazlıklarımızı tartışanlar yarın ne hale geldiklerini görecekler. Biz doğru yerde durduk. Parlamentoda da dursak, meydanda da dursak, zındanda da dursak böyle durarız. Duruşumuzda değişiklik olmaz." 

Demirtaş, Genel Kurul görüşmelerinde dokunulmazlıklara ilişkin yaklaşımlarını parti sözcülerinin söyleyeceğini, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının bu haliyle "darbeye ve dikta rejimine yol açmak olacağını" iddia etti. 

Çok sayıda milletvekilinin dokunulmazlık oylamasında "hayır" diyeceğinden emin olduklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: 

"Biz yargılanmaktan korkmuyoruz ama şu andaki darbe sürecine evet diyen milletvekili tarihi vebal altına girmiş olacak. Çocuklarının, torunlarının yüzüne bakamayacak. Umut ediyorum ki bu akşam ve cuma günü bu milletvekili sayısının az olduğunu göreceğiz. Temennimiz odur. Milletvekillerimizin belki bazılarını tutuklama girişimi üzerinden bir psikolojik harekat yürütmek istiyorlar. Öyle bir ortamda erken seçim ya da referandumla dikta rejimini anayasal güvenceye kavuşturmak istiyorlar." 

Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıklarda milletvekillerinin bu tabloya bakarak oy kullanmalarını istedi. Kendilerinin dokunulmazlık zırhına bürünerek siyaset yapmadığını savunan Demirtaş, şunları vurguladı: 

"Milletvekili arkadaşlarımız, bu ülkenin cezaevlerini direniş alanı bilerek buralara geldiler. Biz son derece doğru bir iş yaptık. Kişilere bağlı ve bağımlı olmaktan kurtardık. Ben olurum ya da siz olursunuz ya da olmazsınız HDP diye bir çizgi var artık. Türkiye'nin güçlü bir anamuhalefet akımı var. Bu akımı durduramayacaklar. Erdoğan'dan geriye acı hatırlar dışında asla bir şey kalmayacak. O gittiğinde AKP diye bir şey kalmayacak. Ama biz gittiğimizde çok güçlü bir HDP olacak."


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9886,4%1,75
  • DOLAR

    32,55% 0,21
  • EURO

    34,95% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2458,08% 0,91
  • Ç. ALTIN

    4014,34% 0,56