BAŞKANLIK SİSTEMİNİ NECMETTİN ERBAKANIN DA 1973 `TE SEÇİM BEYANNAMESİNE KOYDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşiv Tutanaklarında Merhum 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan?ın 1973 Milli Selamet Partisi Seçim beyannamesine ulaştık. Merhum Milli Görüş lideri Erbakan seçim beyannamesinde: ?YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE idealinin

8.05.2016 20:37:07 0
BAŞKANLIK SİSTEMİNİ NECMETTİN ERBAKANIN  DA  1973 `TE SEÇİM BEYANNAMESİNE KOYDUĞU ORTAYA  ÇIKTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşiv Tutanaklarında Merhum 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 1973 Milli Selamet Partisi Seçim beyannamesine ulaştık. Merhum Milli Görüş lideri Erbakan seçim beyannamesinde: “YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE idealinin tahakkuku için, Dünyayı buhranlardan kurtaracak dediği ortaya çıktı.

Son günlerin en önemli konusu olan Başkanlık Sistemi ile ilgili Erbakan Hocanın görüşlerini araştırdık. Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 1973 Milli Selamet Partisi Seçim Beyannamesinde “Milletimizin gaye edindiği büyük maddi ve manevi kalkınma hareketlerinde gereken sür’atin sağlanması için, Devlet mekanizmasının ve teşrii organların, milli azim, irade ve sür’ati tecelli ettirecek vasıfta olması şartır. BAŞKANLIK SİSTEMİ GETİRİLECEKTİR: Devlet Başkanlığı olan Cumhurbaşkanlığı ile Hükümet Başkanlığı olan Başbakanlık birleştirilecek icraya kuvvet, sürat ve müessiriyet sağlanacaktır.” ifadelerine yer vermişti.
YT HABER (ANKARA) Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşiv Tutanaklarında Merhum 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 1973 Milli Selamet Partisi Seçim beyannamesine ulaştık. Merhum Milli Görüş lideri Erbakan seçim beyannamesinde: “YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE idealinin tahakkuku için, Dünyayı buhranlardan kurtaracak YENİ MEDENİYET SENTEZİNİN terkibi için, Hak ve adalete, sulh ve selamete hizmet mevzuunda içte ve dışta milletimize düşen vazifelerin yeniden başarıyla yapılabilmesi için,  DEVLET ŞEKLİ: Milletimizin gaye edindiği büyük maddi ve manevi kalkınma hareketlerinde gereken sür’atin sağlanması için, Devlet mekanizmasının ve teşrii organların, milli azim, irade ve sür’ati tecelli ettirecek vasıfta olması şartır. Devlet ve hükümet yönetiminin ağır işlemesi ve millet arzu ve iradesinden uzaklaşarak milletin kalkınma şevk ve azmini kıracak durumlara düşmesi bugüne kadar geçen kalkınma çabalarını randımansız bırakan sebeplerdendir. Korkunç bir sanayi ve teknolojik yarışın hüküm sürdüğü asrımızda, milletimizin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkması bu yavaş bu randımansız gidişatla temin edilemez. Bu sebeplere binaen Milli Selamet Partisi milli hususiyetimize ve karakterimize en uygun demokratik devlet ve hükümet ve parlamento sistemi getirmek kararındadır. Bu cümleden olarak:  BAŞKANLIK SİSTEMİ GETİRİLECEKTİR: Devlet Başkanlığı olan Cumhurbaşkanlığı ile Hükümet Başkanlığı olan Başbakanlık birleştirilecek icraya kuvvet, sürat ve müessiriyet sağlanacaktır. 
     Başkanı TEK DERECELİ OLARAK MİLLET seçecektir. Böylece Devlet-Millet kaynaşması ve bütünleşmesi kendiliğinden doğacak ve Cumhurbaşkanlığı seçimi mevzuunda rejimimizi yıpratan iç ve dış spekülasyonlara imkân kalmayacaktır. 
     Milli iradenin tecellisini kayıtlayan veya kısıtlayan ve bu vatanın evladını birbirine düşürerek siyasi hayatı çekilmez hale getiren parlamentonun seçimlerden sonra da ahenkli bir barış içerisinde çalışmasını engelleyen verimini azaltan ve daha çok delege saltanatına yol açan seçim sistemlerini tasfiye etmeye ve karma liste imkânına geniş manada yer veren yeni bir seçim sistemi getirmeye kararlıyız.” İfadeleri yer alıyor. 

 

HABER:YILMAZ TATLI-ANKARA

 

 


20.2° / 9.7°
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00