CHP MİLLETVEKİLİ,MAHKEME KARARININ KALDIRILMASI İÇİN DAVA AÇTI

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök,Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine Ankara'nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, özel ara

Siyaset 20.02.2014 15:41:18 0
CHP MİLLETVEKİLİ,MAHKEME KARARININ KALDIRILMASI İÇİN DAVA AÇTI

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök,Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği Emniyet       Müdürlüğü’nün talebi üzerine Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, özel araçları, özel kâğıtları ve eşyalarının aranmasına ilişkin 12.02.2014 tarihli kararının kaldırılması için ilgili mahkemeye Dava Dilekçesi verdi.

Dün Gece TBMM Genel Kurulunda konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Ankara Emniyet Müdürlüğünün talebi üzerine Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesinin Çankaya, Altındağ, Pursaklar, Keçiören ve Yenimahalle’de yaşayanları mahkeme kararı olmaksızın aranmasına karar verdiğini açıkladı. TBMM Genel Kurulu’nda dün gece bu konuşmayı yapan Gök’e AKP sıralarından yüksek sesle ‘Allah, Allah’ diye yanıt verildi.

Ankara’da  ‘OHAL’ diye  yorumlanan  mahkeme kararı dün gece TBMM’de  tartışma yaratmıştı. Gök, Genel kurul kürsüsünden, “Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi çok önemli bir karara imza attı. Bu kararda, Ankara Emniyetinin talebi üzerine, artık Ankara’da, Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar’da yaşayan yurttaşlarımızın mahkeme kararı olmaksızın aranması yönünde karar verildi.

Mahkeme burada, hiçbir kişinin adına mahkemeye başvurmaksızın, bu ilçelerde yaşayan herkesin aranması konusunda Emniyete yetki verdi değerli arkadaşlarım. Şimdi, böyle bir şey olabilir mi? (AKP sıralarından “Olamaz”, ‘ Allah ,Allah’ sesleri Değerli arkadaşlarım, rica ediyorum, olmamasını temenni ederim ama maalesef oldu. Keşke olmasaydı.

Bugün CHP Ankara Milletvekili Levent Gök,Atarafından nkara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği Emniyet       Müdürlüğü’nün talebi üzerine Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, özel araçları, özel kâğıtları ve eşyalarının aranmasına ilişkin 12.02.2014 tarihli kararının kaldırılması için Dava Dilekçesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından Mahkemeye verilen Dilekçe örneği şöyle:

ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

 SUNULMAK ÜZERE

10. SULH CEZA MAHKEMESİNE

ANKARA

                                                                                                              DOSYA NO: 2014/107 D.İŞ

 

İTİRAZ   EDEN                                    : LEVENT GÖK      TC:10705376256            

                                                               ANKARA    MİLLETVEKİLİ      TBMM    ANKARA

 

KONUSU                                       : Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği Emniyet       Müdürlüğü’nün talebi üzerine Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde 15 gün süreyle kişilerin üstleri, özel araçları, özel kâğıtları ve eşyalarının aranmasına ilişkin 12.02.2014 tarihli kararının kaldırılması talebidir.

AÇIKLAMALAR                                

1-Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesinin, Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine  Ankara’nın Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar bölgelerinde 13.02.2014-27.02.2014 tarihleri arasında kişilerin üstlerini, araçlarıyla özel kağıtlarının ve eşyalarının önleme amacıyla arama yapılmasına izin ve karar verdiği 19.02.2014 tarihinde konunun basına yansıması suretiyle öğrenilmiştir.

2-Mahkeme kararının gerekçesinde Adli ve Önleme Aramalar Yönetmeliğinin 19. Ve 20. Maddelerine dayanılmış olup, “genel ve soyut” ifadelerle, bu ilçelerde yaşayan ve Ankara nüfusunun büyük çoğunluğunun olağan şüpheli sayılmasına yol açacak bir uygulamaya izin ve yetki verilmiştir.

3-Adli ve Önleme Arama Yönetmeliğinin 19. Ve 20. Maddesi birlikte değerlendirildiğinde arama yapılacak yerler ve arama sebepleri sınırlı olarak belirtilmiş olup yörenin tüm coğrafi hudutlarını ve yaşayan herkesi aynı anda kapsayacak tarzda bir kararın verilmesine olanak bulunmamaktadır.

Şöyle ki, 

a)Adli ve Önleme Aramalar Yönetmeliğinin 19.maddesi Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin, Genel Sağlık ve Genel Ahlakın veya Başkalarının Hak ve Hürriyetlerinin Korunması, Suç İşlenmesinin Önlenmesi, Taşınması veya Bulundurulması Yasak Olan Her Türlü Silah, Patlayıcı Madde ve Eşyanın Tespiti amacıyla kişilerin üstlerinde, aracında, özel kâğıtlarında ve eşyasında yapılan arama işlemi olarak tarif edilmiş ve aramanın yapılacağı yerler sınırlı olarak belirtilmiştir.

b)Bu yerler ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerinin yapıldığı yerler, Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Meslek Kuruluşları ve Sendikaların Genel Kurullarının yapıldığı yerler, halkın topluca bulunduğu ya da bulunabileceği yerler, olay çıkması halinde öğretim ve eğitim kurumlarında umumi veya umuma açık yerlerde veya öğrenci yurtlarında, yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışlarında, toplu taşıma veya seyreden taşıt araçlarında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında ticarethane, işyeri,  eğlence yerlerinde, spor alanlarının çevresinde, derneklerde veya eklentilerinde’ denilerek sınırlı olarak sayılmıştır

c)Adli ve Önleme Arama Yönetmeliğinin 20 .maddesi ise, makul sebeplerin oluşmasını ve saptanmış olan belirlemelerin gerekçeleriyle birlikte kolluk tarafından mahkemeye sunulmasına amirdir.

3-Yukarıda etraflıca açıklandığı gibi, tüm coğrafi hududu ve orada yaşayan tüm insanları kapsayacak şekilde arama yapılmasına izin verilmesine Adli ve Önleme Aramalar Yönetmeliği cevaz vermemektedir.

Genel ve soyut ifadelerle verilmiş olan mahkeme kararına göre emniyet kuvvetleri Ankara’da Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde yaşayan herkesi bu ilçelerin tüm coğrafi sınırları içerisinde ve ayrıca bu ilçelerde yaşamasalar dahi, araçlarıyla ya da yaya olarak bu ilçe sınırları içerisine giren herkesi arayabilecektir.

Bu husus Adli ve Önleme aramalar Yönetmeliğine aykırı olduğu gibi kişi hak ve özgürlüklerine ilişkin Anayasa ve CMK’na da  açıkça aykırıdır.

Ankara’da yaşayan hemen hemen her yurttaşımız potansiyel suçlu ve şüpheli konumuna indirgenmiştir.

Kişi hürriyetlerinin Olağanüstü Hal ve Sıkıyönetim dönemlerinden daha da ağır bir biçimde kısıtlanması sonucu doğuracak bir karar verilmiştir.

4-Anayasamızın 40. Maddesine göre, Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetleri ihlal edilen herkes yetkili makama geciktirilmeden başvurma hakkına sahiptir.

Ankara halkının oylarıyla seçilmiş bir milletvekili ve Ankara’da yaşayan bir yurttaş olarak şahsımı ve tüm Ankaralıları yakından ilgilendiren yönetmeliğe, kanunlara ve Anayasaya açıkça aykırı olarak verilmiş olan bu kararın kaldırılmasını talep etmek için iş bu başvuru zorunlu olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM                            :  Yukarıda anılan nedenlerle, kişi hak ve hürriyetlerine açıkça aykırılık teşkil eden genel ve soyut mahiyetteki Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesinin 12.02.2014 tarih ve 2014/107 Değişik İş sayılı kararıyla verilen Ankara Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar bölgelerinde tüm coğrafi hududu ve yaşayan herkesi kapsayan, herkesi potansiyel şüpheli ve suçlu konumuna indirgeyen  ve bu şekilde arama yapılmasına kolluk kuvvetlerine izin veren kararının kaldırılmasını arz ve talep ederim. 20.02.2014

 

                                                                                                                             Levent  GÖK

 

                                                                                                                      Ankara Milletvekili

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07