Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitiminin Sertifikaları Dağıtıldı

DİKA Ajansının Teknik Destek Programı kapsamında verilen Mardin Artuklu Üniversitesi?nin ?Yeni mezunlar ve Son Sınıf Öğrencilerine Yönelik CBS Mesleki Eğitimi? projesinin sertifika dağıtım töreni gerçekleştirildi.

7.11.2019 09:48:21 0
Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitiminin Sertifikaları Dağıtıldı

DİKA Ajansının Teknik Destek Programı kapsamında verilen Mardin Artuklu Üniversitesi’nin “Yeni mezunlar ve Son Sınıf Öğrencilerine Yönelik CBS Mesleki Eğitimi” projesinin sertifika dağıtım töreni gerçekleştirildi.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından DİKA Ajansının  “2019 Yılı Teknik Destek Programı” kapsamında hazırlanan “Yeni mezunlar ve Son Sınıf Öğrencilerine Yönelik CBS Mesleki Eğitimi” projesinin sertifika dağıtım töreni Ajansımızda yapıldı. Toplantıya Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Derviş ve projeyi hazırlayan Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Cevat Acar katıldı.

 

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Ajans aracılığıyla ücretsiz olarak verilen “Coğrafi Bilgi Sistemleri ve ArcGIS Eğitimi” projesinin amacının Artuklu Üniversitesi’nden mezun olan ve son sınıfta bulunan öğrencilerin yeni bir meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Çünkü coğrafi bilgi sistemleri teknolojilerini kullanacak personel ve yöneticilerin yetersiz olması bu alanda yetişmiş elemen ihtiyacını ortaya çıkardığını dile getirdi. Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulabilmesi için yazılım, donanım, veri, yöntem ve nitelikli elemanların gerekli olduğunu ifade etti. Dolayısıyla bu eğitim Bölgede bilinen, uygulanan bir yöntem olmadığı için Ajans’ın bir ilki gerçekleştirdiğini belirtti. Genel Sekreterimiz “Bunun sonucunda olumlu neticeler alınması ile birlikte eğitime talep artacak böylece başka yerlerde de uygulama alanı bulacaktır” dedi.

 

Coğrafi Bilgi Sistemi, mekânsal ve mekâna ait sözel verilerin toplanması, depolanması, görüntülenmesi, sorgulanması, analiz edilmesi ve sunulması gibi işlemleri kapsayan bir bilgi sistemi teknolojisidir. Bilginin mekân ile ilişkilendirilerek yönetilmesini sağlayan bir karar destek sistemidir. Dünyanın pek çok ülkesinde geniş bir alanda kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir. Bu bakımdan ülkemizde son yıllarda coğrafi bilgi sistemlerine yönelim ve ilgi artmakla birlikte yeterli ve nitelikli insan kaynağı noksanlığı nedeniyle bu teknolojiden yeterince yararlanılamamaktadır. Nitelikli eleman eksikliği ülke genelinde olduğu gibi özellikle Bölgemizde kendini daha fazla hissettirmektedir.

 

Eğitim katılımcıları coğrafi bilgi sistemleri alanındaki yazılımlardan biri olan ArcGIS programı üzerinden eğitim alarak bu alanda meslek sahibi olacaklardır. Eğitim sonucunda eğitimi almış, yeni mezun işsiz gençlerin iş bulmaları kolaylaşacaktır. Bölgede ve ülke genelinde bu eğitimi almış nitelikli eleman açığı olması kendileri için bir avantaj haline gelecektir. Özellikle genç işsizlik oranının yüksek olduğu Bölgemizde istihdama katkı sağlanacaktır.

 

Programın sonunda eğitim almış katılımcılara sertifikaları Ajans Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Derviş ile Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Cevat Acar ve Ajansımızın Proje Yönetim Birimi Uzmanı Kadir Öz tarafından takdim edildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00