Artuklu Belediye Eş Başkanı Bozan konferansta konuştu

Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan, dünyanın değişik ülkelerinden 44 belediye başkanın katıldığı Uluslararası Diyalog Konferansı?nda konuştu.

Mardin 27.10.2015 09:55:05 0
Artuklu Belediye Eş Başkanı  Bozan konferansta konuştu

Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan, dünyanın değişik ülkelerinden 44 belediye başkanın katıldığı Uluslararası Diyalog Konferansı’nda konuştu.

Çin’den İngiltere’ye, Kenya’dan Almanya’ya, Angola’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dünyanın değişik ülkelerinden 44 belediye başkanı, Maltepe Belediyesi’nin sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Diyalog Konferansı”nda buluştu. Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, İsrail ambargosu nedeniyle katılamayan Filistin’in El Bireh Belediye Başkanı Fawzy Abed’in gönderdiği mesaj da okundu. Konferansın açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Yerel yönetimlerin birlikte çalışmasının önemini biliyorum. Üst düzey yetkililer protokol imzalasa da asıl protokolü imzalayan ve insanları birbiriyle kaynaştıran yerel yönetimlerdir. İnançlar ve kültürlerin halklarımızın üzerinde ortaklaşmasını sağlamak, belediye başkanları ve meclis üyelerine düşüyor. Bizi yönetenler elbette uluslararası platformda bizi temsil edecek ama biz de elimizi taşın altına koymalıyız. Umarız konferans, bu boşluğu doldurur” diye konuştu.

Münih eski Anakent Belediye Başkanı Christian Ude de, Avrupa’da uzun yıllarca yaşanan ve Türkiye’de son örneğini Ankara’da gösteren şiddet olaylarına karşı katılımcıları uyararak, şöyle konuştu: “Türk dostlarıma şunu söylemek istiyorum ki; Almanya’da bu ırkçı gösterilere katılan insanlardan çok fazla sayıda insan bu gösterilere karşı çıktı ve bence onlar Alman halkının da büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu sorunların üstünü kapatarak yol alamayız. Açıkça konuşup tartışmak, bazı sorunları düzeltme çabası göstermek; diplomatik, basmakalıp sözlerden daha önemlidir. Bizim köprüler inşa etmemiz, aramıza bariyerler koymamamız lazım. Diyalog ve işbirliğini geliştirmemiz de gerekiyor. İşi temele indirerek, cami ve kilise dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci kulüplerine varıncaya kadar bu hoşgörüyü tabana yaymalıyız."

‘Halkların kavgası olmayacak’

Konferansta konuşan Mardin Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan ise, kültürlerin ve inançların bir arada dostça yaşadığı bir ilçenin yöneticilerinden olduğu belirterek, “Mardin kültürlerin ve inançların yüzyıllarca barış içinde hüküm sürdüğü bir yer. Arap, Süryani, Ermeni, Kürt, Türk ve diğer bütün etnik ve dini grupların hepsi bir arada uzunca yıllar kardeşçe yaşadı ve dünya var oldukça bu halkların bir kavgası olmayacak. Dünyanın yarısını nasıl kadınlar oluşturuyorsa yönetimde de kadın bakış açışı olması gerekiyor. Kadınların kentleri dönüştürmesini istiyoruz. Bizler demokratik ekolojik cinsiyet özgürlükçü bakış açısıyla kentlerimizi yönetiyoruz. Kadının özgürlük, eşitlik ve demokratik hareketi, açık ki toplumsal sorunların çözümünde başat rol oynayacaktır” dedi.

Bozan, belediyelerinin başarısız bir performans gösterebilmesi için her türlü baskı ve hukuksuz uygulamanın hayata geçirildiğini söyleyerek, “Son 3 ay içerisinde DBP’ye bağlı 18 belediye eş başkanımız tutuklandı. Bunlardan 4’ü görevden alındı. Tutuklananların 10’u ise kadın eş başkanlardan oluşuyor. Tutuklama gerekçelerine baktığımızda ise, canlı kalkan olmak ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istemeleri oldu. Biz, bu uygulamayı kınıyoruz, protesto ediyoruz. Bir an önce tutuklu arkadaşlarımız serbest bırakılmalı ve görevlerinin başına dönmelidir” dedi. 

Talebimiz, bir an önce tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılması ve görevlerine iade edilmesidir. Bir diğeri de, Kürt sorunun demokratik bir zeminde çözüme kavuşmasıdır.

Kardeş şehir protokolleri görüşüldü

Daha sonra katılımcılar ülkelerini temsil eden kartlarla Maltepe’yi selamlayarak, toplu fotoğraf çektirdiler. Ortak çalışma grupları oluşturulan konferansta, pratiğe dökülmüş kardeş şehir örnekleri, kültürel çalışmalar, ülkeler arası kültür ve eğitim alanlarında işbirliği, ekonomik noktalarda ortak çalışma fırsatları, inançlar arası diyalog, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve radikalizm, uluslararası göç ve göçmenlik sorunu ile entegrasyondaki mevcut engeller konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Öte yandan konferansa katılan belediyelerin kardeş şehir protokolleri görüşüldü.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04