BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU 5 ŞUBAT`TA MARDİN`DE....

Başbakan Ahmet Davutoğlu,Suudi Arabistan`a yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı`nda basın toplantısı düzenledi. Burada basın mensuplarına yönelik yaptığı açıklamada "Önümüzdeki haftadan itibaren her hafta olağanüstü bir yurtdışı ziyaret veya başka

Mardin 29.01.2016 11:46:07 0
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU 5 ŞUBAT`TA MARDİN`DE....

Başbakan Ahmet Davutoğlu,Suudi Arabistan'a yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Burada basın mensuplarına yönelik yaptığı açıklamada  "Önümüzdeki haftadan itibaren her hafta olağanüstü bir yurtdışı ziyaret veya başka bir gerekçe yoksa hafta sonunu, en azından bir gününü mutlaka bölgede geçireceğim. İnşallah, 5 Şubat'ta ilk olarak Mardin'e gitmeyi düşünüyorum, Cuma günleri de bölgede olmayı düşünüyorum" şeklinde cevapladı

Terörle mücadele kapsamında hazırlanan 303 maddelik Master Plana ilişkin soruya Davutoğlu, "Bakanlar Kurulumuzda yaklaşık 6 saati aşan toplantıda bu konudaki detaylar ele alındı. Ancak, biz terörle mücadeleyi sadece güvenlik meselesi olarak görmüyoruz, demokrasi ve istikrarın korunması olarak da görüyoruz. Bunun için de teröristle halkı ayırt eden, Türkiye'de refahı, demokrasiyi sarsılmayacak temellere oturtan çalışma da yürütmek lazım. 23 Temmuz'da operasyonları başlattığımız gün, aynı gün itibarıyla, operasyon sonrası neler yapılacağını planlamaya başladık, son Bakanlar Kurulu'nda bu konular farklı başlıklar halinde ele alındı. Bu konular eğitim faaliyetleri, sosyal destek faaliyetleri. Değişik illere bu telafi eğitimi için aldığımız öğrencilerin eğitim faaliyetlerini bizzat koordine etmek üzere Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem yarın bölgeye intikal edecek. Bütün eğitim faaliyetleri yerinden koordine edilecek. Acil atılacak adımlar, eğitim, sağlık ihtiyaçları gibi" karşılığı verdi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz bu mücadeleyi yürütürken bazı belediyeler halka hizmet götürmek yerine ayırdığımız kaynakları, Diyarbakır, Mardin, merkezden giden kaynakların yüzde 90'ına yakınını karşılayan kaynaklar merkezden gidiyor. Bunlar belediye hizmetlerine ayrılacağına daha çok personel harcamasına ayrılarak bir anlamda militan yuvaları haline dönüştürüldü. Halk hizmet beklerken belediye hizmetleri yerine terör örgütünden aldıkları talimatla hareket eden belediye anlayışı varsa buna belediyecilik denmez. Buna kararı verecek biz değiliz, buna yargı karar verecek. Bazı belediyelerle ilgili yürütülen soruşturmalar, tutuklamalar var. Bunların neticesinde ortaya çıkacak hukuki tablo neyse gerektiriyorsa onu yaparız. Okullar niye tatil edilmek zorunda kaldı çünkü öğrenciler mayınlı alanlardan geçilmedi. Onlara o mayınları koyacak alanları da belediye de demek istemiyorum, onların iş makinalarıyla bunları yaptılar. Suç işleyen kimse sahip olduğu ünvan nedeniyle bu suçtan azade olamaz" şeklinde konuştu.

CENEVRE TOPLANTISI

"Cenevre görüşmelerine muhaliflerin görüşmelere katılmayacağı" iddialarına ilişkin soruya Davutoğlu, "Yaptığımız diplomatik temaslar, Suriye muhalefetiyle yaptığımız görüşmeler neticesinde Cenevre ile ilgili bazı ilkesel sorunlar aşıldı, terör örgütlerinin Cenevre'ye katılmaması gibi. Bu, sadece DEAŞ değil, YPG de dahil olmak üzere. Bu noktalarda olumlu bir atmosfere gelindi ancak muhalefet haklı olarak iki talebi birden dile getiriyor, birisi madem ki barış görüşmesi yapılacak o zaman sivil halka dönük olarak işlenmekte olan suçlar, hava bombardımanları ama en önemlisi de bazı şehirlerin etrafında aylardır kuşatmalarla insanların su ve yemek ihtiyacını imkansız kılmak suretiyle onları ölüme mahkum eden Ortaçağ zihniyetinin bitmesi. Buralarda halka insani yardım ulaşmasını bir güven artırıcı önlem olarak barış görüşmelerinden önce başlamasını istiyorlar. Bu haklı bir taleptir, Türkiye'nin desteklediği bir taleptir. İkinci talebi ise muhalefetin, muhalefet safının görüşmelerde net olması. PYD şeklinde rejimle işbirliği belli olan bazı gruplar var onların bu muhalefet safında yer almaması. Biz, bu iki talebi de gerek benim temaslarım gerekse Dışişleri Bakanımızın yaptığı temaslarda bu haklı talepleri kendilerine aktardık. Ümit ederiz ki katılma kararı alırlar biz de onların katılmaların teşvik ediyoruz ama muhalefetin bu haklı taleplerin de BM Tarafından karşılanmasının da takipçisi oluyoruz. En önemlisi de insani yardım Suriye'de herkese ulaşır ve bir yeni dönem Suriye'de başlar" cevabını verdi.

DAVUTOĞLU, 5 ŞUBAT'TA MARDİN'E GİDECEK

Bir gazetecinin, "Master Plan hayata geçecek ama bölgeye ilk ziyaret ne zaman yapılacak" sorusunu Davutoğlu, "Önümüzdeki haftadan itibaren her hafta olağanüstü bir yurtdışı ziyaret veya başka bir gerekçe yoksa hafta sonunu, en azından bir gününü mutlaka bölgede geçireceğim. İnşallah, 5 Şubat'ta ilk olarak Mardin'e gitmeyi düşünüyorum, Cuma günleri de bölgede olmayı düşünüyorum" şeklinde cevapladı.


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04