Bakan Varank’tan ilk ve tek yerli solar inverter üreticisine ziyaret

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kolarc Makine ile Solarkol Enerji'nin Ankara Sanayi Odası 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) güç elektroniği fabrikasını ziyaret etti.

Gündem 22.07.2022 13:44:00 0
Bakan Varank’tan ilk ve tek yerli solar inverter üreticisine ziyaret

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kolarc Makine ile Solarkol Enerji'nin Ankara Sanayi Odası 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) güç elektroniği fabrikasını ziyaret etti.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk ve tek yerli solar inverter üreticisi olan Solarkol Enerji’nin Ankara Sanayi Odası 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) güç elektroniği fabrikasını ziyaret etti. Söz konusu ziyarette Kolarc Makine ile Solarkol Enerji Genel Müdürü İlker Olucak, şirketin üretim alanlarında incelemelerde bulunan bakana, firmanın dijitalleşmeye yönelik çözümleri ve yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

 

Yenilenebilir enerji projeleri ile yerli inverter yatırımları da artacak

İncelemenin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, “Türkiye, dünyada ideal güneş alan bir konumda. Türkiye'nin her tarafında şu anda güneş santralleri, çatılara güneş panelleri, tarımda güneş uygulamaları çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. İşte bu güneş panellerinin tamamlayıcısı aslında inverterler. Bu cihazlar olmazsa o elde ettiğiniz güneş panellerindeki enerjiyi elektriğe dönüştürüp sisteme gönderme şansınız yok. Yerli imkanlarla inverterin Türkiye'de üretilmiş olması, şu anda piyasa satılıyor olması ülkemiz ekonomisi açısından önemli. Biz tabii ki bir markayla da yetinmek istemiyoruz. Halihazırda 100 milyon doların üzerinde seyreden ithalatı kesmek hedefimiz. Yenilenebilir enerji projeleri ile güneş panellerinin sayıları arttıkça inverter yatırımları da Türkiye'de artacak" dedi.

 

“Hedefimiz uluslararası kriterler”

Türkiye'de güç elektroniği alanında ilkleri gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını belirten Kolarc Makine ile Solarkol Enerji Genel Müdürü İlker Olucak ise, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Şu anda 40’tan fazla mühendisimiz ve 200 çalışanımızla Türkiye'de bu alandaki ilk firmayız. Sektörde kaynak makinesi ile inverteri aynı anda üreten örnekler var. Bunların dünyada ulaştıkları hedefleri ve rakamları biliyoruz. Uluslararası bu hedefleri kendi hedeflerimiz kabul ettik. Biz de bunlardan aşağı kalmayacak, ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek şekilde bütün adımları hızla atıyoruz.” dedi.

 

Koloğlu Holding tarafından kurulan Kolarc Makine ile Solarkol Enerji, uluslararası standartlarda kaynak makinelerini ve solar inverter sistemlerini üretiyor. Açılışı 28 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşen ve Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Kolarc Makine, yüzde 100 yerli sermaye ve insan kaynağı ile Ar-Ge, tasarım ve üretim yapıyor. Çoğunluğu kadın 200 çalışanı bulunan şirket, üretiminin yüzde 30’unu ihraç ediyor. Şirket, geçen yıl elde ettiği 6 milyon dolar ihracat rakamını bu sene 3’e katlamayı hedefliyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABE;ABDULLAH ORTAÇ


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15