ÇEV-GÖN BAŞKANI ÇAKARDAN TERMİK SANTRAL TEPKİSİ

Mardin Kızıltepe Kocalar Mahallesi Meketaşı mevkisinde bulunan Aksa Termik Santrali tüm uyarılara, engellemelere ve çağrılara rağmen zehir saçmaya devam etmektedir.

Mardin 29.01.2015 00:25:43 0
ÇEV-GÖN BAŞKANI ÇAKARDAN TERMİK SANTRAL TEPKİSİ

Mardin Kızıltepe Kocalar Mahallesi Meketaşı mevkisinde bulunan Aksa Termik Santrali  tüm uyarılara, engellemelere ve çağrılara rağmen zehir saçmaya devam etmektedir.

 Bununla yetinmeyen kendini bilmez kişiler, bu zehir yuvasına yeni zehir yuvaları ekleyerek yeni termik santraller açmak istiyorlar. Hatta o kadar utanmıyorlar ki bunları yan yana dizmeyi düşünüyorlar.

 Değerli Mardin bölge halkı, bu çığlığa sessiz kalmak, hiçbir şey olmamış gibi yaşamına devam etmek yapılanları onaylamak, suça ortak olmaktır! Güzel bir çevre, temiz oksijenli bir hava, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bireyler için bu çığlığımıza sen de bir SES VER!

 Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı, Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Menduh ÇAKAR, AKSA şirketine sert tepki göstererek basın yolu ile bir göndermede bulundu.

 Çakar, “Bizler Termik Santrallere Hayır Platformu olarak bu kirli zihniyetlerin bölge halkı üzerinde kurmaya çalıştığı planları her zaman, her ortamda deşifre edip oyunlarını bozacağız.” dedi.

 Çakar sözlerine şöyle devam etti: “ Halkımızın sağlığı tehlike sinyalleri veriyor. Bu durum böyle devam eder ve gerekli önlemler alınmazsa çok yakında tepkimizi eylemlere dönüştürüp Mardin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün önünde protesto eyleminde bulunacağız.

             Kızıltepe’de bulunan adı geçen bu termik santral, 15 yıldır bir canavar misali çevreye zehir saçıyor. Tüm girişimlerimize, görüşmelerimize ve faaliyetlerimize rağmen bu termik santralin halen zehir akıtmaya devam ettiğini görüyoruz.

 Termik santralin yarattığı tehlike konusunda gerek derneğimiz gerekse de çeşitli STK’lerin desteği ile girişimlerde bulunup yazılı ve görsel basında halkımızı ve kamuoyunu bilinçlendirmiştik.

 Termik santralle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgisi olan tüm yetkililere ki bunların başında  Mardin Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü gelmektedir, durumu anlattık Mardin milletvekillerine endişelerimizi bildirdik.

 Konuştuğumuz kişiler bize dönüt olarak gereğini yapacaklarını söylediler. Ancak maalesef görünen odur ki bu uyarılar pek dikkate alınmıyor ve zehir yuvası faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.

 Hatta hızını alamayan sorumsuz yetkililer, bazen filtre takmadan Termik Santrali  çalıştırmaktan geri kalmıyor. Bu zehir yuvası sağlığa ve çevreye zararlı siyah bir duman çıkarıyor. Çıkan zehirli duman, etrafta yaşayan birçok masum insanın sağlığını olumsuz etkiliyor bu da yetmiyormuş gibi etrafa yaydığı pis kokuyla sokakta yürümeyi bile zor bir hale getiriyor.

 Bu konuda bize ulaşan pek çok şikayeti dikkate alıp yetkililerle iletişime geçtiğimizde bize gerekli önlemleri aldıklarını ve filtre takılmadığı anlarda ceza kestiklerini söylüyorlar ve bize sözde ceza makbuzlarını gösteriyorlar.

 Ancak cüzi cezalar vermek bu zehir yuvalarının yarattığı tehlikeleri ortadan kaldırmıyor. Amaç ceza vermek değil bu santralleri ortadan kaldıracak önlemler almaktır.

 Son günlerde aldığımız duyumlar şaka gibi bir iddia olarak karşımıza çıkıyor. Duyumlara göre Aksa şirketine ait ekipler bu hafta içinde keşfe gelerek yapacakları yeni termik santral için yer bakmakta ve 2 limitin yerleştirilmesi için uğraşmaktadır. Bu da halihazırda zehir saçan santralin daha da fazla zehir saçacağı anlamına gelmektedir.

 AKSA şirketinin bu tutumu bizi son derece rahatsız etmektedir. Yapılanlar Mardin halkını dikkate almamak alay etmektir. Zira Aksa şirketi aldığımız duyumlara  Hakkari ve Siirt’te kurmayı planladıkları bu iki yeni termik santrali halktan gelen yoğun tepki ve aşırı duyarlılıktan dolayı kurmaktan vazgeçmiş ve iki zehir yuvasını Mardin’e yerleştirmeye çalışmak istemektedir.

 AKSA şirketinin burada böyle bir çalışma içinde olmaya iten güç de kanaatimizce tüm çalışmalarımıza, mücadelemize ve eylemlerimize rağmen yetkilerin suskun olması ve çevre halkının gerekli desteği göstermemesidir. Bundan güç alan AKSA burada borusunu istediği gibi öttüreceğini düşünüyor.

            Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği bu Termik santralin kurulmayı düşündüğü andan başlayarak içinde bulunduğumuz zamana kadar  her ortamda tepkisini sert bir şekilde ortaya koymuştur.

 Bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalarımız ve faaliyetlerimiz halkımız ve kamuoyu tarafından bilinmektedir. Gerekli belgeler ve eylem planları elimizde bulunmaktadır.

 AKSA şirketi Mardin halkını kimsesiz ve zavallı sanıyorsa büyük bir yanılgı içindedir. Mardin halkı hiçbir zaman kimsesiz değildir, yeri ve zamanı geldiğinde bu halk, nasıl aslan kesildiğini birçok sefer göstermiştir.” diye sözlerine devam eden Menduh ÇAKAR sözlerini şu şekilde noktaladı:

 “ Santrale yakın bulunan  Kocalar mahallesi, Sancarlı Mahallesi, Ziyaret Mahallesi, Eroğlu Mahallesi muhtarları ve halkından  çağrımıza kulak vermelerini ve bize bu konuda destek vermelerini bekliyoruz. Adı geçen muhtarlıkların ve çevre halkının bu konuda sessiz kalmamalarını bir farkındalık yaratıp  tepkilerini  ortaya koymalarını bekliyoruz.

 Özellikle bunun için de ALO 181 şikayet hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gerekli şikayetleri bildirmelerini istiyoruz.  Buna sesiz kalmak bunu onaylamak, suça ortak olmak anlamına geliyor.

 Son olarak Mardin’de 50’ye yakın dernek güçlerini birleştirerek Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu(MTDF )’nu kurdu. Bu federasyon 1 aydır faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Federasyonumuz bu işin takipçisi olacak ve sağlıklı bir çevre için her türlü faaliyetini sürdürmeye devam edecektir.”Dedi


ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


26.3° / 15°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,50% 0,21
  • EURO

    34,71% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71