CHP`Lİ İNCE`DEN,``REŞİT GALİP ``SAVUNMASI

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, andın yazarı Reşit Galip`in yaşamının, ahlak ve erdemin timsali olduğunu belirterek, "Onun ibadet dilinin Türkçeleştirilmesi isteyenlerden olduğu doğrudur. Ancak ezanı bizzat kendisinin Türkçeleştirdiğini söylemek ise

Siyaset 10.10.2013 13:33:40 0
CHP`Lİ İNCE`DEN,``REŞİT GALİP ``SAVUNMASI

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, andın yazarı Reşit Galip`in yaşamının, ahlak ve erdemin timsali olduğunu belirterek, "Onun ibadet dilinin Türkçeleştirilmesi isteyenlerden olduğu doğrudur. Ancak ezanı bizzat kendisinin Türkçeleştirdiğini söylemek ise sadece sallamaktır" dedi. 

İnce, yaptığı yazılı açıklamada, Reşit Galip`in kuruluş tarihinin önemli isimlerinden olduğunu ifade etti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Galip hakkında söylediği sözleri eleştiren İnce, şu görüşleri savundu: 

"Galip hakkında bizzat Başbakan tarafından telaffuz edilen cümlelerle, ulusal tarihimize karşı kin ve nefretin cehaletle, iftiralarla süslenmiş halinin nasıl bir seyir izlediğini hep birlikte görmekteyiz. Türk ve Türklüğe Damat Ferit’in ünlü Milli Eğitim Bakanı Rumbeyoğlu Fahreddin kesilen yardımcısının hali ise içler acısıdır. Türk ve Türklüğe Damat Ferit’in ünlü Milli Eğitim Bakanı Rumbeyoğlu Fahreddin kesilen yardımcısının hali ise içler acısıdır. İnsanları, tarihe yaptıkları kaydeder. Ulusumuzun bu devrimci kahramanına, devlet adamına uzanan dillerin bugün yaptıkları ile elbette Reşit Galip’in yaptıkları bir arada anılamaz." 

İnce, Reşit Galip`in tıbbiye öğrencisiyken Balkan ve Kafkas cephelerine katıldığını, bütün yaptıklarıyla varlığını gerçek anlamda vatanına ve ulusuna armağan ettiğini anlattı. 

Düşünce ve eylem adamı ololarak nitelediği Galip`in 11 aylık kısa Milli Eğitim Bakanlığı dönemindeki icraatlarıyla Türk tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olduğunu ifade eden İnce, onun hakkındaki iddiaların kendileri açısından saçmalıktan ibaret olduğunu belirtti. 

İnce, Reşit Galip’i ırkçılıkla itham etmenin, cehaletin nasıl bir yol aldığına kanıt olabileceğini ileri sürerek, "Reşit Galip, Atatürk ilkelerini en iyi anlamış ve açıklamış, uygulamış önemli aydınlarımızdan biridir. Onun milliyetçilik anlayışı, vatan ve ulusuna kendini adama, vatan ve ulusunu yüceltmek için çalışmaktır. Çalışmak, onun siyaset anlayışının vazgeçilmez anahtar sözcüğüdür" dedi. 

Muharrem İnce, "Onu kafatası ölçen biri olarak göstermeye çalışanlar, o günün antropolojisinde insanın tarihsel gelişiminde kullanılan bir aleti kullandı diye suçlayanlar, bugün insan soyunun DNA ile tespitine, İnsanın tarihsel evriminin DNA üzerinden araştırılmasına acaba ne derler?" sorusunu yöneltti. 

Reşit Galip’in yaşamının, ahlak ve erdemin timsali olduğunu belirten İnce, şu ifadeleri kullandı savundu: 

"Onun ibadet dilinin Türkçeleştirilmesi isteyenlerden olduğu doğrudur. Ancak ezanı bizzat kendisinin Türkçeleştirdiğini söylemek ise sadece sallamaktır. Dini zimmetine geçirmiş bu zavallıların, bir Müslümanı öldürerek onun kalbini yiyenleri dost örgütler kategorisinde gördüğünü, 1,5 milyon Iraklı Müslümanın ölümüne sebep olanlara duacı olduklarını biz çok iyi biliriz. Reşit Galip’in dindarlığına, dini anlayışına dil uzatmak bu kişilerin gerçekte kim olduklarını bize çok iyi anlatmaktadır. 

Tıbbiyenin 4. sınıfında cephelere koşan, İstanbul işgal edildiğinde sokaklarda işgale karşı bildiri dağıtan, Darülfünun`daki asistanlık görevini halkına hizmet için tereddütsüz bırakan, Kafkas Cephesinde hastalanan bir kahramana dil uzatanların vatan için ölenler hakkında `kelle`, `üç beş Mehmet öldü diye Meclis toplanmaz` dediklerini çok iyi biliriz." dedi.



ABDULLAH ORTAÇ/ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00