BU BİR KAHPELİKTİR!

Fransız Charlie Hebdo’nun, islam dünyasını ayağa kaldıran Hz.Muhammed karikatüründen sonra, şimdi de Türkiye’deki depremi çirkince karikatürize etmesi, insanlık dışı bir davranıştır.

Türk Dünyasından Haberler 9.02.2023 19:30:00 0
BU BİR KAHPELİKTİR!

Fransız Charlie Hebdo’nun, islam dünyasını ayağa kaldıran Hz.Muhammed karikatüründen sonra, şimdi de Türkiye’deki depremi çirkince karikatürize etmesi, insanlık dışı bir davranıştır.

Yıkım ve cesetleri resmeden ve ‘Tank göndermeye bile gerek yok’ eklemesi yapılan karikatür için, ‘Ukrayna kastedildi’ diyenler de haltetmişler.

İşte o rezil karikatür.

Afbeelding met tekst, whiteboard Automatisch gegenereerde beschrijving

İlhan KARAÇAY yazdı

Fransa’da 1969 yılında yayınlanmaya başlayan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, Türkiye’deki depremlere ilişkin yayınladığı yukarıdaki karikatür için, ‘Bu bir kahpeliktir’ demekten daha başka bir cevap bulamdım.

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sağlıklı düşünen insanların tepkisine yol açan bu karikatürde şunlar yazılı: “Türkiye’de deprem. Tank göndermeye bile gerek yok.”

Charlie Hebdo dergisinde yayınlanan bu çirkin karikatür ilk değil tabii. Daha önce de Hz. Muhammed’i aşağılayan karikatürü ile gündeme gelen ve olaylara sep olan bu dergi, şimdi de Türkiye’deki deprem kurbanlarını alet ederek, kahpeliğe kahpelik ekledi.

Aydınlıkçı ve liberal olarak tanımlanmaya çalışılan Charlie Hebdo dergisi, aslında, 1930’lu yıllarda çok aktif olan Fransız ırkçı geleneğin bir mirasıdır. İlerici değil, aşırı sağcı ve ırkçı bir dergidir.

Bu rezil derginin yayınlamış olduğu son karikatür için, Fas asıllı Fransız akademisyen Doktor Yannis Mahil bakınız neler diyor: “Fanatiklik ve alaycılık bu seviyeye ulaştığında, sunulan şey mizah değil nefret oluyor. Charlie Hebdo’nun hedefindeki mazlumlar, çoğunlukla Müslümanlar, göçmenler, Afrikalılar ve Asyalılar oluyor. Dergi kimi hedefe koyacağını ve bunu yaparken nefretini ‘ifade özgürlüğü’ ve ‘mizah’ın arkasına nasıl gizleyeceğini iyi biliyor.”

Mahil, “Bu Charlie Hebdo’nun ilk vukuatı değil. 2 Eylül 2015’te kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyayı derinden sarsan Aylan bebeğin ölümünün ardından dergi ‘Ölmeseydi, büyüdüğünde tacizci olabilirdi’ şeklinde aşağılık bir karikatür yayımlamıştı.” şeklinde konuştu.

Mahil, Charlie Hebdo’nun Türkiye’deki depremlere ilişkin karikatürünü ise, “İslamofobik” ve “Türkofobik” olarak niteleyerek “Kendilerini savunacak mekanizmalara sahip olmayan insanları hedef alırken ‘aşırı’ davranarak cesur görünmek istiyorlar. Depremzedelere hakaret etmenin neresi cesaret?” diye eledi.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Charlie Hebdo’ya en iyi tepkilerden birini de, Grafik tasarımcı Abrar Sabbah, karşı bir karikatür ile verdi. Türkiye’nin, “Yeniden ayağa kalkacağız” sözleri ile karikatürü yorumlayan Sabbah, “Öyle çizilmez, böyle çizilir” dercesine, “Bu güçlü millet yeniden ayağa kalkacak” eklemesini yaptı.

TÜM DÜNYA ÜLKELERİ OLDUĞU GİBİ HOLLANDA’DA BÜYÜK DUYARLILIK GÖSTERDİ.

Türkiye’de meydana gelen, bu güne kadar görülmemiş çaptaki depremin görüntüleri, dünyadaki tüm milletleri duygulandırmış ve üzmüştür.
Tüm dünya devlet büyüklerinin “Geçmiş olsun” dileklerini ilettikleri deprem için, yardım kampanyaları da hızla devam ediyor.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Hollanda Başbakanı Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp, “Her türlü desteğe hazırız” demesinden sonra, daha önce Türkiye’de Büyükelçi yardımcılığı yapmış olan Erik Weststrate, Türkçe bir mesaj yayınladı. Üstte, her iki mesajı görüyorsunuz.

YURTTAŞLARIMIZ YARDIM ATAĞINDA

Stapels aan donaties voor slachtoffers aardbeving Turkije bij stichting in Transvaal - Den Haag FM

Yurt dışında yaşayan tüm yurttaşlarımız olduğu gibi, Hollanda’daki yurttaşlarımız da, büyük bir yardım kampanyası atağına kalktılar. Ülkenin dört bir yanında topnan yardım eşyaları TIR’lar ile deprem bölgelerine gönderiliyor. Şimdiye kadar yola çıkan 100’ü aşkın TIR’dan sonra, önümüzdeki günlerde de yüzlerce TIR’ın yola çıkması bekleniyor.

BELEDİYELER DE DUYARLI

Afbeelding met persoon, grond, buiten, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving
Fotoğraf: Mustafa Koyuncu

Hollanda’daki pek çok belediye, bayrakları yarıya indirerek, Türkiye’nin yas günlerine eşlik ediyor. Bu Belediyelerden biri de Arnhem Belediyesi. Yukarıdaki fotoğrafta, Belediye Başkanı Ahmed Marcous, yarıya indirilen bayrak önünde yurttaşlarımıza hitap ederken görülüyor.

 

Hollanda’da faaliyet gösteren, başta Kızılhaç olmak üzere 10 yardım kuruluşu ortak hesap Giro 555 ile para yardımı kampanyası açarken, pek çok belediye de para yardımında bulunduklarını açıkladı. Amsterdam ve Rotterdam Belediyeleri, kentlerinde ikamet eden her kişi için 1 euro yardımında bulunacaklarını açıkladılar. Amsterdam’da 810 bin kişi, Rotterdam’da 640 bin kişi yaşıyor.

 

 

ARTULU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY

 

 

 


Anahtar Kelimeler: KAHPELİKTİR!
31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00