AZİZ SANCAR`A`` MARDİN TANITIM``ÖDÜLÜ

Mardin`in Savur ilçesi Doğumlu Nobel Ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar`a Mardin`in tanıtımına sağladığı katkılar nedeniyle,MAREV ve MARSEV Vakıfları Yönetim Kurulu tarafından verilmesi kararlaştırılan Tanıtım ödülü 18 Mayıs Çarşamba günü saat 9.30`da kendis

16.05.2016 13:24:09 0
AZİZ SANCAR`A`` MARDİN TANITIM``ÖDÜLÜ

Mardin'in Savur ilçesi Doğumlu Nobel Ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar'a Mardin'in tanıtımına sağladığı katkılar nedeniyle,MAREV ve MARSEV Vakıfları Yönetim Kurulu tarafından verilmesi kararlaştırılan Tanıtım ödülü 18 Mayıs Çarşamba günü saat 9.30'da  kendisine takdim edilecek.

Çeşitli ziyaret ve etkinliklerde bulunmak üzere Ankara'da bulunan Bilim Adamı Aziz Sancar'ın Ödül Töreni  Mardin Kültür Evi'nde düzenlecek ve ''Mardin'i Tanıtım  Ödülü'' kendisine  verilecek.

Nobel ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar Ankara'da yaşayan Mardinlilerle buluşmak ve Ödülünü almak üzere MAREV Ankara Şubesi tarafından yaptırılan Mardin Kültür Evi'nde buluşacak.

Moleküler biyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazanmış ve tüm dünyaya adını duyurmuştu.

Kansere karşı ''DNA onarımı'' buluşu

Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar, geçtiğimiz yıl kanser tedavisinde ''sirkadiyen saat (ritmik saat) '' buluşuna imza atmıştı.

Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?

Aziz Sancar, Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik profesörü. Savur-Mardin'de, 1946 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamladı. Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallas'ta Teksas Üniversitesinde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde 1977 yılında tamamladı. Dr. Sancar Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Prof. Sancar, ABD'de Ulusal Bilimler Akademesi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Sancar, Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor ve UNC-Chapel Hill'de bir profesör. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,73% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2441,50% 0,39
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00