Başkan Türel KONYSİAD üyelerine seslendi

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, vizyon projelerle Antalya?nın katma değerini yükselteceklerini belirtti. Başkan Türel işadamlarından, Büyükşehir?in yatırımlarına

2.12.2016 10:46:28 0
Başkan Türel KONYSİAD üyelerine seslendi

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, vizyon projelerle Antalya’nın katma değerini yükselteceklerini belirtti. Başkan Türel işadamlarından, Büyükşehir’in yatırımlarına gelen eleştirilere sessiz kalmamaları gerektiğini vurgulayarak “ Antalya’ya çakılan her çivinin arkasında durmanız gerekir” diye seslendi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği toplantıda göreve geldiği günden bu yana yaptığı ve yapacağı hizmet ve yatırımları anlattı. Projelerin tanıtım filminin izlendiği ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda, eleştiriler doğrultusunda yol haritası belirlediklerini vurgulayan Başkan Türel, Antalya ile ilgili bir vizyon belirlediklerini ve bunun için geceli gündüzlü çok çalışmak gerektiğini kaydetti. 
SOSYAL BELEDİYECİLİK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğe büyük önem verdiklerini belirten Başkan Türel, özellikle engellilere yönelik hizmetlere büyük önem verdiklerini vurguladı. Türel, “Bir engelli bireyin evinin önünde rampa yoksa rampa yapıyoruz. Evinin içindeki düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız engelli bireyin kira veya kendi mülkü hiç fark etmez. İçindeki düzenlemeleri yapan bir belediyecilik anlayışına sahibiz” dedi.
EKONOMİ YATIRIMLA BÜYÜR
Sanayici ve İşadamları olarak ekonominin nasıl geliştiğini ve büyüdüğünü iyi bildiğini belirten Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomi yatırımla büyür. Eğer bir şehirde bir ülkede yatırım yapılmıyorsa orada ne ekonomi büyür ne de istihdama katkısı olur. Bu büyük projeleri Antalya’ya getirdiğimizde bundan kazanan herkes olacak. 1 milyarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Boğaçayı aşağı yukarı bu kadardır. Zaman zaman bazı eleştiriler oluyor. İnsan odaklı değil yapılan projeler diyorlar. Beton projeler yapılıyor diye eleştiriyorlar. Kavşaklar beton projedir insanların faydasına olmayan projelerdir diye de eleştiriler oluyor. Biraz üzüldüm sinirlendim de. Bu projeleri insan odaklı olarak görmeyenler kendileri o kavşaklardan geçiyor iken kendilerini insan görmüyorlarsa sorun yok. Ama onun üstünden binlerce milyonlarca Antalyalıyı insan yerine koymuyorsa o zaman kusura bakmayacaklar. Benden de en ağır cevabı alırlar. Antalyalıları insan yerine koymayan her kim olursa karşısında beni bulur. Memleketimizin, milletimizin hayrına yaptığımız bu projelerde iyi bir yatırım olması sebebiyle ekonomiye de katkı sağlıyor.”
ESNAF TEŞEKKÜR ETTİ
Belediye başkanlığının ilk döneminde Dünya’nın küresel ekonomik krizle meşgul olduğunu hatırlatan Başkan Türel, “Bizi teğet geçecek dediğimiz zamanlardı. Şükürler olsun teğet geçtiği sonra teyit edildi. O dönem ben 1’nci Etap Raylı Sistem aşamasını yürütüyordum ve sanayide bir esnaf gezisindeydik. Bir esnaf kardeşimizin dükkânındaydık. Şöyle dedi; ‘ Başkanım sizden Allah razı olsun. İşlerin kesat gittiği bu dönem iyiki raylı sistem etabına başlamışsın. Bak şurada 11 tane motor var, bunlar hep raylı sistem inşaatında bozulan motorlar tamir için bana getirdiler. Sen bu yatırımı yapmasaydın ben dükkanı kapatırdım. Ben siftah etmeden dükkan kapatacaktı’. Çok basit bir örnek ama bu bir sanayideki tamircinin dahi ekonomide yatırım yapılırsa onların nasıl istifade edeceğinin en güzel örneği” şeklinde konuştu.
EKONOMİYİ KALKINDIRMAK ZORUNDAYIZ
Başkan Türel, geçen hafta sonu Esnaf Çalıştayı’nda Antalyalı esnaf oda başkanları ile bir araya geldiğini belirterek. ”Senede bir kere hem esnaf odalarımızla hem de ticaret odamızla hem de muhtarlarımızla bu toplantıları yapıyoruz. Adeta kampa giriyoruz, ders çalışıyoruz. Onların taleplerini alıyoruz, dinliyoruz, yatırımlarımızdan bahsediyoruz” dedi. 
ZORUNDAYIZ
Bir şehrin kalkınmışlığını o şehirdeki gayrimenkul fiyatları ile ölçüldüğünü belirten Başkan Türel, “Yani, bir şehirdeki lüks konut fiyatlarının metrekaresi ne ise, aslında o şehrin marka değerinin de bir karşılığıdır. Antalya’da bugünlerde lüks konut fiyatları, metrekare fiyatı itibariyle 1000 dolar civarında. Yani 500 metrekarelik bir lüks konut almaya kalksanız, bu 500 bin dolar civarında. Antalya’da 1000 dolar civarında olan metrekare fiyatı, bugün İstanbul’da 15 bin dolarlara geldi. 2002 yılında bu 2-3 bin dolardı İstanbul’da, şimdi 15 bin dolar. Paris’e gittiğinizde bu 45 bin dolar. Monaco’ya gittiğinizde 55 bin dolar, New York’a gittiğinizde 90 bin dolar. Toprak aynı toprak, üstündeki bina da aynı, kullandığınız inşaat malzemeniz de aynı, ne değişiyor, şehrin adı değişiyor. Aynı Eskişehir’de dikilen bir takım elbiseye ‘Sarar’ yazdığınızda 2 bin TL, aynı fabrikada aynı kumaş, aynı işçilik, aynı kalitede ‘Boss’ yazdığınızda 5 bin TL. Hiçbir değişiklik yok sadece etkilet değişiyor. Bizler şehrimizin katma değerini yükseltmek zorundayız. Ben göreve başladığımda 1000 dolar civarında olan konut fiyatları bugün şükürler olsun 2 bin dolarlara gelmeye başladı. Çok değil Antalya’da bu vizyon projeleri yaptığımızda göreceksiniz bakacaksınız, Antalya’da 8-9 bin dolar da konuşulmaya başlanabilir. Ve tabi bir şehir zenginleşirse en alt kademesinden en üst kademesine kadar her şey zenginleşir” diye konuştu.
EL İNSAF
Boğaçayı Projesi’nin Antalya’ya katkısı konusunda eleştirildiğini hatırlatan Başkan Türel, “ Yani gerçekten garipsiyorum. El insaf ya, hem bu kadar ucuz nasıl konuşabiliyorlar bazen hayret ediyorum. 10 bin kişi ekmek yiyecek o projeden. 10 bin kişinin ekmek yiyeceği bir projenin Antalya’ya ne faydası var deme cüretini gösteriyorsanız. Allah sizi ıslah etsin demekten başka bana bir söz düşmüyor. Dolayısıyla 10 bin kişinin iş sahibi olacağı bir proje 1 milyar dolarlık bir proje veya 1 milyar Türk Liralık bir proje, bunun Antalya’ya yatırımından Antalyalılar istifade edecek. İşte bakın EXPO 2016, Antalya’ya faydası var mı yok mu tartışıldı. Şu kriz döneminde EXPO 2016’ya, Antalya’ya toplamda 6 milyon 6 buçuk milyon turist geliyorken 4 buçuk milyon gurbetçi geldi. Ya olmasaydı. Bunu düşünmüyoruz. Sadece proje alanının içerisine hükümetin yatırımı devletin yatırımı olarak 2 katrilyon eski para ile 1.8 milyar bir yatırım yapıldı. Türkiye’nin en büyük projesidir. Mersin’deki Akdeniz Olimpiyatları, Trabzon’daki Üniversite Oyunları, Erzurum’daki Kış Olimpiyatları bunların hepsini koyun, en yükseği 8 yüz milyon civarındadır. Ve bir hafta kullanıldı, 10 gün kullanıldı ve daha sonra aynı yüksek seviyede kullanılamadı. Çünkü olimpiyatlar bitti. Ama EXPO 2016 öyle değil işte bitti. Şimdi kapısı yine ziyaretçilere açık. Ve çok ciddi bir şekilde Antalya’nın turizminin en önemli merhemlerinden yaraya merhem olabilecek projelerinden birisi olacak. EXPO 2016 havalar ısınmaya başladığında aynı hizmeti vermeye devam edecek. Ve EXPO’yu şöyle bir düşündüğünüzde etrafındaki destekleyen unsurlarla beraber 10 milyarlık bir yatırım geldi Antalya’ya raylı sistemden kavşaklara kadar. Küçük Aksu Barajı’ndan Aksu deresi taşkın önleme projesine kadar. Kötü mü oldu. EXPO 2016 olmasaydı bu yatırımlar gelmeyecekti. Ve şimdi EXPO sayesinde Antalya bunları kazandı “dedi.
BU PROJELER ANTALYALILARIN
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sanayici ve iş adamları derneklerinin yatırımla ile ilgili gelen eleştirilere hassasiyet göstermelerinin de en büyük beklentisi olduğunu dikkat çekti. Türel sözlerini şöyle sürdürdü “Bunu açık söyleyeyim. Benim de sizden beklentilerim var. Antalya’ya çakılacak bir çivinin arkasında durmanız lazım, durmazsanız çakacak o çiviyi bulamazsınız. O çivi sizler tarafından çakılıyor bizler tarafından değil, biz vesile oluyoruz. Bu projelerin hiçbiri Menderes Türel projesi değil. AK parti projesi değil. Bir siyasi partinin ya da muhalefet partisinin projesi hiç değil. Bu projelerin hepsi Antalya’nın ve Antalyalıların projesi. Ben ilk dönemde kavşak inşaatlarına başladığımda, trafiği sıkıştıracak dediler. Trafiğe katkısı olmayacak dediler. 2005’te, 5 tane kavşağı ilk kez açıyorken bunları duyduk. Ve bunları ciddiye alanlar oldu. Bugün o kavşaklar yapılmasaydı; Antalya’nın durumu ne olurdu.”
DÜKKAN SİZİN
Sanayici ve işadamlarına Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini anlatan Başkan Türel, 
“Projelerimizin her biri birbirinden değerli projeler. Bunların hepsi, göreceksiniz ciddi uluslararası alanda ödül alacak projeler olacak. Ben yurtdışında yapılan projeleri de takip ediyorum. Uluslararası fuarlara katılıyorum. Birçoğu bizim yapmış olduğumuz projelerle eş değer nitelikte değildir. O kalitede değildir. Bu kadar net söylüyorum. Bunların hepsi, bir daha söylüyorum; uluslararası nitelikte platformlarda ödüller alacak projeler. Boğaçayı Projesi, artık tamamladık. Biz elimizden geldiğince bu projeleri sivil toplum örgütleriyle, meslek odalarıyla, derneklerle, sanayici iş adamı dernekleriyle, herkesle, Antalyalılarla, muhtarlarla paylaşmaya çalışıyoruz. Ben ilk kez Boğaçayı Projesi’ni Antalya’da 100’e yakın sivil toplum örgütü meslek odasını toplayarak daha ilk yola koyuluyorken başlangıç aşamasında paylaştım. Mutlaka akıl akıldan üstündür. İnşaat Mühendisleri odamızla paylaştık. Mimarlar Odamızla paylaştık. Meslek odalarıyla paylaştık. Onların eleştirileri oldu. Haklı bulduk. Bazı yerleri değiştirdik. Bizim paylaşmaktan dolayı fırsat bulamadığımız, yetiştiremediğimiz anlarda hep bize gelen talepleri de en iyi şekilde değerlendirmekten bir adım geri durmadık. Sizden de akıl almak isteriz. Bizler de akıl almak isteriz, bu konuda açık ve net konuşuyoruz; dükkan sizin” şeklinde konuştu.
CİDDİ ADIM BEKLİYORUM
Geçtiğimiz günlerde Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin’in,  Konyaaltı Sahil Projesi ile ilgili bir fikir ortaya attığını hatırlatan Başkan Türel, “ATSO Başkanı dedi ki; bu projeyi bütün Antalyalıya açık, 40 bin kişinin ortak olduğu bir şirket ile gerçekleştirin dedi. Mutlu olduk, memnun da olduk. Buyrun dedik; zaten ihaleye katılımcı da olmadı, Ticaret Odası olarak bunu yapın; çok memnun oluruz, konuşmak değil icraat gerekiyor. Dedim ki 40 bin kişiye yeni açık bir şirket oluşturmaya gerek yok. Çünkü 40 binin üzerinde aktif olan Ticaret ve Sanayi Odası kurumsal yapısı ile bunu yapabilir. Antalya Ticaret Sanayi Odası öyle 40 bin ortaklı şirket falan oluşturmasına da gerek yok; yani kurumsal yapısı ile gelsin. Konyaaltı Projesi’ne sahip çıksın; fikir güzel, lafta güzel, sözde güzel ama şimdi icraat zamanı. Hafta sonu Ticaret ve Sanayi Odası ile buluşacağız bütün Meslek Odası Başkanları Meslek konut Komitelerin başkanlıkları başkanlığı ve yönetim kurulundaki arkadaşlar ile buluşacağız. Somut bir teklif bekliyorum, buradan da söylüyorum. Daha iki gün var. Bu projeyi nasıl gerçekleştireceklerine dair somut bir teklif bekliyorum. İnşallah Ticaret Odası olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Konyaaltı Sahil Projesi’ne talibiz, İhaleye de gireceğiz bununla ilgili adımları da atacağız derler. Sözler ile bir takım teklifleri getirmenin yarın sıkıntısı ile herkes karşı karşıya kalabilir. Ben umutluyum arkadaşlarımızdan. Ciddi bir adım atmalarını bekliyorum. Dolayısı ile KONYSİAD olarak projeyle ilgili fikirlerinizi düşüncelerinizi söyleyin biz de istifade edelim” dedi.
BOĞAÇAYINDA SON RÜTUŞLAR YAPILIYOR
Boğaçayı Projesi’nde son rötuşların yapıldığını belirten Başkan Türel, İnşaat Mühendisleri Odası ve profesörlerin önerileri doğrultusunda yat limanı ağzındaki projeyi büyük limanın sırtına dayadıklarını anlattı. Başkan Türel, dere içindeki yat limanından da vazgeçildiğini belirterek “Dereye tuzlu su alınması hususundan da vazgeçildi. Tüm bunlar meslek odalarımız, STK’ların eleştirileri ve önerileri dikkate alınmak suretiyle yapıldı. Böylelikle yat limanından itibaren dere ağzı düzenlememizi yine yapıyoruz. İkinci köprüyü de geçtikten sonra 2 kilometre içeri kadar 1 etap olarak düzenliyoruz. Ve çatal olan Boğaçayı’nın 2. Köprüden sonraki bölümünü de dağın arkasına dönerek, dağın arkasında da film platosu, film stüdyolarını en iyi şekilde projelendirdik. Tabi bu projeler yap işlet devret ya da yap işlet sistemiyle şeffaf ihaleler ile gerçekleştirilecek. Bu ihaleleri internet sitemizden canlı yayınlıyoruz. Konyaaltı Sahil Projemizi yayınladık, bunların ihalesini en şeffaf şekilde gerçekleştireceğiz. Zaman zaman başka eleştiriler de söz konusu oluyor. Bunları belediye yapsın diyorlar.  Bir milyarlık projeden bahsediyoruz” dedi.
1 MİLYARIN ÜSTÜNDE YATIRIM BÜTÇESİ
Büyükşehir Belediyesi, bütçesini 1 milyarın üstünde bir yatırım bütçesine taşıdıklarına dikkat çeken Başkan Türel, “Katlanarak yatırım bütçesi artıyor.  Büyükşehir Belediyesi’nin toplam bütçesi içerisinde 2013 senesinde oransal olarak söyleyeyim 13 iken yatırım bütçesi 2017 bütçemizde 51 oldu.  Geçen sene aşağı yukarı 40’lar civarı gerçekleşti. Kaynaklarımızı yatırıma en iyi şekilde yönlendiriyoruz. Ama bu büyük projeleri biliyorsunuz dünyanın her yerinde aynı sistemle gerçekleştiriliyor. Havaalanları, köprüler, otoyollar, Amerika’da da böyle yapılıyor. Devletin kaynağı ile yapacaksın diyorsan, kaynağı göstereceksin. Ama sen kaynağı göstermeden geçerli bütçesi ile yapsın diyorsan bunun açıkça tarifi bu iş yapılmasın demektir. Yapılmasın demeye cüretleri ve cesaretleri olmadığı için bahaneler ortaya koyuyorlar. Konyaaltı Sahilinden örnek verdim, Konyaaltı sahili 15 sene bir özel firma tarafından CHP’li belediye marifeti ile yönetildi. Bence iyi de yaptılar, belediyeyi eleştirmek için söylemiyorum. Bizim yaptığımız da tıpkısının aynısı. Diyorlar ki özel sektöre peşkeş çekilemez. Biz sizden öğrendik diyorum, cevap veremiyorlar. Özel sektör marifetiyle işletilen yerlerde işletme kalitesi yüksek olur bunu hepimiz biliyoruz. Devlet işletmecilik yapamaz, biz halka daha iyi daha kaliteli hizmet verebilmek için bu yoldan gidiyoruz ve Konyaaltı’nı kimse halka kapatamaz. Aynı eski sistem devam edecek. İstenilen yerde proje gerçekleştiğinde vatandaşlar ücretsiz olarak yine istifade edebilecekler, ücretle hizmet almak isteyenler de istediği plajda gidecek istifade edecek. Sistem aynı sistem. Yapan değişince aman yapmasınlar diyemedikleri için farklı kulplar bulmaya çalışıyorlar. Hikaye bu kadar basit. Hani derdiniz Antalya’ydı? O yüzden gelin hep beraber yapalım diyorum. Bu projeler Menderes Türel’in projesi değil, bu makamlar görevler bize baki değil. Biz de günümüz geldiğinde tamamlayıp gideceğiz ama bunlar kalıyor Antalya’da. Kavşaklar sıkıştırır dediler, yaptırmak istemediler, yaptık biz görevden ayrıldık en çok o yapılmasın diyenler o kavşaklardan geçti. “ dedi.
ALKIŞI ALDIK
Antalya’ya hizmet etme kararlılığını göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Türel, “ Bundan kimse en ufak endişe etmesin. Burada en büyük gücümüz, halkımızın bize verdiği destektir. Şükürler olsun orada da en ufak bir sıkıntı söz konusu değil. İşte hiç bilmediğimiz ortamlarda hiç bilmediğimiz firmalar tarafından yapılan anketler de bunu teyit ediyor. Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri arasında binde 4 bir farkla ikinciyiz. Biz halktan aldığımız mesaja bakarız. Biz Antalya’nın önüne engel olmak isteyenlerle vakit de kaybetmeyiz. Derdimiz de, hedefimiz de Antalya’ya güzel şeyler yapmak. Dün Ankara’da Kadın Dostu İşyeri olarak Türkiye birinciliğine sendika üyelerinin oylarıyla seçildik. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’den ödülü aldım. Orada da söyledim, Kadınlar Plajı’nı yaptığımızda Konyaaltı’nda eleştirildik. Türkiye’de hep bu kadınlar plajı ayrıştırır dediler. Hep bunlar üzerinden toplumun sinir uçlarına dokundular. Ne oldu açtık. İktidarı- Muhalefeti orada AK Partilisi MHP’lisi CHP’lisi orada. İşte önemde kendi yazdıkları Müslümanı gayrimüslimi orada ve toplumun bütün kesimleri orada. Dolayısıyla kadınlar toplumun çimentosudur toplumu ayrıştırmaz birleştirir dedim. Alkışı da aldık tabi. Dolayısıyla buralarda artık takılmayacağız. Bu meseleler Türkiye’nin önünde hep zamanına oynamak için gereksiz tartışmalarla zaman kaybettirmek için hazırlanmış senaryolardır” şeklinde konuştu.
UMP’DE SON RÖTUŞLAR
Başkan Türel, konuşmasının ardından işadamlarının sorularını yanıtladı.
Ulaşım Master Planı ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Başkan Türel, son rötuşların yapıldığını ve Bakanlığın iznine sunulacağını belirtti. Başkan Türel, Konyaaltı-Lara arasında bir metro ihtimalinin Ulaşım Master Planlamasında ortaya çıktığına dikkat çekti. Başkan Türel planlama içerisinde düzenli bisiklet yollarının da bulunduğunu belirtti. Başkan Türel, Antalyaspor Tesisi’ne devre arasında bir açılış yapmayı planladıklarını belirtti.  

 

ARTUKLU  HABER AJANSI-ANTALYA


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33