Tarih: 23.05.2025 12:07

ANKARA KALESİNİN SUR DUVARLARI GÜÇLENDİRİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Büyükşehir Belediyesi, birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ankara Kalesi’nde başlattığı restorasyon ve güçlendirme çalışmalarını tamamladı.

 

  Kale’nin sur duvarlarındaki çatlakları bilimsel tekniklerle onaran ve yapıyı geleceğe güvenle taşımak için gerçekleştirilen çalışmalarda; Almanya’dan getirtilen özel üretim paslanmaz çelik, esnek ve deprem performansı yüksek malzemeler kullanıldı.

·        Çalışmalar kapsamında; derz yenileme, cephede su ile taş temizliği ve duvar üst yüzeylerinde suyun tahliyesini sağlayacak capping imalatı gerçekleştirildi. Tarihi sur duvarlarında bulunan çatlaklar ise paslanmaz burgulu çelik ile güçlendirme yöntemiyle giderildi.

·        Saat kulesinin dış cephesi, pencereleri ve kapısı özgün dokusuna uygun olarak yenilenirken saat ve çan sistemi de aktif hale getirildi.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ankara Kalesi’ni ve çevresini geleceğe güvenli bir şekilde taşımak amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor.

ABB’nin Ankara Kalesi surlarında oluşan çatlakların giderilmesi için başlattığı kapsamlı bakım ve onarım çalışması tamamlandı. Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı “Ankara Kalesi Sur Duvarları Restorasyonu” çalışmaları kapsamında; yapısal çatlak onarımı, açıkların kapatılması, duvar dikişleri, tamamlanma, temizleme ve güçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. 

 

ALMANYA’DA ÜRETİLEN SPİRAL DİKİŞ MALZEMELERİ KULLANILDI

Tarihi Ankara Kalesi’nin surlarındaki çatlakların ve deformasyonların etkisinin azaltılması amacıyla ‘duvar dikişi’ yöntemi uygulandı. Statik projeye de uygun olarak gerçekleştirilen çalışmada; Almanya’dan getirtilen özel üretim paslanmaz çelik, esnek ve deprem performansı yüksek malzemeler kullanıldı; spiral dikişi elemanının epoksi ile sabitlenmesiyle ankraj imalatı gerçekleştirildi. Ayrıca hem yatay yüklere hem de çekme kuvvetlerine karşı dayanımın artırılması amacıyla spiral dikiş elamanı ile derz boşluğunda güçlendirme yapıldı.

 

SAAT KULESİ, SAAT VE ÇAN YENİLENDİ

Hisarkapı’nın sol kısmında bulunan dairesel burçta ise üst yüzeyden gelen fazla suyun tahliye edilmesi amacıyla döşemede kazı, dolgu ve andezit yenileme, su yalıtımı işlemleri ile çörten imalatı gerçekleştirildi.

Aynı burçta bulunan saat kulesinin dış cephesi, pencereleri ve kapısı özgün dokusuna uygun şekilde değiştirilerek cephesinde sıva ve boya imalatları da yapıldı. Saat ve çan sistemi de yenilenerek aktif hale getirildi.

 

SUR DUVARLARINA ZARAR VEREN BİTKİLER TEMİZLENDİ

Sur duvarlarının arka kısmında bulunan ve yolu taşıyan istinat duvarı yenilenerek duvarın sur duvarlarına uygun şekilde derz imalatları tamamlandı. Ayrıca, Kale’deki otoparkın üst kısmında bulunan merdivenlerin kotları düzenlenerek döşeme kaplaması ve korkulukları yenilendi.

Çalışma alanı içerisinde bulunan ve sur duvarlarına zarar veren bitkiler de kalıcı olarak temizlendi.

 

“SURLARIN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK”

Ankara Kalesi’nin Başkentin en önemli simge yapılarından biri olduğunu belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Ankara Kalesi, tarihi boyunca iki kez ciddi onarım görmüş ancak uzun süredir de ihmal edilmişliğin ve yanlış uygulamaların getirdiği sorunlarla karşı karşıyaydı. Aradan geçen süre içerisinde hem yıpranmalar artmış hem de başka olumsuzluklar oluşmuş. İlk başta birinci etap olarak Ankara Üniversitesi'nden bir ekip burada jeoradar çalışması yaptı ve buranın röntgenini çektik. Buradaki su seviyelerini, nem oranlarını yeniden tespit ettik. Bu tespitleri yaptıktan sonra yine Gebze Teknik Üniversitesi'nden bir ekip raporlama yaptı. Dikiş yaptık aslında bu dikişte kullandığımız malzemeleri de Almanya’da yaptırdık. Saat kulesinin de özgün dokusunu bozmadan çalışmasını yaptık. Saat çalışmıyordu, onu da çalışır hale getirdik.”

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —