Antalya Kemer`de Türk- Rus Dostluk Buluşması

Türkiye`de faaliyet gösteren Rus derneklerinin temsilcileri ve turizmciler Kemer?de Kemer Belediyesinin Katkıları ile `Türk- Rus Dostluk Buluşması` kapsamında bir araya geldi.

10.01.2016 19:19:01 0
Antalya Kemer`de Türk- Rus Dostluk Buluşması

Türkiye'de faaliyet gösteren Rus derneklerinin temsilcileri ve turizmciler Kemer’de Kemer Belediyesinin Katkıları ile 'Türk- Rus Dostluk Buluşması' kapsamında bir araya geldi.

Her iki ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu Milli Marşı ve müteakiben İstiklal marşımızın okunması ile başladı. Yoğun programı nedeniyle bu anlamlı güne katılamayan Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in birer mesajı davetlilere arz edildi.

Kemer Belediyesi ve Türkiye'deki Rusya Yurttaşları Dernekleri Koordinasyon Konseyi (TRYDKK), Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) tarafından organize edilen 'Türk- Rus Dostluk Buluşması', Kemer'deki Grand Haber yapıldı. 
Grand Haber Otelde Kemer Belediyesi tarafından organize edilen 'Türk- Rus Dostluk Buluşması' gününe, Antalya Valisi Muammer Türker, Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Eşi Neşe Gül, Rusya Federasyonu Antalya Konsolosu Şivanov Aleksey, Kemer Jandarma Garnizon Komutanı Yüzbaşı Yasin Berçin, Kemer Emniyet Müdürü Ali Saydam, TÜROFED Başkanı Ahmet Ayık, KETOB Başkanı Tayyar Gül, Kemer belediye Başkan Yardımcısı Semih Top, VELES Uluslar arası Kültür Derneği Başkanı Nadezda Pelit ve Rus derneklerinin temsilcileri, yerel yöneticiler, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizmciler yanı sıra yerleşik Rus vatandaşlar katıldı. 
Açılış konuşmasını Nadezda Pelit yaptı. Türk ve Rus halkları arasında sonsuza uzanan köprü bulunduğunu belirten Pelit, Ülkeler arasında mesafeler olsa da halklarımız arasındaki farklılıklar benzerliklerden daha büyük olsa da, yüzyıllar boyunca bizleri bağlayan bir köprü inşa edebildik. Dedi

VELES Kültür Derneği Gönül Elçisi ve Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün Eşi Neşe Gül ise konuşmasında; Öncelikle hem bizler, hem de Türkiye Cumhuriyetini ikinci vatanı olarak kabul etmiş burada yaşamayı seçerek evlenmiş, aile kurmuş Rus kökenli vatandaşlarımız için önem arz eden “Türk-Rus Dostluk Buluşmasına” katılarak destek verdiğinizden dolayı teşekkür ederim. Dedi
Sizin nezdinizde böyle bir oluşumu gerekliliğini dile getirdiğim ve ayrıca VELES Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nadezda Pelit hanıma hızlı bir şekilde hayata geçirdiğinden dolayı teşekkür ederim.Türkiye Rusya arasındaki gergin ortamın geliştiği günlerde, herkes gibi bende çok etkilenerek büyük üzüntü duydum. Birçok ülkede savaş ortamı varken ve bu ülkelerinin halkının düştüğü durumlara canlı olarak şahit olurken, kendi ülkemin de savaşın sınırına gelmesi, beni bir Anne olarak hem üzdü, hem telaşlandırdı, hem de korkuttu. Rusya ile bu durumun gelişmiş olmasına da değinen Neşe Gül; burada azımsanmayacak kadar çok Türk vatandaşı olmuş, Türk’lerle evlenmiş gelinlerimiz ve Rus-Türk melezi çocuklarımız var. Onların psikolojilerini, korkularını ve endişelerini derinden hissediyor ve paylaşıyorum. Ve bu insanlardan kimse birbirimizden vazgeçmemizi bekleyemez. Her iki tarafın yetkililerine bu konuya daha insancıl ve duyarlı yaklaşıp sadece ticari, ekonomik, dile ailevi ve kan bağlarına gelecek korkularını ve endişelerini giderecek çözümler üretmelerini, temenni ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle konuşmayı noktalamak istiyorum. “Ulusun yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir” "yurtta sulh cihanda sulh" diyerek sözlerini tamamladı.

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül de; Bu muhteşem buluşmada fikir öncülüğü yapan Eşim Neşe Gül hanıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. 1994 yılında ilk kez Kemer’e gelen 30 kişilik Rus turist heyetten bugüne kadar gelişen ilişkiler sonunda Kemer’in Rusya’da "Küçük Moskova" olarak anıldığını hatırlattı ve 21 yılda güzel büyük bir aile olduklarını belirtti. Gül, "Eş oldular, yenge oldular, bizlere bacı oldular, kardeş oldular, çocukları bizlerin Türkiye’nin yeğenleri oldular" Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin kaldırılması ve huzur içinde yaşayıp, Rusya'da ailelerini ziyaret etmeleri ve bu ziyaretleri sırasında rahatça gidip gelmelerini sağlayabilmek için bir birlik, beraberlik içinde olmak istediler. Biz de onlarla beraber hareket ediyoruz. Kemer Belediyesi olarak geçen sene 9 Mayıs'ta Rusların Zafer Bayramını büyük bir coşku içinde kutlamıştık. Cumhuriyet meydanımızı binlerce Rus ve Türk vatandaşı doldurmuştu. Büyük bir aksilik olmazsa biz yine 9 Mayıs'taki kutlamamıza devam edeceğiz. Dedi

Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğu’nda görevli Konsolos Aleksey Shivanov da toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ettiği konuşmasında, profesyonel diplomaside Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zoraki olarak gölgede kaldığı bu süreçte öne çıkması gerekenin halk diplomasisi olduğunu belirtti. Shivanov, "Umarım ki bugün ki buluşmamızda karşılıklı küskünlük ve sitemlerin buzullarını tam olarak eritecek güçte olmasa da ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yeni ilkbaharını simgeleyecek zarif çiçeklerin açmasına bir katkıda bulunacaktır" dedi.

Antalya’nın Türkiye’de vitrin vazifesi gören kentlerinden biri olduğunu hatırlatan Antalya Valisi Muammer Türker, vatandaşlığa geçmiş olanlar hariç 80 bin yabancı uyruklu Rus vatandaşın Antalya’da yaşadığını ifade etti. 11 bini aşkın Rusya Federasyonu vatandaşının Antalya’da mülk edindiğini belirten Türker, "Bugün bu buluşma aslında bütün rakamların bütün kuru bilgilerin çok ötesinde bir anlam taşıyor. Bugün aslında turizmi de, ticareti de, tarımı da, aramızdaki ekonomik ilişkileri de bir yana bırakıp insani düzlemde buluşacağımız bir gün. Türkiye ile Rusya arasında bir kriz yaşanıyor ama bu kriz diplomatik düzlemde uluslararası düzlemde ortaya çıkmış askeri düzlemde ortaya çıkmış bir kriz ve bunun çözümünü mutlak suretle yine diplomatik ve askeri düzlemde sağlanması gerekiyor. Bu krizin bizim aramızdaki iki dost ve müttefik ülke arasındaki ticari ilişkilerde turizm ve tarım gibi alanlardaki işbirliğini engellemesine kesinlikle idarelerimizin kesinlikle müsaade etmemesini diliyorum. Bugün buradaki bu dostluk buluşması şüphesiz ki iki toplum arasındaki et ve tırnak olma halini ortaya koyan güzel bir göstergedir" şeklinde konuştu.

Minik öğrencilerin şiirleri, VELES Kültür Derneği Lübov Urhanoğlu tarafından koreograf edilen dans gösterisi, Dünya dans gösterisi, “Savaşsız bir Dünya” şarkısı ve Beyaz Güvercini temsilen giyilen kıyafetle tüm katılımcılara barışı simgeleyen Zeytin dalı dağıtıldı.

Ayrıca Türkiye’deki Rusya Yurttaşları Dernekleri Koordinasyon Konseyi tarafından 1-7 Ocak 2016 tarihleri arasında “Benim Türk-Rus Ailem” adlı ulusal fotoğraf yarışması düzenlendi. Bu yarışma için Ankara, İstanbul, Alanya, Antalya ve Kemer’den 90 fotoğraf yarıştı.

Toplantı fotoğraf sergisi gezilmesinin ardından verilen kokteyle son buldu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA/KEMER


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% -0,10
  • EURO

    34,77% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2424,29% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3924,06% 0,00