ARTUKLU BELEDİYE BAŞKANI AMAK'TAN MECLİS TOPLANTISINDA ESKİ YÖNETİME AĞIR SUÇLAMALAR

Artuklu Belediyesi Meclisi, Mayıs Ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantı, Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Amak başkanlığında yapıldı.

Mardin 4.05.2024 14:10:00 0
ARTUKLU BELEDİYE BAŞKANI  AMAK

Artuklu Belediyesi Meclisi, Mayıs Ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantı, Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Amak başkanlığında yapıldı.

 

Toplantıda gündem maddeleri görüşülerek Meclis Üyelerinin oylamasına sunuldu.

Toplantıda bir konuşma yapan Artuklu Belediyesi  Eş Başkanı Amak, Artuklu Halkı tarafından merak edilen pek çok konu olduğu ve bunlara dair açıklama yapmak istediğini ifade etti.

 

Artuklu Belediyesi Eş Başkan Amak, yaptığı açıklama da şu ifadeleri kullandı:

 

“Biz daha mazbatamızı almadan, Kaymakamlık tarafından Artuklu Belediyesine görevlendirilen 200 tane İŞKUR Personeli bir anda geri çektirildi. Bununla beraber Millet Ormanı, daha biz mazbatamızı almadan yine geçen dönem Orman Fidanlık tarafından bize tahsis edilmişken, yine tek taraflı olarak protokol feshedilmiş.

Artuklu’da bizim seçilmemizle birlikte bir anda su sorunu yaşamaya başladık. 20 gün içinde 6 defa su hattında patlama yaşandı. Her seferinde 3-4 günlük çalışmanın neticesinde yapılan onarımdan sonra borulara suyun verilmesiyle beraber suyun henüz merkeze ulaşmadan yeniden su hattında patlama yaşandı.

Avrupa Birliğinin Artuklu üzerine bir projesi vardı, MARSU’nun kent merkezine yeni isale hatlarının çekilmesiyle ilgili. Su hatlarının yenilenmesi, boru çapının genişletilmesi, sondaj kuyularının arttırılması gibi şehir merkezindeki tüm mahalle ve sokaklarımızda içme suyu şebekesinin yenilenmesi gibi 27 Milyon Euro’luk bir projemiz var. Ama ne hikmetse 2020 yılından bugüne kadar bu projenin çalışması yürütülmemiş. Ve bu yılın sonuna kadar bu proje tamamlanmazsa, Avrupa birliği bu projeyi geri çekecek ve ödemiş olduğu ücretin de tahsilatını yapacak. Bizim yapmış olduğumuz görüşmelerin sonucunda, biz bunun süresini nasıl uzatabiliriz, bu paranın tekrar iade edilmemesi için ne yapabiliriz diye yoğun bir görüşmenin sonucunda şu karara varıldı. Bu protokolü yapan kişilerle tekrardan görüşme yapılarak, bu süre 2025 Haziran ayına kadar uzatıldı. Bu çalışmayla birlikte şehrin 60 yıla kadar su sorununu çözebilecek bir projedir.

Şuanda, Beyazsudan 4 gün Artuklu’ya su akışı sağlanmazsa bile yeteri kadar su stoğunu yapılabilecek Kasımiye bölgesinde bir depo çalışması yürütülüyor. Yani 2025 yılına kadar bu su sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Bununla beraber çalışma yapılan yerlerde üst yapı çalışmalarına hemen başlayarak yollarımızı düzelteceğiz.

Artuklu’da kısıtlı alanda yeşil alanımız var. Bu yeşil alanlarımızda da maalesef şuanda otlar diz boyuna ulaşmış durumda. Yani insanlarımızın rahatlıkla çocuklarını, ailelerini bu park alanlarına götüremiyor. Hem parkların içerisindeki çöp sorunu, hem bakımsızlık, hem de çalışan personelin yeterince oraya yoğunlaşmamasından kaynaklı sorunlar var. Günde onlarca kişi şikayette bulunuyor.

En büyük sorunlarımızdan birine gelelim. Memleketimiz, Turizmin kenti Artuklumuzun sokakları şuan çöp götürüyor. Şehir Merkezinde toplamda bizim 22 tane süpürgeci arkadaşımız var. Yenişehirin bir bütünün de 12 tane süpürgecimiz var. Bu personellerimiz de 7 gün 24 saat çalışırsa bile bu çalışmayı nasıl yapacaklar.

Tüm sokaklarımızda bir bütün yama yapılması gerekiyor. MARSU, DİCLE ELEKTRİK, Doğalgaz şirketi AKMERCAN’ın kazmış olduğu yerler var ve bunlar maalesef ki kapatılmamış. Gül mahallesinde aynı şekilde elektrik şirketi kazı yapmış ama öylece bırakılmış. Yeniyol caddesine kazı yapılmış, bizim kaldırımlarımızın hepsi tahrip edilmiş ama maalesef ki yapılmamış. Sanayi Sitesinde 3-4 yıl önce tüm sokaklarında beton asfalt yapılmasına rağmen, maalesef elektrik şirketi bütün sokakları kazmış. Kazının ödemesi de yapılmış, bununla beraber çalışmalarına başlamış ve tamamlamış ama eksik kalmış. Üst kaplaması yapılmamış. Buralara acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor.

Bu müdahalelerin yapılabilmesi için de bizlerin, Artuklu Belediyesi olarak 1 kaynaklarımızı inceledik, 2 personel sayılarımıza baktık. 01.04.2024 tarihi itibariyle kasamızda Bir kuruş para yok. Ayın 29’unda 7 Milyona yakın fatura ödemeleri yapılmış. Bu fatura ödemelerine baktığımız zaman oyuncak araba, araç kiralama hoparlör alma, organizasyon, lokanta yemek ücretleriyle beraber 1 ay içerisinde 30 Milyon TL harcama yapılmış. Ayın 15’inde bize İller Bankasından gelen para 30 Milyon TL. 26 Milyon 500 Bini Sözleşmeli, Taşeron, Memur ve İşçi Arkadaşların maaşları yatırıldı. 3,5 Milyon da Bankalardan çekilmiş olan 100 Milyonluk kredinin kesilmesi var. Ve maalesef böylece sıfır elde var, sıfır.

Biz de dedik ki hele bi gelir kaynaklarımıza bakalım. Çimento fabrikasına baktık, 5 tane personelimiz var, şirkette çalışan bir personelin Belediyeye gideri net 45 Bin TL. Çarpı 5 personel dediğimiz zaman 225 Bin TL, Ama bize gelen gelire bakıyoruz toplam 90 Bin TL.
Araç kiralamalarına bakıyorum, sadece bir ayda yaptığımız ödeme 2.500.000 TL. Şirketin araç kiralaması hariç.

Personel listelerine baktık, 2014 yılından 2022 yılına kadar toplam bizde şirket çalışanı 290 ile 305 arasında sayısı değişiyordu. Ama bu sayılar, 2. Yönetimin gelmesiyle beraber, yaklaşık olarak 100 tane personel alınmış.

Şimdi bakıyoruz Şirkette 360 personele çıkmış sayı. 53 tane de sözleşmeli yaptık. Toplam 410 kişi oldu. Normalde 290’a yapılan işler 410’a çıkıyor ama bu saymış olduğumuz sorunların hepsinin işin içinden çıkılamıyor.

Ak Parti Mardin İl Başkanı olan Vahap Alma arkadaşımızın 2 tane aldığı var, şuanda en son ilana çıkacağız diyeceğiz ki bunlar nerde. Yani gerçekten şuanda içler acısı bir durum var. Sadece İl Başkanıyla alakalı değil, İlçe Başkanlığında Partinin çaycısı, partinin çaycısının kardeşi, partinin sekreteri. Belediye Başkanı zaten, hakeza aynı. Personel A.Ş.’yi Tatlıdede A.Ş. yapmış. O yetmiyor kendi şoförünün eşini de işe almış. Nerde bu arkadaşlar diye bakıyoruz sahada bu arkadaşlar yok. Meclis Üyesi, 1. Dereceden yakını kendi eşini işe aldırmış. Yani bu Personel A.Ş. dediğimiz Şirket, Ak Parti A.Ş.’ye dönüşmüş, Tatlıdede A.Ş.’ye dönüşmüş. Milletvekillerine bakıyoruz, MKYK’ya bakıyoruz, Belediye Meclis Üyelerine bakıyoruz hepsi yanı şekilde. İlçe Sekreteri, Belediyeden maaş alıyor, oda yetmiyor birde kardeşini de işe aldırıyor.

Diğer taraftan bakıyoruz, 3 gün önce bir tane engelli arkadaşımız geldi, Artuklu Belediyesi Personel A.Ş.’de çalışıyor. Engelli olmasına rağmen Onu nereye sürüklemişler eski Mardin’de temizliğe vermişler. Ve Bu arkadaşımız, merkebin arkasında sokaklarda çöp topluyorken, birileri 3. Ayda, bugüne kadar Belediyede görünmesine rağmen, Belediyeden maaş almasına rağmen, bir gün olsun bu Belediyeye ayak basmamış bu saate kadar. Bazı meclis üyeleri 6 kişiyi işe almış, bazıları 1 kişiyi almış. Belediye Başkanımız, referansı olduklarını ayırıyorum direk 1.2.3. derece işe aldıklarına bakıyoruz. Kayınbirader, Ablasının kızı, Teyzesinin oğlu, şoförünün eşi ve buna benzer isimler var. Bunu yapan Belediye Başkanımız. Ve biz burda kalkıp tabela asıyoruz, diyoruz ki 'Rüşvet alan da veren de melundur'. Şimdi ben açık net bir şekilde yani bunu samimiyetimle söylüyorum, hepimiz bu konudan rahatsızız. Memleket bu kadar sorunla boğuşurken bu 100 tane personel arkadaşımız nerede?. Koskoca Yenişehirde 90 Bin nüfuslu bölgede 12 tane süpürgeci duruyorken, Yenişehir Mahalle konağında, kimlerin kızları orada gidip sadece kartlarını basıp çıkıyor. Kimlerin çocukları gidip de bizim Ortaköy Mahalle Konağında kart bastırıp çıkıyor?. Ben burada kimsenin ismini söylemiyorum, ama isteyen olursa da bu isimleri söylerim. Ne hikmetse bakıyoruz ki bu arada Belediyede çalışan bazı müdürler de kendi akrabalarını işe almış. Şimdi bizim durumumuz bu. Ve samimiyetimle söylüyorum, biz şuanda Artuklu’yu, Turizm kentini bu halde mi bırakacağız, şuanda 100 kişiye yakın bankamatik personeli var. Kısmi olarak bazı personeller var, onların da haklarına girmeyelim, çünkü o arkadaşlar her ne kadar hiçbir iş yapmıyorlarsa bile sabah saat 8’de geliyorlar, akşam saat 5’te çıkıyorlar. Ama nerede bu arkadaşlar, Belediyenin tüm odalarında. Peki biz bu arkadaşlardan nasıl verim alabiliriz?. Bir diğer taraftan ben garaja gidiyorum, 12 tane bekçi Var. Bu bekçilerin siciline bakıyorum. Ya sen engelli adamı, ayağı kopuk olan adamı, eşeğin peşinde çöp toplamaya götürüyorken, nasıl oluyor da sen kalkıp ta sapa sağlam olan 12 kişiyi garaja koyuyorsun. Şuanda Belediyenin garajında 12 tane bekçi var. Peki bu bekçiler kim, yine kurcalıyoruz bakıyoruz ki ya birilerinin dayısıdır, kardeşidir, yeğenidir, yada amcasıdır. Geçenler de bi personelimiz vardı dedesi vefat etmiş, taziyesi var ama Temizlik işleri personel yetersizliğinden işler aksayacak diye izin veremiyor. Dedesi vefat etmiş taziyesi var, izne ayrılamayan arkadaş var ama bir diğer yandan bakıyoruz 01.2023’te işe alınıp ta bugüne kadar işe gelmeyen personel var. Ben kendim emekçilikten gelen biriyim. Ben inşaatlarda çalışan biriyim, sabahlara kadar çalışan biriyim. Hiçbir zaman, hiçbir emekçinin hakkının yenmesine ben asla ve asla tahammül edemem. Ama şuanda maalesef bir hak durumu var ortada.

 

20 gündür, Veddissımak mezarlığının ordan, kaldırım çalışması yapacaklar daha Bilali Habeş Camisine ulaşamamışlar. Çünkü sadece 4 personel var orada. Biz bu 4 personelle ne zamana kadar devam ettireceğiz. Herhalde gelecek yılın sonunda, veya 5 yılın sonunda biz belki bu Yeniyolu bitirebiliriz.


Diğer taraftan Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz görüşmelerin sonucunda, bize dediler biz size sınırsız asfalt verelim, siz de tüm yollarınızda çalışma yapın. Ama bakıyoruz 1 aracın dışında 2. Bir aracı gönderemiyoruz, çünkü aracımız var şoförümüz yok, şoförümüz var asfaltı yere dökecek personelimiz yok. Bu personel konusu da maalesef ki bizim söylediğimiz durumdur. Memleketin her yeri çukur haline gelmiş. Diğer taraftan bize parkeci lazım diyoruz, bakıyoruz tek bir parkecimiz yok yani alınmamış. Tek bir tane süpürgecimiz alınmamış. Tek bir tane kamyon sürebilecek bir işçi alınmamış. 4 Tane tankerimiz var, bu su krizinin yaşandığı süreçte su dağıtacağız ama şoför olmadığı için, bir birimden diğer birime şoför aktarıyoruz. Şimdi böyle bir anlayış ile karşı karşıya kalmışız. Bunun sonucu nereye gidecek?. Yani biz memleketi aynı bu şekilde mi götüreceğiz?, yoksa gerçekten elimizi vicdanımıza koyacağız, olması gereken neyse gelin burada tartışalım, sonuca bağlayalım. Bu memleket hepimizin memleketidir. Hepimiz bu memleketin çocuklarıyız. İki yol var önümüzde, ya bu mevcut personellerimizi, ihtiyaç duyduğumuz yere göndereceğiz. Bir diğer taraftan da baktığımız zaman ikinci bir yolumuz var bunların değiştirilmesi, yani bunların çıkışının yapılıp tekrardan ihtiyacına göre işe alım yapılması. Peki biz bunu düşünüyoruz ama mesela günde 100 kişi gelip iş için başvuru yapıyor, fakat kimse demiyor ben parke döşeyeceğim yada asfalt işi yapacağım, hepsi diyor benim oğlum mühendistir, benim kızım mühendistir, bizim çocuğumuz doktorasını bilmem şurda yapmış gibi CV’ler doldu içerde. Biz personel alma taraftarı değiliz, çünkü sonuçta birilerini ekmeğinden ederek, hiçkimse yıkılmış bir evin üstüne ev inşa edemez. Bugüne kadar kim yapmışsa bile iflah olmamış. Bu noktada bizlerin yapması gereken iki yol var. Ya gerçekten ihtiyaca göre biz bu mevcut kişileri sahaya çıkaracağız, babamın oğlu olsa bile ayırmaksızın ihtiyaç duyulan yere gidecek. Yada biz aynı bu şekille devam ettireceğiz, memleket bu halde olacak ve hepimizde başımızı kaldıracak durumumuz kalmayacak.''Dedi.

,

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04