Beritan Güneş: " 2026 yılını ‘Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Yılı’ olarak ilan edelim”

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Gelin, 2026 yılını ‘Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Yılı’ olarak ilan edelim” önerisini sundu.

Ankara 13.11.2025 11:05:00 0
Beritan Güneş:

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Bakanlığın kadın ve çocuk politikalarının “aile merkezli ideolojik bir yaklaşıma” sıkıştırıldığını belirterek, “Kadınların yaşadığı en büyük şiddettir” dedi.

Komisyondaki konuşmasına, kabinedeki tek kadın bakanın karşısında oturduğunu belirterek başlayan Güneş Altın, “Kendisi kadın olunca arkasındaki koltuklardaki kadın sayısı da artmış. Bunun bir değişim gücü olduğuna inanıyoruz” diyerek kadın temsiliyetinin önemine dikkat çekti. Güneş Altın, Bakan’a çağrıda bulunarak, “Eşit temsiliyeti bütün bakanlıklarda görebilmek için öncü olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Kadınları ‘aile edinmiş’ ya da ‘edinmemiş’ diye sınıflandırıyorsunuz”

Bakanlığın aile merkezli sunumuna değinen Güneş Altın, “Aile ekosisteminden vizyon belgelerine kadar her başlıkta aileye dair bir vizyon çizdiniz. Bir şeyi hedefliyorsanız, ona ulaşmak için doneye sahipsiniz demektir. Ancak bu doneyi ideolojikleştirerek kadınları aile içinde konumlandırıyorsunuz” dedi. Kadınlara yönelik şiddetin toplumsal bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Güneş Altın, “Bugün kadınlar bulundukları ailelerin içinde katlediliyorlar. Eğer aileye dair yürüttüğünüz bu kadar detaylı çalışmayı şiddetle ilgili de yaparsanız, o zaman ideolojikleştirmediğinizi düşünürüz” diye konuştu.

“2026 yılı ‘Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Yılı’ ilan edilsin”

Güneş, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için somut adım çağrısında bulunarak, “Her gün bir kadın öldürülmesin, her gün bir çocuk istismara uğramasın. Gelin, 2026 yılını ‘Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Yılı’ olarak ilan edelim” önerisini sundu.

“Kadın ve çocuk bakanlığı ayrı olmalı”

Bütçenin “aile gölgesinde kalmış kadın ve çocukları” yansıttığını belirten Güneş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye ayrılarak, kadın ve çocuk bakanlığı olarak yeniden yapılandırılmasını önerdi.
“Kadınların ve çocukların aile çatısı altında yeterince destek mekanizmalarına ulaşamadığını, ideolojik bir çerçeveye hapsedildiğini düşünüyoruz” diyen Güneş, Çocuk Koruma Kanunu’ndaki muğlak hükümlerin de yeniden ele alınmasını istedi.

“Çocukları çocukluktan düşürmek istiyorlar”

Çocuk tanımının değiştirilmek istendiği yönündeki tartışmalara değinen Güneş, “Bu sadece adalet sistemiyle sınırlı kalmayacak. Eğer çocukları çocukluktan düşürürseniz, eğitimden çalışmaya, evlilik adı altında istismara kadar birçok alanda suistimaller artacaktır” uyarısında bulundu.

“Komşu Anne Projesi risk taşıyor”

Bakanlığın “Komşu Anne Projesi”ne de değinen Güneş Altın, projenin riskleri dikkate alınmadığı takdirde “çocukların ev içinde daha fazla istismara uğramasının önünü açabileceği” uyarısında bulundu.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

12.5° / 6.6°
  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62