Batman Mor Kuryakos Manastırı Turizme Kazandırıldı

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında DİKA Ajansına sundukları “Mor Kuryakos Manastırı Restorasyon Projesi” uygulanarak tamamlandı.

Güneydoğu Bölge Haberleri 12.01.2022 12:56:00 0
Batman Mor Kuryakos Manastırı Turizme Kazandırıldı

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında DİKA  Ajansına sundukları “Mor Kuryakos Manastırı Restorasyon Projesi” uygulanarak tamamlandı.

 

DİKA Ajansının  “2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ajansımıza sunulan “Mor Kuryakos Manastırı Restorasyon Projesi” başarılı bulunarak desteklendi. Projenin toplam bütçesi 1 Milyon 794 Bin TL olup Dicle Kalkınma Ajansı tarafından %75 oranında desteklenerek 1 Milyon 345 Bin TL hibe desteği sağlandı.

 

Batman’ın Beşiri İlçesi Ayrancı Köyü’nde bulunan Mor Kuryakos Manastırı Batman il merkezine 18 km mesafede bulunmaktadır. M.S. 5. YY’da inşa edilen Manastır 2.340 m2 alana sahip olup Süryaniler tarafından uzun yıllar metropolit merkezi olarak kullanılmıştır. Yerel mimari özellikler açısından ilklerin kullanıldığı bu kültürel yapı zamanla doğal ve beşeri tahribata uğrayarak yıkılıp yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle Manastır’ın giriş kapısı, kitabesi, giriş holü, cephelerinin iç ve dış bölgeleri ile en önemli yeri olan kilise kısmı acil olarak restore edilmesi gereken alanlardı.

 

Projenin amacı, yıkılmaya yüz tutmuş olan Mor Kuryakos Manastırı’nın restore edilerek turizme kazandırılmasıdır. Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarına göre, Batman şehir merkezinde yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği tarihi ve kültürel bir yer bulunmamaktadır. Bu nedenle Batman’a gelen turist kafileleri şehir merkezine girmeyerek çevre yolundan Hasankeyf’e geçip, Midyat ve Mardin’de konaklamaktadırlar. Midyat’taki Mor Gabriel Manastırı ve Mardin’deki Deyrul Zafaran Manastırı ile çağdaş olan Mor Kuryakos Manastırı bugüne kadar turizme kazandırılmadığından hak ettiği değeri bulamamıştır.

 

Bu proje sayesinde Dicle Kalkınma  Ajansının desteğiyle restore edilen Manastır ayağa kaldırılarak yıkılıp yok olmaktan kurtarılmıştır. İyileştirilen alanlar ziyaretçilerin rahatlıkla gezebilecekleri bir hale getirilmiştir. Böylece tarihi ve kültürel turizme ilgi duyan yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebilecekleri çok önemli bir yapı Batman’a kazandırılarak gelecek nesillere aktarılmış oldu.

 

 

ARTKLU HABER AJANSI

 

 

 


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33