"BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ VE YARARLI"

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ayrancı TRT Radyo-1 Ulusal Kanalında Gündem isimli haber programına katıldı

21.01.2015 19:47:46 0

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ayrancı TRT Radyo-1 Ulusal Kanalında Gündem isimli haber programına katıldı. Gündem programında Program sunucusu Rıza Okur’un sorularını Yanıtlayan  Prof. Dr.Hasan Ayrancı şunları söyledi;

     “Bir toplumsal sözleşme niteliği taşıması gereken 1982 Anayasası bir darbe anayasasıdır. O zamanın şartlarında, 70`li yıllara hakim olan kaos ve terör olaylarına karşı bir tepkinin yansımasıdır. Anayasa metninde günümüze kadar çok fazla değişiklik yapıldı. Ancak kökeni, kaynağı, oluşum iradesi bugünün toplum ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bugünün toplumsal ihtiyacını, siyasi ihtiyacını, bugünün bireyinin özgürlük ihtiyaçlarını karşılamıyor. Dünya Türkiye ile birlikte gerçekten büyük bir dönüşüm sürecinde. Bu sürece uyumlu, günü ve geleceği kucaklayan bir Anayasa hazırlanmalıdır.”

“Yargının bağımsızlığı hakkında neler düşünüyorsunuz;”

     “Yargının Bağımsızlığı çok tartışıldı ve tartışılmaya değer bir konudur. Ancak, asıl bugüne kadar tartışılmalıydı. Maalesef bir örgüt yargıyı önemli ölçüde ele geçirmişti. Dolayısıyla hukuka aykırı olarak tek elden ve bir merkezden yönetilen yargı mekanizması ile Türk Milleti karşı karşıya kalmıştır. Adalete olan güven son derece sarsılmıştı. 2014 yılında yapılan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Seçimlerinden sonra daha sağlıklı bir ortam meydana geldi.  Bir milli mücadele şeklinde, yargının yasa dışı tek elden yönetilmesinin engellenmesi için bütün imkânlarla bir seferberlik ilan edilmiştir. Yargının bağımsızlığı için söylenebilecek husus bugünün durumunun bir sene öncesine göre çok daha ileri ve doğru noktada olduğudur.”

“Yarı Başkanlık sistemine doğru mu gidiyoruz?”

“Başkanlık sisteminin bir türüne doğru ilerliyoruz. Ak Parti grubunda bu konuda bir tereddüt olmadığı kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da bu kanaatte olduğunu görüyorum.  Başkanlık sisteminin gerekli ve yararlı olduğunu ben de düşünüyorum. Şimdiye kadar bakınız siyasi tarihimize; Koalisyon dönemlerinde ülke için güçlü adımlar atılamamıştır. Bu zamanlarda ülkenin kalkınması, önemli yenilikler getirilmesi veya bireysel özgürlükler bakımından ileri adımlar atılamadığını görüyoruz. Ne zaman güçlü bir lider gelmiş ve her ne kadar parlamenter sistem içerisinde dahi olsa fiilen Başkanlık sistemi yürütülmüşse orada önemli adımların atıldığını ülke ve vatandaşın refahının, imkânlarının arttığını görüyoruz.

Atatürk ve İnönü dönemleri dışında Rahmetli Menderes, ardından Turgut Özal ve şimdide Recep Tayyip Erdoğan`ın güçlü liderliği döneminde ülkenin adeta bir Başkanlık sistemi ile yönetilmesi sonucunda ekonomide, siyasette, milli savunmada ve diğer pek çok alanda önemli adımların atıldığını görüyoruz. Bu fiili durumun hukukileşmesi gerektiği kanaatindeyim. Önümüzdeki seçim döneminin, bu bakımdan önemli olaylara gebe olduğunu düşünüyorum.”dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78