BAŞKAN GÜNEŞ :``KAYBEDEN GENE MEMUR VE EMEKLİSİ OLDU``

Bağımsız Diyanet sen Mardin il başkanı Sadullah GÜNEŞ, yaptığı yazılı açıklamada,:``Masaya ne götürdüğünü bilmeyen konfederasyon ve bağlı sendikaların iş bilmezlikleri 4. dönem toplu sözleşmenin önünü tıkamış, kaybeden yine memur ve emeklisi olmuştur.``De

23.08.2017 23:11:17 0
BAŞKAN GÜNEŞ :``KAYBEDEN GENE MEMUR VE EMEKLİSİ OLDU``

Bağımsız Diyanet sen Mardin il başkanı Sadullah GÜNEŞ, yaptığı yazılı açıklamada,:''Masaya ne götürdüğünü bilmeyen konfederasyon ve bağlı sendikaların iş bilmezlikleri 4. dönem toplu sözleşmenin önünü tıkamış, kaybeden yine memur ve emeklisi olmuştur.''Dedi.

 

 

Bağımsız Diyanet sen Mardin il başkanı Sadullah GÜNEŞ  yazılı açıklamasında iu ifadelere yer verdi:

 

 

''5 milyon 100 bini temsilen, 20 milyonu doğrudan bütün toplumu dolaylı olarak ilgilendiren bir toplu sözleşme sürecinde masaya ne götürdüğünü bilmeyen konfederasyon ve bağlı sendikaların iş bilmezlikleri 4. dönem toplu sözleşmenin önünü tıkamış, kaybeden yine memur ve emeklisi olmuştur.

 

Bu tıkanıklığın itirafı 658 maddelik taleple oturup, bir kalemde 320’sini silinmesi de durumu özetlemektedir. Toplu sözleşme süreci başlamadan sendika olarak ortaya koyduğumuz tezler araştırmalar, yaptığımız basın açıklamaları tamda bu noktayı işaret etmekte idi. Çünkü Türk-İş ile Hükumet arasında 03.07.2017 tarihinde imzalanan 2017 Yılı Kamu Toplu Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne göre Kamu işçilerine, Brüt maaşları 3.000 TL’nin altında olan üyeleri için aylık 90 TL “iyileştirme, 2017 yılının ilk yarısı için 7,5 ikinci yarısı için 5 kümülatif 12,88 oranında zam artış almış oldular. Ayrıca denge ödeneğindeki 250 TL artıştan her aya düşen miktar 20,83 TL + Yemek parasına gelen 1,50 TL artışı da buna ilave edersek bu 5 artış demektir. Bunu 12,88+5= 17,88 yapar ve Türk-İş’ in talebi de 18 idi. Türk-İş 2017 yılı için 18 istemişti ve istediğini aldı. Ayrıca her yıl Eylül ayında ödenen 500 TL tutarındaki Denge Ödeneği, Mayıs ayında yani yaz tatilinden önceye gelecek şekilde 750 TL’ye yükseltildi. 4 yarım ve 2 tam maaş tutarındaki ikramiyede devam etmektedir.

 

Daha fazla anlatamaya gerek olmadığı ve hesabın ortada olduğu herkesçe malumdur. Son imzalan toplu sözleşme mutabakatında Devletin asli ve sürekli görevlerini yerine getiren” devlet memurları adına 4 + 3,5’a imza atılması kabul edilemez. 2018 Ocak ayında en düşük aylık alan bir hizmetli için 96 TL, bir memur için 104 TL, öğretmen için 117 TL, bir mühendis için 182 TL, bir hemşire için 114 TL, bir pratisyen doktor için 171 TL artış demektir. Memurlar ve üyelerimiz adına soruyoruz. İlk gün bu teklife kapalıyız diyenler aslında hangi teklife açıktılar ve gece yarısı imza attılar.

 

Yarım puan karşılığında haftalarca oyaladığı milyonlarca memur ve emeklinin hangi taleplerini masada bıraktı, hangi taleplerinden neyin karşılığında vaz geçti? 2017 yılı kamu işçisi 20’ye yakın zam artışı alırken aynı Hükümet'in Çalışma Bakanı ile masaya oturan Konfederasyon 20 gündür uzak olduğu mutabakat metnine gece yarısı hangi sebeple yaklaştı ve imza attı. Memurun, memur emeklisinin hakkını talep etmiş olduğu hac izniyle mi, kamu kurumlarında helal gıda sertifikalı yemekler mi, yoksa kıyafette serbestlik talebimi karşıladı.

 

Toplu Sözleşmenin Kapsamı” başlıklı 28. madde 17 başlık altında belirlenmiştir. Görüşülmesi gereken konular; kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıdır. Biz ısrarla yasayı işaret ederken birileri bizi anlamadı, anlamak istemedi, olan yine memur ve emekliye oldu. Kapsam dışında kalan konuları toplu sözleşme masasına getirerek asıl konuların görüşülmesini engelleyenlerin gece yarısı akıllarına gelen memur zam oranları ancak yarım puanlık artışla imzalanabildi. Tüm kamu çalışanlarının yetkili sendikaların ne yapıp ne yapmadıklarını iyi takip etmeleri gerekmektedir.

 

 

Bu sendikalara üye olanların üyeliklerini gözden geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Üyelerinin derdini kendisine dert edinmeyenlere destek olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Biliniz ki kendileri refah içinde yüzenler, sizlerin sırtından sizin kazancınızın kat kat fazlası gelir elde edenler, sizin sıkıntılarınızı anlayamazlar. Bu yüzden bunların destansı bir şekilde hazırlanmış talep listeleri tribünlere oynamaktan, içi boş masal olmaktan öteye geçemez. Bunların toplu görüşme müzakerelerini şov malzemesi yapmaktan başka bir amaçları olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır. Olan yine yirmi milyonluk nüfusu oluşturan kesime olmuştur. Memurların, yeni bir durum değerlendirmesi yapmalarını, Bağımsız Konfederasyon ve Sendikamızın çatısı altında toplanmaya çağırıyorum” dedi.

 

Sadullah GÜNÉŞ

Bağımsız Diyanet sen

Mardin il başkanı''Dedi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


24.5° / 13.9°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82