Büyükşehir ,Esnafa Kepenk Kapattıracak

Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu; Denizli'nin büyükşehir olmasıyla yaşanacak olumsuzlukları belirten bir çalışmasına daha kamuoyuna açıkladı. Yapılan çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre küçük esnaf ve sanatkârların büyük çoğunluğu kepe

Gündem 8.06.2013 19:18:55 0
Büyükşehir ,Esnafa Kepenk Kapattıracak

Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu; Denizli’nin büyükşehir olmasıyla yaşanacak olumsuzlukları belirten bir çalışmasına daha kamuoyuna açıkladı. Yapılan çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre küçük esnaf ve sanatkârların büyük çoğunluğu kepenk kapatmak zorunda kalacak.

       Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu yaptığı yazılı açıklamada platform üyelerinin büyükşehir kurulmasının değişik toplum kesimleri üzerinde nasıl bir etki yaptığı üzerine çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek “Platformun bu çalışması Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında faaliyete geçmesiyle esnafımızın neyle karşılaşacağını ortaya koymaktadır. Denizli girişimci ruha sahip insanların yaşadığı yerleşim merkezi olması nedeniyle küçük esnaf ağırlıklı bir yapıya sahiptir. İlçeler ve köylerle birlikte binlerce “basit usule tabi” esnaf ve sanatkâr bulunmaktadır. Bu esnaf ve sanatkârlarımız ailesi ile birlikte çalışmaktalar, gelirleri çok düşüktür. Bunlara ek gider yüklemek, kepeklerinizi kapatın demekle eş değerdir” açıklamasında bulundu.

            Başkan Hatipoğlu yaptığı açıklamada   “basit usule tabi” esnaf ve sanatkârların başlarına nelerin geleceğini ortaya koydu: Basit usule tabi esnaf ve sanatkârlar defter tutmuyordu. İlk aşamada defter tasdik ettirecekler ve “gerçek usulde gelir vergisi mükellefi” olacaklar. Buna bağlı olarak her ay KDV beyannamesi vererek, KDV ödemeyecekler. Önceden ödediği işyeri kirasından stopaj (vergi kesintisi) yapmıyordu. Stopaj yapacak ve her ay “muhtasar beyanname” vermek suretiyle, bu vergiyi ödeyecek. Geçici vergi ödemiyordu bundan sonra “geçici vergi beyannamesi” verecek ve üç ayda bir aylık kazancı üzerinden “yüzde 15 geçici vergi” ödeyecek. Yazar kasa alacak: tüm gelirlerini fiş ve fatura kesecek. Arkasından bu kadar karmaşık sistemi düzenli yürütebilmesi için bir muhasebeci/mali müşavirle anlaşmak zorunda kalarak, bunun içinde yüklü miktarda para ödeyecektir. Küçük esnaf ve sanatkârların bu yükün altından kalkmaları mümkün olmadığını öne sürerek kepmek kapatacaklarını belirtti.

      ARTUKLU HABER AJANSI-DENİZLİ


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04