Beyninizi sağlıklı yağlarla besleyin!

Amerika?nın 1 numaralı dermatoloğu ve Murad markasının kurucusu Howard Murad Uyarıyor!

Sağlık 30.08.2017 14:05:06 0
Beyninizi sağlıklı yağlarla besleyin!

Yağlar hayatta kalmamız ve akıl sağlığımızı korumamız için çok önemlidir. Beynimizin yaklaşık üçte ikisi yağdan oluşmaktadır ve iletişim nöronlarının yaklaşık 70’i yağlarla çevrelenerek korunmaktadır. Bu nedenle sağlıklı düşünmek ve beynin fonksiyonlarını sağlıklı yürütebilmesi için yağlar gereklidir. 

 

Özellikle yağ asitlerinden 2 sınıf olan, omega 3 ve omega 6 beynin normal büyümesi ve gelişimi için çok önemli rol oynar. Bu açıklama somon gibi besinlere neden beyin besinleri dendiğini açıklar. Somon tıpkı diğer soğuk su balıkları, avokado, ceviz, keten tohumu ve zeytin gibi sağlığa yararı kanıtlanmış bir besindir. Sağlıklı yağlar diyetler listelerinde he zaman daha az vardır buna karşılık sağlıksız yağlar daha çok bulunur. Ancak Sağlıklı yağlar, A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri  vücudun her yerine taşımaya yardımcı olur, seks hormonlarını oluşturur, hücre zarı inşa eder, kötü kolesterolü iyi kolesterole dönüştürür, cilt,göz, tırnak ve saç sağlığına katkıda bulunur.

 

İnsanlar omega6yı çoğunlukla refine edilmiş bitkisel yağlardan elde eder. Örneğin soya fasülyesi sayı fast foodlarla ve işlenmişgıdalarda oldukça yaygındır. Amerikan tarzı beslenmede alınan kalorinin 20sinin bu kaynaktan geldiği tahmin edilmektedir. Bu çok fazla olan omega 6  ve yeterli olmayan omega 3 astım, kalp krizi ve kanserin pek çok türünde artış olmasının nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Aynı zamanda bu dengesizlik obezite, disleksi, depresyon ve hiperaktiviteyi tetikliyor.

 


Bu yağların iyi dengelenmesi aslında çok kolaydır. İşlenmiş gıdaların, fast foodun ve doymamış yağların (mısır, ayçiçeği, soya)  tüketimini azaltmak bunun için önemlidir. Bunların yerine daha çok yağlı balık (özellikle somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, siyah morina, lüfer) ceviz, keten tohumu vb yiyin.


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00