CHP MİLLETVEKİLİ AYAYDIN`DAN MARDİNLİLER DERNEĞİNDE EKONOMİK DEĞERLENDİRME ....

Mardinliler Derneği'nin bu ayki konuğu CHP Milletvekili Aydın Ayaydın oldu

20.01.2015 17:22:18 0
CHP MİLLETVEKİLİ AYAYDIN`DAN  MARDİNLİLER DERNEĞİNDE  EKONOMİK DEĞERLENDİRME ....

İstanbul Mardinliler Derneği’nin geleneksel hale getirdiği “Ayın Konuğu” proğramında bu ay aslen Mardinli olan Gazeteci – Yazar, Siyaset Adamı ve CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın oldu.
“Ayın konuğu”etkinliğine İstanbul Mardinliler Dernek Başkanı Gazeteci A.Fuat Bodur, Mardin Dernekleri Federasyonu (MARDİNFED) Başkanı Gazeteci İbrahim Biter, Konuşmacı ve sunucu İstanbul Mardinliler Dernek Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Tunç yanısıra konuk olarak katılan CHP İstanbul Milletvekili Gazeteci-Yazar Porf.Dr.Aydın Ayaydın dışında CHP teşkilatı ve konuklar katıldı.

 
 IMG_0945

İlk Konuşmayı Yapan Milletvekili Aydın Ayaydın AK Parti’nin şimdiye kadar olan icraatlarını eleştirdi.
Ayaydın yaptığı konuşmada “ABD Merkez Bankası,(FED) “Mortgage” krizi’nin ardından finans sistemindeki çöküşü önlemek amacıyla piyasaya likidite pompalayarak tüketim, üretim ve istihdamı canlandırmak amaçlı para bolluğu sayesinde faizlerin düşmesi için 2008 yılının aralık ayından bu güne kadar sürdürdüğü üç aşamalı, 4 trilyon dolar cıvarındaki varlık alım proğramını ABD ekonomisinin toparlanmasıyla birlikte sonlandırmış oldu. Önümüzdeki yılın ortasında FED’in fazileri artırması Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri vuracak, Artık Dünya ülkelerinde dolar bol ve ucuz olmayacağı gibi, ABD’de faizlerin artmasıyla gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı yaşanacaktır.Sıkıntılar büyüyor ABD’de bu sebeple bir çok banka batmış durumda.ABD Ekonomisi büyük bir durgunluk içinde , Avrupa büyüyemiyor, Avrupa Merkez Bankasının para politikası kurulu 22 ocak’ta toplanacak. AB’deki bu durum ise ülkemizi yakından ilgilendiriyor. AB Türkiye’nin en büyük dış ticaret ortağı ve doğrudan yatırımların büyük bölümü buradan geliyor. Nitekim ülke ihracatının artmamasının sebebi de AB’nin düştüğü bu durumdan kaynaklanıyor.Bu arada Rusya’da ciddi bir ekonomi krizi yaşıyor. Petrol Fiyatları 115 dolardan 50 dolarlara kadar inince ekonomisi tepetaklak oldu.Rusya’yı bu hale getiren petroldeki düşüş Türkiye’ye cari açığı aşşağı çekmek, enflasyonu düşürmek ve büyümeyi arttırma açısından çok yararlı olacak. Petroldeki her 10 dolarlık düşüş cari açığı 4,5 milyar dolar azaltıyor.Cari açık yıllık 25 milyon dolar olumlu etkilenecek.Ayrıca Petrol fiyatlarındaki düşüş AB ekonomilerinin büyümesine ve bu bölgeye ihracatımızı arttırmamız söz konusu olabilir. Bu sebeple Ülkemize gelen 4 milyon cıvarındaki turist sayısı ciddi şekilde azalacak ve 5 milyon dolarlık bavul ticaretinin düşmesine sebep olacak.Bunlar ise artılarından küçük eksikleri” dedi.

IMG_0958

Konuşmasına devam eden Ayaydın yapmış olduğu eleştirilerde Türkiye ekonomisinde Yanlış büyüme modeli olduğunu söyledi ve ıraladı. Gelişmekte olan Ülkelerde ortala yüzde 30 ‘ları aşan tasarruf hacminin, AKP döneminde tarihinin en düşük seviyelerine indiğini, Cari açıktaki düşüşten daha fazla büyüme kaybı yaşandığını, Türkiye’nin orta gelir tuzağında olduğunu, Yetersiz büyümenin işsizliği arttırdığını, Kamu borcunun düştüğünü özel sektörün borç batağında olduğunu,Hane halkının borcunun tavan yaptığını, Borçsuz vatandaşın kalmadığını, Bankaların borç verecek müşteri bulamadığını, Kamu malı yapısının dengesiz olduğunu, Ekonomi yönetiminde çatlaklar olduğunu, Yoksullukla mücadelenin olmadığını, AKP’nin vermiş olduğu istatiklerin aldatmaca olduğunu belirten Ayaydın’a Mardiniler Dernek Başkanı Fuat Bodur  ve MARDİNFED Genel Başkanı İbrahim Biter  tarafında plaket verildi.

IMG_0978

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40