BAŞKAN YELKOVAN KENT RADYO`YA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Toroslar?da yapmayı planladıkları sanayi sitesinin 1/ 100 binlik projede onaylanmasını beklerken, projesini hazırladıkları alanın konut alanı olarak işaretlendiği, bunun nedeni olara

21.12.2016 14:52:19 0
BAŞKAN YELKOVAN KENT RADYO`YA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Toroslar’da yapmayı planladıkları sanayi sitesinin 1/ 100 binlik projede onaylanmasını beklerken, projesini hazırladıkları alanın konut alanı olarak işaretlendiği, bunun nedeni olarak da ‘bazı meclis üyelerinin o bölgede arsa aldığı’ yönünde iddialar olduğunu söyledi. Başkan Yelkovan, “Biz bu iddialara inanmak istemiyoruz. Bu doğru bir uygulama değil” dedi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Mersin’deki esnafı sorunların çok olduğunu dile getirdi. Yerel yönetimlerin yanlış uygulamalarına dikkat çeken Yelkovan, Kent Radyo’da katıldığı programda; esnafın yüzde 60’dan fazlanın kent içinde olduğunu belirterek, yıllarca bir sanayi sitesi yapılması için verdikleri mücadeleyi anımsattı.

ESNAF KENTE HAPSOLMUŞ DURUMDA!

“Mersin bir emekli kenti olmuş” diyen Yelkovan, emekli kenti olan bir şehirde işlerin iyi gitmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu emekli kentine ayrı bir hava vermemiz gerekiyor. Yerel yöneticilerin, mülki amirlerin bu konuda çaba sarf etmesi gerekli. ‘Ekonominin bel kemiği esnaf’ diyorlar ama esnafı ayağa kaldıracak bir finans, üretim yok. Üretimi yaratabilmek için bizim sanayiye ihtiyacımız var. Esnaf, küçük dükkanlarda, apartman altlarında çalışıyor. Bir esnafın küçücük dükkanda yaptığı işle, sanayi sitesinde 200-300 metrelik alanlarda yapacağı iş arasında fark vardır.”

O ARAZİDE OT DAHİ YETİŞMİYOR

Toroslar ilçesinde 2 bin dönümlük alanda yapmayı planladıkları sanayi sitesinin neden hala hayata geçilemediğini anlatan Yelkovan, “Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, bizim bulduğumuz verimsiz araziyi tarım arazisi statüsünden çıkarttırdı. Burada ot dahi yetişmiyor. Biz sanayi sitemizi böylesi bir alan üzerine kurmak istiyoruz. Sayın valimiz burası için 2,5 yıl uğraştı. Ben tüm esnafımız adına kendisine teşekkür ediyorum. Belediye Meclis toplantısına katıldım. Son maddenin içerisinde bir açıklama yapıldı. Açıklanan maddede sanayi sitemizde vardı. ‘Sanayi sitesi 1/ 100 binlik plana alındı, rahatladık’ derken; başkanla yaptığımız görüşmede; bizim belirlediğimiz alanın konut alanı olduğunu söyledi. Peki, Sayın valimiz, mülkü amirlerimiz, bizler bu kadar mücadeleyi niye verdik?” diye sordu.

MECLİS ÜYELERİ ORADAN ARSA MI ALDI?

İnanmak istemedikleri bazı iddiaların konuşulduğunu hatırlatan Yelkovan, bazı meclis üyelerinin söz konusu bölgeden yer aldıklarını bu nedenle de bölgenin konut alanına çevrilmek istendiğine dair iddialar olduğunu belirterek, “Bu çok yanlış bir uygulama” dedi.

“Gelen gideni arattı” diyen Yelkovan, Macit Özcan döneminde hayata geçiremedikleri projenin Burhanettin Kocamaz döneminde de hala yapılamadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“1/100 binlik planda kendileri bir yer belirleniş. Ancak biz belediyeye itirazımızı yaptık. Biz bu konunun üzerinde ısrarcıyız. Olmazsa, bunu artık Mersin düşünecek. Biz Mersin’e 150 yıl hizmet edecek bir projeye imza atmak istiyoruz.”

Mersin’in geri kalmış bir Büyükşehir olduğuna dikkat çeken Yelkovan, Gaziantep, Konya, Kayseri gibi sanayisi gelişmiş kentlere işaret ederek, “Bu kentlerde, 8. 9. sanayi sitelerinin temelleri atılırken, biz iki tanede kısıtlı kaldık. Toroslar Sanayi Sitesi’ni de Madeni Sanatkarlar Odası olarak biz yaptık” diye konuştu.

“BİZ KİMSEDEN PARA İSTEMEDİK”

Sanayileşmenin küçükten başladığını dile getiren Yelkovan, “Organize sanayi sitelerindeki patronlar da küçük sanayi sitelerinden gelmiştir. Küçük sanayiyi görmeyen hiç kimse yukarıda duramaz. Küçük sanayi, temeldir. Mersin’deki servislerin yüzde 70’i küçük sanayilerden çıkar. Küçük sanayi büyüklere hizmet edecek bir alt yapıdır. Bunu yapmadığımız sürece biz çıkarak, kalfa da yetiştiremiyoruz. Bizim çizmiş olduğumuz proje en az 30 bin kişiye istihdam sağlayacak bir projedir. Belediye projeyi hızlandırmak yerine; tarım arazisi olmaktan çıkarttırdığımız bölge konut alanı olarak işaretleniyor. Madem bu sorunlar çözülmeyecek o zaman bize; ‘işinize bakın’ desinler. Ben esnafımızı korumak, Mersin’i Mersin yapabilmek için mücadele ediyoruz. Biz kimseden para desteği istemedik” dedi.

BİZE GÖSTERİLEN ALAN PORTAKAL BAHÇELERİ

Zirai alanların böyle projelerde kullanılmasına taraf olmadığını vurgulayan Yelkovan, sanayi sitesi olarak kendilerine gösterilen alanların portakal bahçesi olduğu bilgisini verdi.

Sanayi sitesinin Mersin’in sorunu olduğunu ifade eden Yelkovan, “Mersin’e bir sanayi sitesi gerekli. Bunu belediye mi yapar, bakanlık mı yapar, kim yaparsa yapsın. Burası Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın talimatı ile sanayi sitesi olarak belirlendi. Ancak sonrasında neler oldu bilmiyoruz. Belediye konut alanı olarak belirledi. Burada bir sıkıntı var. Mersin’de sanayi sitelerini bu güne kadar esnaf birlik içerisinde hareket ederek kurmuştur” ifadelerini kullandı.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04