DEMİREL MÜZESİNE MUHTEŞEM AÇILIŞ

Türk Dünyasından Haberler 27.10.2014 18:14:25 0
DEMİREL MÜZESİNE MUHTEŞEM AÇILIŞ

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in Tavsiyesi üzerine Kardeşi Şevket Demirel tarafından memleketi İslamköy`de yaptırılan Demirel Külliyesi, Dün düzenlenen ve Bir döneme imza atan Siyaset ve İş Dünyasının yoğun ilgi gösterdiği Muhteşem bir açılış töreni ile hizmete açıldı.

 Müzenin açılışına, Süleyman Demirel’in yanı sıra Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Arnavutluk, Romanya, Kosova eski cumhurbaşkanları, aralarında Aydın Doğan’ın da bulunduğu işadamları ve çok sayıda bürokrat ve siyaset adamı katıldı. 

Açılış Törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,MHP ve CHP ve Ak Parti Milletvekilleri,Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel,Eski siyaset Adamlarından Hikmet Çetin,İsmet Sezgin,Hüsamettin Özkan,Ünlü İş adamı Aydın Doğan`ın katıldığı açılış törenini Ünlü Televizyon Sunucusu Mehpare Çelik sundu.
Aşırı izdiham sonucunda Açılış Töreninin yapıldığı Dev Çadır salonunun Dışında da dev ekran ve Masa ve Sandalyeler kurularak açılış törenine giremeyen vatandaşların Töreni salon dışından izlemesi sağlandı.Kurulan standarda vatandaşlara yiyecek dağıtıldı.Ayrıca törene katılanlara Gülsuyu ve gül lokumu ikram edildi.
Demirel Külliyesinde . Demirel`in özel eşyalarının, aldığı ödüllerin, hediye edilen eşyaların, fotoğraflarının, sözlerinin, hakkında yazılmış ve kendi yazdığı kitapların sergileneceği Külliye, Demokrasi Müzesi adı verilen bir büyük bölüm, bir kütüphane, cami ve yan unsurlarından oluşan büyük bir kompleksten oluşuyor. Demirel ailesinden Şevket Demirel tarafından yapımı üstlenilen ve yaklaşık 20 yıldır devam eden faaliyetler sonucunda tamamlanarak hizmete açıldı.. İnşaatın taşları Isparta`nın Yalvaç ilçesine bağlı bir köyünden, pencere kenarları ise Sav kasabasından getirildi. Demokrasi Müzesi`nin giriş kapısı, Şevket Demirel`in yurtdışından özel olarak getirttiği bir deriyle kaplandı.. Demirel`in eşyalarının sergilenebilmesi için gerekli standtlar da yerleştirilmiş. Müze`nin geniş bölümünün tavan kısmına yerleştirilen elektronik sayaçtan ise Süleyman Demirel`en siyasi yaşamının çeşitli dönemlerinde söylediği ünlü vecizeleri akıyor; "Sene 1935; Bizim kavgamızda medeniyeti bulma, arama, ona mutlaka ulaşma gayesi vardır.", "Sene 1935; Ben kurumuş bir buğday başağının peşinden giden adamım". "Bizim mücadelemizde aydınlığın karanlıkla, yeşilin bozkırla, varlığın yoklukla, refahın sefaletle, ilim irfanın cehaletle, imar ve umranın harabiyetle kavgası vardır", "Çatlamış toprakla mavi gök arasında kavgalarını sürdüren, hazırda hiçbirşeyleri olmayan insanlardık". "Demokrasilerde çareler tükenmez". Bunlar, burada yeralması düşünülen Demirel`in ünlü sözlerinden sadece birkaçı.

Demokrasi Müzesi`nin hemen yanında yeralan ve Cumhurbaşkanının kitaplarının yeralacağı kütüphane ise iki katlı olarak inşa edilmiş. Geniş salonlar ve odalar dikkat çekiyor.

Külliye içinde, bir de cami bulunuyor; Şehriban Demirel Camii. 1990 yılında açılmış. Külliye kapsamında görevlilerin ikamet edebilecekleri bir lojman da inşa edilmiş.
Türk siyasi tarihi üzerine araştırma yapacaklar için çok önemli bir kaynak oluşturulmuş.
Müze binasının 8 kubbesi var. Kubbelerden büyük olanı Demirel’in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise başbakanlık yaptığı dönemleri simgeliyor.
Demirel, “kardeşinin demokrasinin sağladığı imkânlarla Türkiye’nin her taşına, ovasına, dağına, ırmağına, santraline ve limanına büyük yatırımlar yapılmasına katkı sağladığını, bunun için müzeye ‘Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ ismini verdiklerini, müzenin yapımından önce ABD’ye giderek ABD başkanlarının müzelerini incelediklerini, o müzelerden esinlendiklerini” söylüyor.


Açılış töreni saat 12.00 sıralarında 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in salona girmesi ile başladı.Yaşanan izdiham nedeniyle gecikmeli olarak başlayan Açılış Programı Süleyman Demirel`in yaşamından kesitlerin verildiği ve Yaşamının anlatıldığı bir Gösteri ile başladı.Zaman zaman duygusal anların yaşandığı Törende,Ankara Kulübü Seğmenleri de yer aldı.Ege Türkülerinden bir demet`in sunulmasından sonra Kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yapan Müze ve Külliyenin yapımını üstlenen ve Büyük emeği geçen Şevket Demirel konuşmasında şunları söyledi:``Sizler bugün buraya yalnız Demirel sevgisi ve hasretini gidermeye gelmediniz.Demokrasi ile Kalkınmayı görmek için geldiniz.Hiçbir siyasi amacı olmayan bu açılış,ülke tarihinde belki de bir ilk olacaktır.Buraya bu topluluğu çeken felsefe işe budur.,İşte siz ona geldiniz
Bu müze Halkımıza Cumhuriyet Döneminde Demokrasiden neler kazanılacağını öğretecektir.Müzenin tek sahibi Türk Milletidir.Müze 20 senede yapılmıştır.Bu toprakları Bizanstan alan Selçuklu Komutanı ve Atabey kazamızda anıt ve medresesi olan Gazi Ertokuş Bey`in Medresesinin yapımı da 20 sene sürmüştür.Müze 6 bin Metrekaresi kapalı alan olmak üzere 17 bin metrekare alana oturtulmuştur.Külliye olarak bir milyon metrekaredir.Müze yapılırken,hiçbir köy evi yıkılmamış,restore edilerek muhafaza edilmiştir.Vakfımız bugüne kadar Müzenin yapımı için Devletten,özel ve tüzel şahsi kişilerden bir bağış almamıştır.``dedi.

 

Törende konuşan Süleyman Demirel, Türkiye’nin 1950-2000 arasında büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve çok şey kazandığını söyledi. Yaşanan askeri müdahalelerin, bu kazanımların daha da artmasına engel olduğunu belirtti. Hep seçimle geldiğini vurguladı ve “Ben cumhurbaşkanlığını kimsenin elinden almadım.” dedi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

HABER:ABDULLAH ORTAÇ/ISPARTA


Anahtar Kelimeler:
23.9° / 17.5°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88