CUMHURBAŞKANI GÜL,ANKARA AŞKABAT GÜNLERİ`NDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da Aşkabat Günleri” kapsamında Başkent'te bulunan Türkmenistan Devlet Sirki ile Kalkınış Topluluğunun Ahal Teke Atlarıyla sergilediği gösteriyi izledi.

Sağlık 15.12.2013 08:51:31 0
CUMHURBAŞKANI GÜL,ANKARA AŞKABAT GÜNLERİ`NDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  “Ankara’da Aşkabat Günleri”kapsamında Başkent’te bulunan Türkmenistan Devlet Sirki  ile Kalkınış Topluluğunun Ahal Teke Atlarıyla sergilediği gösteriyi izledi.

   Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, “Ankara’da Aşkabat Günleri” etkinliklerinin Gala’sına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek,

Aşkabat Valisi Recepgeldi Nurmammedov, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov, milletvekilleri, Ankara’da yaşayan Türkmenistanlılar ile binlerce Başkentli katıldı.

           ASKİ Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Gala programında gösteriler öncesinde konukları selamlayarak bir konuşma yapan Başkan Gökçek,  Türkmenistan’dan gelen konukları, şahsı, Büyükşehir Belediye Meclisi ve tüm Ankaralılar adına selamladığını belirterek, “Ankara’da Aşkabat Günleri açılış galasına hoş geldiniz diyor, en kalbi selam ve saygılarımı sunuyorum.        Tüm Ankara halkı adına Sultan Alparslan’ın torunlarına Atamekan’dan Ankaramıza, ikinci evinize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz demek istiyorum” dedi.

            Başkan Gökçek, bir millet iki devlet olan Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkilere yeni bir kilometre taşı olacağına inandığı  Aşkabat Günleri’ne ev sahipliği yapmaktan mutlu olduğunu belirterek,  şunları söyledi:

         “Başta değerli kardeşim Nurmammedov bey olmak üzere, sanatçı ve bürokrat tüm heyetini Ankara’da ağırlamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kadim dostluğun omuzlarımıza yüklediği tarihi sorumluluk bilinciyle bizler, Başkentlerimiz Ankara ve Aşkabat’ı kardeş kent ilan ederek, bir yandan belediye yönetimine ilişkin her konuda işbirliği ve tecrübe alışverişinde bulunuyor, diğer taraftan karşılıklı düzenlediğimiz kültür günleriyle halklarımız arasındaki kültürel ve dostluk bağlarını güçlendirmeye gayret ediyoruz.”
 

-“ANKARA DA TÜRKMENİSTAN PARKI AÇTIK”

“Şubat 2012 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhammedov ve Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül Beyefendinin değerli katılımlarıyla, Ankara’da Türkmenistan Parkı ve Mahdum Kulu Fıraki’nin Heykelini açtık” diye sözlerini sürdüren Başkan Gökçek, “Bu yıl da Başkentimizde Aşkabat günleri düzenleyerek aramızdaki sanatsal, kültürel ve bilgi alışverişini geliştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl da Aşkabat’ta Ankara Günleri düzenleyerek, Anadolu’nun kültürel ve sanatsal zenginliklerini Türkmen kardeşlerimizin ayağına götüreceğiz” diye konuştu.

         “Türkmenistan-Türkiye ilişkilerine ve özellikle Ankara-Aşkabat  ilişkilerine  büyük katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Beyefendiye en kalbi şükranlarımı sunarım” diyen Başkan Gökçek, “Ankara-Aşkabat kardeşliğine yakışır bir şekilde  ‘Atların Akrobatlarla Dansı’ benzetmesini fazlasıyla hak eden başta Kalkınış Topluluğu olmak üzere, Dünyanın beğeniyle izlediği bir birinden değerli sanat gruplarını Ankaralı hemşehrilerimizin ayağına getiren değerli meslektaşım Recepgeldi Nurmammedov’a, sanatçılarımıza ve organizasyona emeği geçen personel ile tüm Aşkabat halkına teşekkürlerimi sunuyorum.  Bu soğuk Ankara akşamında bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
 

-“ HALKIMIZIN, DEVLET BAŞKANIMIZIN HEPİNİZE SELAMLARINI GETİRDİM” 

        Aşkabat Valisi Recepgeldi Nurmammedov da yaptığı konuşmada, Başkan Gökçek’e Ankara’da düzenlenen “Aşkabat Günleri”için teşekkürlerini ileterek, “Halkımızın, Devlet Başkanımızın hepinize selamlarını getirdim.  Böyle bir etkinlik düzenlediğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorlar” dedi.

 

-AHAL TEKE ATLARI GÖSTERİSİ NEFES KESTİ

        Konuşmaların ardından, Aşkabat Günleri’nin Gala Programı  Dünya’da bir çok ödülün sahibi olan Ahal Teke Atlarının gösterisi ile başladı.  Ellerinde Türk ve Türkmenistan bayrakları olduğu halde at sırtında gelen akrobat biniciler, izleyicileri selamladılar ve büyük alkış aldılar. Cumhurbaşkanı ve diğer konukların ilgi dolu bakışları arasında gösterilerini sergileyen Ahal Teke Atlıları, muhteşem performanslarıyla herkesi büyüledi.

      Hızla giden atların sırtında birbirinden tehlikeli ve estetik hareketleri büyük bir beceri ve uyum içinde gerçekleştiren kadın ve erkeklerden oluşan binici akrobatlar, Başkentlilerden tam not aldı. Özellikle 12 yaşındaki küçük akrobatın atıyla sergilediği gösteriyi Başkentliler, heyecan ve hayranlıkla izledi.

       Etnik danslarıyla atlıların gösterilerine eşlik eden Türkmenistanlı kızların dansları ise büyük ilgi gördü. Dansların ardından lastik kızın, muhteşem gösterisini hayretler içinde izleyen Başkentliler, daha sonra İp Cambazı’nın güvenlik önlemi almadan yerden metrelerce yüksekte yapmış olduğu hareketler salonda inanılmaz bir heyecan rüzgarı estirdi.

  Ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, dostluk, kardeşlik köprülerinin kurulmasının yanı sıra iki ülke kültürlerinin de yakından sergilenmesine imkan tanıyan kardeş kent ilişkileri kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 3 gün süresince gerçekleştirilen “Ankara’da Aşkabat Günleri” Ankaralılar tarafından büyük ilgi gördü. 


ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88