Çağın Korkutucu Hastalığı Obezite

Özel Ankara Umut Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Muharrem İmanlı, son 20 yıldır gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli halk sağlığı sorunlarından birinin şişmanlık olduğunu ifade etti.

Sağlık 2.08.2018 10:26:07 0
Çağın Korkutucu Hastalığı Obezite


Özel Ankara Umut Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Muharrem İmanlı, son 20 yıldır gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli halk sağlığı sorunlarından birinin şişmanlık olduğunu ifade etti. Vücuttaki yağ miktarının sağlık için risk oluşturacak ölçüde artması olarak   tanımlanan şişmanlık, vücutta enerji alımı ve enerji sarfiyatı arasındaki dengenin bozulması ile oluşur.

 

Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan şişmanlığın neden olduğu sağlık sorunlarının başında tip iki diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları gelmektedir. Şişman çocuklarda çabuk yorulma, nefes almada güçlük, düz tabanlık ve bacaklarda eğrilik nedeniyle bacak ağrıları, erken ergenlik belirtileri gibi hormonal sistem bozuklukları ile birlikte psikososyal sorunlar da görülür. Şişman olan çocuklarda depresyon, toplumsal dışlanma, aile içi ve arkadaş ortamında iletişimin kötüye gitmesi gibi problemler başlar.

 

“Ailede şişman birey olması çocuklar için büyük risk”

 

Çocuklarda şişmanlığın oluşmasında genetik, çevresel ve davranışsal faktörlerin rol oynadığını söyleyen Uzm.Dr.İmanlı, ailede şişman birey olmasının çocuklar için büyük bir risk olduğunu ifade etti. Özellikle her iki ebeveyn de şişman ise çocuklarda şişmanlık riski 80’lere kadar çıkabilmektedir. Şişmanlığın aile ile bağlantısının beslenme alışkanlığının ailede kazanılması açısından önemli olduğunu söyledi.

 

Beslenme tarzı ve fiziksel aktivite önemli

 

Yapılan araştırmalarla fiziksel aktivite ve beslenme düzeninin birlikte uygulanmasının etkili sonuçlar doğurduğunu belirten İmanlı, çocukların okullarda sağlıklı besinlere ulaşabilmelerinin ve günlük fiziksel aktivitelerinin yerine getirebilmelerinin önemini vurguladı. Çocukların beslenme ve davranışlarında en önemli etkiye sahip olan ebeveynlerin  bilinçlenmesiyle, bu büyük sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacakları düşünülmektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


29° / 16.5°
  • BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,57% 0,10
  • EURO

    34,88% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2436,72% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00