BEBEKLER ANNELERİNİ SAĞ BEYİN İLE TANIR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Sebahat Turan, Sağ beynin, sol beyinden daha ağır ve daha büyük olduğunu belirtti. ?Görsel, işitsel ve dokunsal bütün duygular sağ beyin yarım küresinden köken alırken, sol taraf işlenmiş düşüncelerin ve mantığı

Sağlık 28.05.2017 14:43:39 0
 BEBEKLER ANNELERİNİ SAĞ BEYİN İLE TANIR

 

Diğer organlar gibi bebeklerin beyin gelişimi de anne karnında başlar. Döllenmeyi takip eden 3. haftadan itibaren başlayan beyin hücrelerinin gelişimi, ileri yaşlara kadar devam eder.İnsan beyninin sağ ve sol iki yarı küreden oluşur. Sağ beynin duygusal beyin yapısını, sol beynin ise gerçekliği oluşturduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Sebahat Turan,  Sağ beynin, sol beyinden daha ağır ve daha büyük olduğunu belirtti.  “Görsel, işitsel ve dokunsal bütün duygular sağ beyin yarım küresinden köken alırken, sol taraf işlenmiş düşüncelerin ve mantığın olduğu bölümdür” dedi.

 

İLK YIL SAĞ BEYİN GELİŞİR

 

Sağ beyinin  sol beyinden daha iyi geliştiğini ifade eden Turan “Sağ beyin yapısı 25. gebelik haftasından itibaren büyümeye başlar. İlk yıl sağ beyin gelişir. İkinci yılın sonuna doğru sol beyin gelişmesi hızlanır.  İlk yıl beyin yüzde 100 oranında büyürken, ikinci yılda bu büyüme yüzde 15 civarındadır. Beynin en hızlı büyüdüğü dönem ilk iki yıldır. Sağ beyin ikinci yılın sonuna kadar büyümeyi sürdürür. Sol beynin hakimiyeti de iki yaşın sonuna doğru başlar ve üç yaşında maksimum olur. Beyinde ikinci bir büyüme süreci ergenliktedir ama bu kadar hızlı değildir” diye konuştu.

 

BEBEKLER ANNELERİNİ SAĞ BEYİN İLE TANIR

 

Bebeğin erken dönemde gelişen sağ yarım küresinin görsel, işitsel ve dokunsal  duyguların işlenmesinde baskın olduğunu kaydeden Op. Dr. Sebahat Turan, bebeğin annesinin yüzünü tanımasının bu dönemde çok önemli olduğunu söyledi. Annenin uyarıcı yüz ifadelerini, ses tonunu, mimiklerini, sezgilerini tanımanın sağ yarım kürenin görevi olduğunu vurgulayan Turan, annenin sağ beyninden çıkan bilgilerin, bebeğin sağ beynine girdi olarak girdiğinin altını çizdi.

 

“ANNENİN SESİ BEBEĞİ RAHATLATIR”

 

“Annenin karnındaki fetüs, anne eğer şarkı söylüyorsa bu işitsel uyarıyı algılar. Bunu anlamlandırıp tepki verir” diyen Turan, “Bebeğin sağ beyni 25. haftadan sonra gelişmeye başlar, 30. haftadan sonra da sesi işlemleyebilir. Annenin konuştuğunun içeriğini anlayamaz. Ancak müziğin ezgisini, annenin sesinin tonunu algılayabilir. Doğumdan sonra da tanıdık bu ses ve bildiği müzik onu rahatlatır” ifadesini kullandı.

 

NİNNİLER SAĞ BEYNİ GELİŞTİRİR

 

Ninnilerin bebeğin duygusal zihin gelişiminde çok önemli olduğunun altını çizen Turan, şöyle konuştu.

 

“Ninniler kültürel bilgeliklerdir. Bütün kültürel bilgelikler gibi, ninniler de bebeğin sağ beyin yapısının gelişimini sağlar. Sol beynin bu olayda hiçbir işlevi yoktur.Sağ beyin bilinç dışının etkisi altındadır. Anne bebeği ile konuşurken sağ beyin devrededir ve bebek dilini kullanmalıdır. Ses tonu bebek tonunda olmalıdır. Bebeğin ritmine uyum sağlamalıdır. Anne gerginse bebek de gerilecektir.”

 

YÜZ TANIMA MİLİSANİYENİN ONDA BİRİ ZAMANDA GERÇEKLEŞİR

 

Anne ile bebek arasında yüz tanıma sürecinin mili saniyenin onda biri zamanda gerçekleştiğine dikkat çeken Turan, “Bebeğin ilköğrenim deneyimini sözlerin içeriği ve anlamı  değil, görsel resimler ve işitsel sesin ritmi ve yumuşaklığıdır. Sözcükler ağızdan ilk çıktığında ses tonudur. Ağızdan çıkarken dışarıya iki mesaj gönderilir. Sözlü olan mesaj direk sol beyne sesin ne anlattığıdır. İkinci mesaj da sesin ezgisi, tınısı, melodisidir ve bu sağ beyne duygu olarak akar” açıklamasında bulundu.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00