CHP`li Sağlar, AKP`nin 15 yıldır Alevi yurttaşları oyaladığını söyledi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun programında yer alan "Geleneksel irfan merkezleri ve cem evlerine hukuki statü tanıyacağız" cümlesinin, Binali Yıldırım`ın programından çıkarılmasını Alevi yurttaşl

4.06.2016 14:21:41 0
CHP`li Sağlar, AKP`nin 15 yıldır Alevi yurttaşları oyaladığını söyledi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun programında yer alan "Geleneksel irfan merkezleri  ve cem evlerine hukuki statü tanıyacağız" cümlesinin, Binali Yıldırım'ın programından çıkarılmasını Alevi yurttaşlara saygısızlık olarak niteledi ve "15 yıldır Alevi temsilcilerle yapılan görüşmeler sonucunda verilen sözlerden vazgeçildiği gibi, yine vazgeçilmesinin gerçek nedeni nedir? AKP iktidarı Alevi inancını tanıyor mu?" sorusuna yanıt istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde AKP iktidarı'nın Alevi inancını tanıyıp tanımadığını sordu.

Önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun programında yer alan "Geleneksel irfan merkezleri  ve cem evlerine hukuki statü tanıyacağız" cümlesinin, Binali Yıldırım'ın programından çıkarılmasının Alevi temsilcilerinin yoğun tepkisini çektiğini anımsatan Sağlar, iktidarın15 yıldır Alevileri oyaladığını belirterek, şunları söyledi:

ALEVİ YUTTAŞLARA SAYGISIZLIK YAPILDI

Defalarca Alevi sorunlarıyla ilgili Davutoğlu ile görüşmeler yapan Alevi temsilcileri durumu aldatılmak olarak nitelendirmişlerdir.

Kamuoyuna verdikleri demeçlerde: Alevilerin yok sayıldığını, toplumun ayrıştırılmaya çalışıldığını ve inançlarına saygı duyulmadığını dile getirmişlerdir. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı. Pir Sultan Abdal Kültür Demeği ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı ile kanaat önderlerinden Mustafa Timisi'nin kamuoyundaki eleştirileri büyük yankı uyandırmıştır.

Aleviler ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son yıllarda verdiği fetvaları da düşündüğümüzde, Alevi yurttaşlarımıza saygısızlık yapıldığı açıktır. Milyonlarca Alevi yurttaşlarımızın ibadetlerini sürdürmeleri için haklı taleplerini yok saymak Alevi inancını yok saymaktır. Görülen o ki: AKP iktidarı boyunca olduğu gibi 15 yıldır Aleviler oyalanmaktadır."

CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ NEDEN HÜKÜMET PROGRAMINDAN ÇIKARILDI

AKP hükümetlerinin yaptığı çalıştayları anımsatan CHP'li Sağlar, verilen sözlerden vazgeçilmesinin gerekçesinin açıklanmasını istediği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

"AKP Hükümetleri boyunca Alevi çalıştaylarında çıkan kararlar neden yerine getirilmemiştir?

25. Hükümet programında yer alan 'cemevlerine hukuki statü tanıyacağız' ibaresi neden 26. Hükümet programından çıkarılmıştır?

15 yıldır Alevi temsilcilerle yapılan görüşmeler sonucunda verilen sözlerden vazgeçildiği gibi, yine vazgeçilmesinin gerçek nedeni nedir?

AKP iktidarı Alevi inancını tanıyor mu?"

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,43% 0,05
  • EURO

    34,72% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2422,91% -0,48
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00