BAŞKAN AYAV;'KAYIT DIŞI İŞLETMELER TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK HANDİKAPIDIR'

Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin AYAV; kayıt dışı olarak faaliyet gösteren işletmeler Türkiye’nin en büyük handikabıdır.

7.11.2020 15:35:00 0
BAŞKAN AYAV;

Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin AYAV; kayıt dışı olarak faaliyet gösteren işletmeler  Türkiye’nin en büyük handikabıdır

Odamıza kayıtlı 2600 kayıtlı esnafımız var iken kayıt dışı faaliyet gösterenlerin sayısı kayıtlı olan üye sayısının üç katıdır. Durum böyle olunca kayıt altına alınan esnaf ile kayıt dışı olarak çalışan esnaf arasında ciddi bir haksızlığa neden oluyor. 

 

Odamıza gelen şikayetler ile alakalı bir yaptırım gücümüz yok bundan dolayı üyelerimiz ile ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Oda olarak bize gelen şikayetler ile alakalı muhataplarımız ile gerekli yazışmaları yapıyoruz. Bu sorunlar yumağı ancak kurumlar arası koordinasyon ile ortadan kalkar. 

 

Normalde belediye ve vergi dairesi tarafından yapılmasın gereken denetimler tam anlamı ile yapılmıyor. Şu anda tüm dünyayı sarıp sarmalayan Covid19 virüsü nedeni ile denetimler sıklaştırılmış durumda. 

Pandemiden dolayı esnafımız zor durumda. Özellikle kapalı alanda ticari faaliyetlerini sürdüren kıraathane, berberler, bayan kuaförleri, cafeler aylarca kira ödemeleri büyük sıkıntılara neden oldu. Devletimizin esnafımıza kira yardımında bulunması esnafın bir nebze nefes almasını sağlayacaktır. 

 

Diğer bir nokta Sicil Affının bir an önce getirilmesi lazım. Esnafın borçlarının ertelenmesi hiç bir zaman çözüm olmamıştır. Eylül ayı itibarı ile 301 esnafımız kepenk indirmiş süreç bu şekilde ilerlerse kepenk indirmelerin daha da artacağından endişeliyiz. 

 

Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak 100’e yakın esnafımıza 25.000 TL kredi imkanını sunduk. Daha önce kullanılan kredileri 3’er aylık olarak ertelemeleri yapıldı.Devletimizin sağlayacağı teşvik ve destekler esnetilir ise kayıt dışı olarak faaliyet gösteren esnaf kayıt altına alınmış olur. 

 

Son zamanlarda Tedaş’ın uyguladığı yanlış politikalar yüzünden iş kaybı %60 civarındadır. Kızıltepede ki esnafın ayakta kalabilmesi için çiftçinin ayakta kalması lazım. Çiftçi mağdur olunca haliyle esnafımızda mağdur oluyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19