BAŞKAN ERİ;` ILISU BARAJI BÖLGENİN KALKINMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK`

AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, ?Ilısu Barajı faaliyete geçtikten sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nin tamamında gözle görülür bir canlanma yaşanacaktır?.Dedi.

Mardin 10.09.2018 13:30:29 0
BAŞKAN ERİ;`  ILISU BARAJI BÖLGENİN KALKINMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK`

AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri,  “Ilısu Barajı faaliyete geçtikten sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında gözle görülür bir canlanma yaşanacaktır”.Dedi.

 

 

AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri Dargeçit İlçesi’ne 15 km. uzaklıkta bulunan Ilısu Barajı’na yapmış olduğu ziyarette bazı açıklamalarda bulundu.

 

İl Başkanı Eri, “Ülkemizin dolgu hacmi bakımında ikinci, kurulu güç bakımından dördüncü büyük barajı olan Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra bölgemizin yaşam şartlarının olumlu yönde tamamen değişeceğine inanıyorum. DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı’dan aldığımız bilgilere göre, Ilısu Barajı ve HES’te fiziki gerçekleşme 98 oranına ulaşmış bulunmakta. Temelden yüksekliği 135 metre, kurulu gücü bin 200 megavat, yıllık  ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek Ilısu Barajı 6 üniteden oluşuyor. 3 kapağın montaj işlemlerinin tamamlanmasının ardından su tutulma sürecine geçilmiş durumda. Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan diğer illerin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu  Barajı ile 10,4 milyar metreküp su depolanacak. Bu şekilde Ilısu Barajı tamamlandığında 500 bine yakın dekar toprak sulamaya açılacak. Aynı zamanda Cizre Barajı’nın tamamlanmasına imkan sağlayacak olan Ilısu Barajı’yla toplamda 1 milyon 200 bin dekar toprak sulamaya açılmış olacak”.

 

6 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

 

Ilısu Barajı’nın toplam maliyeti 8,5 milyar lira olduğunu belirten İl Başkanı Eri, “Sadece elektrik  enerjisi üretiminden ekonomimize olan katkısı 1,5 milyar lira civarında olacak. Ilısu Barajı bölgemizin can alıcı sorunlarından olan elektrik ve su sorunun çözümünün yanında işsizlik sorununa da büyük katkı sağlayacak. 6 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti edecek olan Ilısu Barajı’nın kendi tipinde dolgusu bakımından dünyanın en büyük barajı durumundadır”.

 

ÇABALARIMIZIN OLUMLU SONUÇLANMASI MEMNUNİYET VERİCİ

 

İl Başkanı Eri, “Milletvekilliğim döneminde Ilısu Barajı’nın ihale safhasında gerek yurt içinde, gerek yurt dışında ki temaslarımızla, barajın bir an önce hayata geçirilmesine olanak sağlayan şartların bir an önce oluşturulması için katkılarımız olmuştu. Bu çabalarımızın olumlu sonuçlanmasından da memnuniyet duyduk. Barajla birlikte Dargeçit’in çok olumlu etkilendiğini, daha modern bir şehir görünümü kazandığını fark ettik. Ilısu Barajı inşası bittikten sonra DSİ’nin kullanmış olduğu modern binaların atıl durumda kalmaması için Üniversiteye tahsisi konusunda ki projelerimiz olacak. İnşallah bu projelerimizi gerekli mercilere ileteceğiz”.

 

HALKIMIZIN YAŞAM KALİTESİ ARTACAKTIR

 

İl Başkanı Eri açıklamalarının devamında, “Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra bölge halkımızın yaşam kalitesini de her anlamda artıracaktır. Bölge halkı geçmişte yaşanan birçok olumsuzluklardan dolayı çok çileler, acılar çekti. Artık daha huzurlu, daha refah bir hayat sürmeleri için AK Parti elinden gelen her yatırımı bölgemize akıtmaya çalışıyor. İnşallah Ilısu Barajı sayesinde bölge halkı istenilen yaşama kavuşacaktır. Baraj sayesinde o bölgede bulunan kırsal mahallelerin ulaşımı daha kolay hale getirildi. Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda bir köprü yapılarak, daha önce sallarla geçilmeye çalışılan mevkiye artık köprü üzerinden güvenli bir şekilde geçiliyor. İnşaat esnasında binlerce kişiye istihdam sağlayan Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra da su sporları, turizm, balıkçılık ve benzeri alanlarla istihdam sağlamaya tekrar devam edecek”.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% -0,10
  • EURO

    34,77% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2424,29% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3924,06% 0,00