ANTALYA KAZA MAĞDURDER'DEN DOLANDIRICILIK UYARISI

Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü ‘‘Yemek Siparişlerine Dair Kapıda Ödeme Aldatmacası’’na dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Gündem 15.04.2024 10:22:00 0
ANTALYA KAZA MAĞDURDER

Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü ‘‘Yemek Siparişlerine Dair Kapıda Ödeme Aldatmacası’’na dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

 

Tüketicilerin mağduriyetleri ve haklarına karşın, son zamanlarda işveren firmaların da sıklıkla yaşadıkları müşterilerin siparişlerine ait ödemeleri yapmamaları ve aldatma olayları dikkat çekmekte olup bu konuda yasal mevzuata dair hukuki değerlendirme yapan Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü;  tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi yani ifa yükümlülüğü ve bu konuda yasal mevzuata aykırı olarak hareket ederek hile ve muvazaa ile menfaat sağlayan ve haksız kazanç temin edenlerin suç işlediklerini’’ belirterek mağduriyet yaşayanların haklarını mutlaka aramaları gerektiğini söyledi. 

Aldatma (hile); genel olarak, bir kimseyi irade beyanında bulunmaya, özellikle sözleşme yapmaya sevk etmek için onda kasten hatalı bir kanı uyandırmak veya esasen var olan hatalı bir kanıyı korumak yahut devamını sağlamak şeklinde tanımlanır. Hile hem haksız fiil hem de bir irade sakatlığı sebebi olarak değerlendirilmiştir. TCK mad. 157 “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir” hükmü yer almaktadır. Muvazaa; bir hukuki ilişkide tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek iradelerine uymayan ve tarafları bağlamayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşmadır. Muvazaalı işlemde irade ve beyan arasında uyuşmazlık bulunduğu için, söz konusu işlem geçersiz olmaktadır.

İşverenler tarafından müşteriye kuryeler ile gönderilen siparişler, sipariş adresinde bulunan kişi tarafından ‘‘siparişi verenin evde olmadığını, işyerinin kendi telefonundan arayıp acil bir iş için çıktıklarını, gelince ödeme yapacaklarını ve bu sebeple IBAN nosunu talep etmekte’’ ve kuryenin iyiniyeti ve şaşkınlığından yararlanarak ödemeden kaçınmakta, sonrasında telefonlara bakmamakta yada kendisinin ne için arandığını, bu konuyla ilgili olmadıklarını söyleyerek borcu ve ödemeyi reddettikleri alınan şikayetlerden anlaşılmaktadır.

Mağduriyet yaşayan ve tarafımıza şikayette bulunan işverenlere gerekli hukuki destek verilerek ifa yükümlülüğünden kaçınan, hile yoluyla haksız kazanç temin edenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet yoluyla mağduriyetlerinin bildirilmesi sağlanmış olup, şüpheli taraflar hakkında yasal işlemler başlatılmış ve bu konuda emsal müracaatlar yapılmıştır.

Bu ve benzeri hususlarda mağdur olanların yasal mevzuat uyarınca hukuki destek alarak bilinçli olmaları, hak savunuculuğu yapan sivil toplum kuruluşları ile bağlarını artırmaları ve haklarını da gereği gibi savunmaları menfaatlerine olacaktır.'' Dedi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00