ANKARA MARDİN KÜLTÜREVİ`NDE ÖĞRETMENLERE VEFA GECESİ

Mardinlilerden Öğretmenlere vefa Örneği...MARDİNDER ,ANKARA MAREV tarafından Ankara Mardin Kültürevi`nde düzenlenen etkinlikte,Ankara`da yaşayan Öğretmenlere törenle Plaket verildi.Projenin mimarı olan Araştırmacı-Yazar Mehmet Sait Tunç ise, öğretmenler

1.05.2017 19:22:06 0
ANKARA MARDİN KÜLTÜREVİ`NDE  ÖĞRETMENLERE VEFA GECESİ

Mardinlilerden Öğretmenlere vefa Örneği...MARDİNDER ,ANKARA MAREV  tarafından Ankara Mardin Kültürevi'nde düzenlenen etkinlikte,Ankara'da yaşayan Öğretmenlere törenle Plaket verildi.Projenin mimarı olan Araştırmacı-Yazar Mehmet Sait Tunç ise, öğretmenlere verilen önemi ve vefayı hatırlatmak adına böyle bir etkinlik oluşturulduğunu söyledi. 

 

MAREV Ankara Mardin Kültürevi'nde saat 15.30'da başlayan Törene MAREV Ankara Başkanı eski Ulaştırma Bakanı İbrahim Aysoy,MARSEV Genel Başkanı Kenan Nehrozoğlu,MARSEV Genel Sekreteri Yavuz Ölçen,MAREV  Ankara Yönetim Kurulu üyeleri Muhittin Özyardımcı,Mehmet Emin Değer,MARDİNDER Başkanı Nedim Kaya,Ankara'da ikamet eden Mardin'de görev yapan ve aralarında Aziz Sancar’ ın Fransızca öğretmeni Melahat Çeçen Şahinoğlu ve eşi Almanca öğretmeni Ahmet Şaihnoğlu,MAREV başkanı İbrahim Aysoy’ un öğretmeni Mustafa Şenköylü, en kıdemli ve yaşlı öğretmen Redde Yıldız Erdem Mehmetoğlu ve eşi Sait Mehmetoğlu'nun da bulunduğu 100 Öğretmen ve yakınları katıldı.

 

Ulu önder Atatürk ve Şehitler için 1 Dakikalık saygı duruşunun ardından,İstiklal Marşı okundu.Daha sonra ise Sunuculuğunu Mardinli Avukat ve STK Yöneticisi Mehmet Tunç'un yaptığı törende,Etkinliği düzenleyen Araştırmacı-Yazar Mehmet Sait Tunç'un özgeçmişi okundu.

Gecede  bir konuşma yapan  MAREV Ankara Başkanı İbrahim Aysoy Yaptığı konuşmasında;

 

''MAREV Kadınlar Kolu Başkanımız ve Öğretmen olan Nebahat Aykaç ve  Yavuz Ölçen Paşa  ve Diğer Yönetim kurulu üyesi arkadaşlar dedi ki  sayın Sait Tunç'ın hazırladığı programla öğretmenlerimize plaket vermekle olmaz.Öğretmenlerimize bir hizmet  gerçi Öğretmenlerimize ne kadar hizmet versek  ne yapsak azdır.Çünkü bizi hayata kavuşturan hazırlayan bizi yetiştiren O Saygın insanları başta Atatürk Başöğretmen olmak üzere hepsine minnattarız.Onun için küçük bir program hazırladık.Bu program  içinde ''az veren candan,çok veren maldan''bir küçük kokteyl,arkasından MAREV Ankara Korosu  vereceği konserle sizi Mardin'e götürecek.Arkasından bizim vakıflarıla ilgi 2 anlatım kitabı ücretsiz olarak sizlere hediye vereceğiz.Bugün burada bu Mardin Kültürevi'nde  Eğitim ile ilgili  yaptığımız etkinliklerden birisi ama bu etkinliğin,manevi değeri çok yüksek''Dedi..

 

Etkinlikte   İstanbul Mardinliler Derneği ( MARDİNDER )başkanı Nedim Kaya  da  bir  konuşma yaparak Öğetmenlere Teşekkürlerini iletti.

İstanbul Mardinliler Derneği (MARDİNDER) Başkanı Nedim Kaya konuşmasında  Şunları Söyledi; 

 

''Sayın Başkanlarım,Sayın Paşam,Sayın Hazirun,Bizlerin  bu günlere gelmesi için  durmadan büyük  emek ve bitmek bilmeyen bir özveri ile çalışan Sevgili Öğretmenlerim.Sizleri şahsım ve Mardinliler Derneği adına saygı ile selamlıyorum.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi''Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır''sözü burada yerini buluyor.Sizlerin eseri olan bizler önünüzde saygı ile sevgi ile minnetle eğiliyoruz.''Dedi.

 

 

 

Projenin mimarı olan Mehmet Sait Tunç ise, öğretmenlere verilen önemi ve vefayı hatırlatmak adına böyle bir etkinlik oluşturulduğunu söyledi. Tunç, Mardin’de 1923 ile 1970 yılları arasında görev yapan öğretmenleri n tek tek tespit ettiğini ve daha sonra birçoğuna ulaştığını anlattı. O dönemde görev yapan 172 öğretmenden 67’sinin vefat ettiğini de aktaran Tunç, geceye katılan öğretmenlere teşekkür etti.

 

Düzenlediği etkinlik ile İlgili Artuklu Haber Genel Yayın yönetmeni Abdullah Ortaç'a özel açıklamalarda bulunan Araştırmacı- Yazar Mehmet Sait Tunç Abdullah Ortaç'a şunları söyledi:

 

''Dokuz yıldan beri Mardin  ve ilçelerinde çalışıp ,iz bırakan öğretmenleri 400 anket çalışması yaparak bunları tespit etmeye çalıştım. Bu öğretmenlerin öz geçmişlerini ve yüzlerce fotoğrafını  arşiv altında  tuttum.bu  öğretmenlerimizin 167 sinin bilgisine ulaştım.bunlardan 72 si vefat eden öğretmenlerimizdir. Kitabımın son aşamalarına geldim. Öncelikle yaşadığım İzmir de 70 öğretmeni bir etkinlikte buluşturdum. Daha sonra İstanbul da 120 öğretmeni bir araya getirdim.

 

Bunun üzerine Ankara da  yaşayan  öğretmenler  benle irtibata  geçerek   benden bu etkiliğin  burada da olmasını çok rica ettiler. Bunun  üzerine   büyük bir heyecanla   Ankara MAREV ile iletişime geçerek projemi  orada gerçekleştirdim. 50-60  yıl  gibi  bir süre  sonra bir öğretmen buluşması  oldu.siyah-beyaz fotoğraflardan  oluşan  20 dakikalık  bir slayt gösterimi oldu.orada bulunun öğretmenlerimiz  bu  slaytı  izlerken  ,çok  duygulanıp, göz yaşlarına hakim olamadılar  ve bana  defalarca teşekkürlerini  dile getirip,  en samimi  duyguları ile bana sarıldılar. Öğretmenlerle iletişme geçtiğimde “ aman evladım  telefonumu  nerden  buldun, bana nasıl  ulaştın ,hastanede yatarken,  bana adeta  yaşam  verdin, “ diye  içtenliklerini gösterdiler. Bu  proje sayesinde birbirilerini yıllardır  görmeyen  hatta nerede  yaşadıklarını  ve yaşayıp  yaşamadıklarını  bile bilmeyen  öğretmen arkadaşlarını,  öğrencilerini görme şansı  elde ettiler.bu vesile  ile üç  nesili  bir araya  getirmenin gurunu  yaşadım.''Dedi.

 

Araştırmacı Yazar Mehmet Sait Tunç bir sorumuz üzerine de  Etkinliğin sponsorlukları konusunda verdiği bilgide ,Marev Ankara'nın  yer Temini Kokteyl ve Konser finansmanında,MARDİNDER Derneği'nin  de Plaketlerin yaptırılması işinin Finanasmanı konusunda  katkıda sağladığını  Diğer giderlerin ise kendisi tarafından karşılandığı bilgisini verdi.

 

Etkinlikte bir Konser Veren MAREV Müzik Topluluğu korosu söylediği Mardin Yöresi türküleri ile herkesi Mardin'e götürdü.

 

Daha sonra İstanbuldan Gelen Misafirlere Teşekkür Plaketi verildi. MARDİNDER Başkanı Nedim Kaya ve diğer misafirlere Teşekkür Plaketi verilmesinin ardından PRograma katılan Ankara'da Yaşayan Öğretmenlere Onur Belgesi ve Plaketleri sunuldu.

 

MEHMET SAİT TUNÇ KİMDİR?

 

Mehmet Sait Tunç 1964 Mardin doğumludur. İşletme ve Sosyoloji alanında lisans eğitimi almıştır. Evli ve iki çocuk babası olan yazarımızın eşi de siz değerli öğretmenlerimizi gibi bir eğitimcidir.  Kızıltepe Yüksekokul Fakülte Kurma ve Yaşatma Derneğinin kurucularından olup bir  dönem başkanlığını  üstlenmesinin yanı sıra, Sine –Mardin ve Mardin Sinema Derneğinin de kuruculuğunu  üstlenip,  bu   dernekte başkan  yardımcılığına  halen aktif olarak  devam etmektedir. 

Mehmet Sait Tunç, İzmir deki Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliğinin yönetim kurulu üyesidir. Aynı zamanda İzmir Mardinliler Federasyonu Gençlik Kollarında danışmanlık ve İzmir de bulunan Alıçlı derneğinin de başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Mardin ili ve ilçelerinde 128 Sözlü Tarih çalışması olan araştırmacı yazarımız,  genellikle 70 yaş üstü kişilerle gerçekleştirmiş olduğu bu çalışmaları kayıt altına alarak ölümsüzleştirmiştir.

Yönetmenliğini Uğraş Salman ile beraber yaptığı “Anlat Bana, Dövmeler, Ağıtlar, Hikâyeler “ isimli belgesel filmi, sinema otoriterlerince 2012 yılında düzenlenen 65.Cannes Film Festivali kapsamında basılan Türk Sinemasını tanıtan kataloğa girmiştir.   Aynı zamanda 2. Roma Film Festivali İstanbul Film Festivali,   İzmir Kısa Festivali ile birlikte birçok ilde gösterime girmiştir.

Kısa zaman önce aramızdan ayrılan Mardin ‘ in aydınlık yüzlerinden biri olan Nasra Şimmeshindi’nin de ilk belgeselinin yönetmenliğini yapmıştır. Yazarımız” Mehmet Sait Tunç Mardin Sinema Derneği Film Festivalinde uzun süre etkinlik Koordinatörlüğü görevinde bulunmuş ve Üçüncü Mardin Bienalinde iki çalışması ile yer almıştır. Uysal Yenipınar ile birlikte  “ Güneydoğu Anadolu Geleneksel Dövme Sanatı Beden Yazıtları “ isimli kitabı 2013 yılında yayınlanmıştır.

 

Yaşamını halen İzmir de sürdüren Mehmet Sait Tunç, Mardin Valiliğinin çıkarmış olduğu Kültür ve sanat dergisinin yayım kurulunda olup yazıları burada düzenli olarak yayımlanmaktadır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ

 

 

 


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00