BAKAN VARANK MARDİN'DE DİKA REKABET İKLİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ FİNANSMAN DESTEĞİ TANITIM PROGRAMINA KATILDI.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı VARANK, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Tanıtım Programı'nda, Bakanlığın, Ajans ve GAP İdaresi ile Mardin'in gelişimini desteklemek için çalıştığını vurgul

Mardin 3.09.2021 16:32:00 0
BAKAN VARANK MARDİN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gelişmeye açık alanları tespit edip, yenilikçi projelerle bunları ekonomiye kazandırmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı ile bölgede faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin finansman maliyetlerini azaltmaya çalışacağız. Böylece daha fazla kaynağı yatırıma yönlendireceğiz. Finansman maliyetini karşılayacağımız bütçeyi artırarak çok daha büyük bir kredi hacmi oluşturmamız lazım. Yıl sonu itibarıyla da daha fazla işletmemizi desteklemiş olacağız.” dedi.

 

Varank, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Tanıtım Programı'nda, Bakanlığın, Ajans ve GAP İdaresi ile Mardin'in gelişimini desteklemek için çalıştığını vurguladı. Terörü bölgeden temizlemişken bir daha eski karanlık günlere dönülmesine fırsat vermeyeceklerine dikkati çeken Varank, "Yatırımlarla bölgemizi hak ettiği refaha kavuşturacak, geri kalmışlığın terör örgütleri tarafından istismar edilmesine müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.

 

EN FAZLA BÜYÜYEN İKİNCİ ÜLKE

Türkiye ekonomisinin 2021 ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdüğünü anımsatan Varank, bu büyümeyle Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en fazla büyüyen ikinci ülke olduğuna işaret etti.  Varank, 2004'ten bu yana düzenli olarak büyüyen Mardin ekonomisinin 2019'da 24,1 milyar liralık milli gelir yarattığını belirterek, gelirin bileşenlerinde ticaret ve hizmet sektörlerinin öne çıktığını söyledi. Bölgede geçmişte terör sebebiyle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Mardin'in sanayi performansının da mütevazı şekilde arttığını söyleyen Varank, "2004'te sanayinin il milli geliri içindeki payı yüzde 10 iken 2019'da yüzde 15'lere ulaşmış gözüküyor. Bu artış ilimizin ihracatına da yansıyor, 2020'de Mardin’in ihracatı 1 milyar doları yakalamış durumda." bilgilerini paylaştı.

 

948 YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Varank, Mardin'e 2002'den bu yana 4,8 milyar lira yatırım öngörüsü olan 948 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini ifade ederek, bu desteklerin katkısıyla şehirdeki işletmelerin sayısının 2008'de 2 bin 200 civarında iken 2019'da 6 bin 800'ü geçtiğini, imalat sektörlerindeki işyeri sayısının da yaklaşık 3 kat arttığını söyledi.

 

YENİLİKÇİ PROJELER

"Önümüzdeki dönemde vereceğimiz desteklerle Mardin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandıracağız." diyen Varank, Mardin'de sabit bir gelişmenin söz konusu olduğuna ancak ilin daha büyük bir potansiyele sahip bulunduğuna dikkati çekti. Varank, gelişmeye açık alanları tespit edip yenilikçi projelerle bunları ekonomiye kazandırmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Sözleşmesi imzalanan 4 proje de bu çalışmalarını bir sonucu. Rekabet İkliminin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı ile bölgede faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin finansman maliyetlerini azaltmaya çalışacağız. Böylece daha fazla kaynağı yatırıma yönlendireceğiz. Bu programın bütçesinin artırılmasıyla ilgili bir talep söz konusu. Burada finansman maliyetini karşılayacağımız bütçeyi artırarak çok daha büyük bir kredi hacmi oluşturmamız lazım. Yıl sonu itibarıyla da daha fazla işletmemizi desteklemiş olacağız.” diye konuştu.

 

KADINLARIN AKTİF İŞ GÜCÜNE KATILIMI

Diğer taraftan, SOGEP kapsamında destek verecekleri, toplam bütçesi 3 milyon lira olan 'Bir Mutfak Hikayesi' ve 'Kadın Emeği Tandır Evleri' projeleriyle kadınların aktif iş gücüne katılmalarını sağlayacaklarını anlatan Varank, “Son olarak, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında destekleyeceğimiz Mardin Kalesi Kaya Islahı Projesi'nde ise kale etrafındaki kaya düşmesi riski bulunan yamaçları ıslah edeceğiz. Böylece buraları turizme kazandırarak, ilimizin turizm kapasitesini artıracağız." dedi.

 

Tanıtım programına, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Vakıf Katılım Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban ve AK Parti Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç da katıldı.

 

Konuşmaların ardından, 4 projeye ilişkin sözleşmeler imzalandı. Daha sonra, sanayiciler ve iş insanlarıyla istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61