Ankara Atlas Kültür Merkezi`nde `Gurbette` Fotoğraf Sergisi

Hollanda`da faaliyet gösteren Atlas Kültür Merkezi ile Zülfü Livaneli Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa organize edilen ?Gurbette? adlı fotoğraf sergisi, 14-29 haziran 2019 arasında Ankara?da sergilenecek.

Kültür ve Sanat 10.06.2019 09:44:41 0
Ankara Atlas Kültür Merkezi`nde `Gurbette` Fotoğraf Sergisi

Hollanda'da faaliyet gösteren Atlas Kültür Merkezi ile Zülfü Livaneli Kültür Merkezi tarafından ortaklaşa organize edilen “Gurbette” adlı fotoğraf sergisi, 14-29 haziran 2019 arasında Ankara’da sergilenecek.

 


Açılışını, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Açılış Marjanne de Kwaasteniet'in yapacağı sergiye Eski Bakanlardan Ali Naili Erdem gibi siyasi isimler ve yurtdışından katılımlar olacak.

 

Sergiyi organize edenlerden Atlas Kültür Merkezi Başkanı Şahin Yıldırım alttaki bilgileri verdi:

 

''Bilindiği gibi, Hollanda-Türk İşgücü Anlaşması bundan tam 55 yıl önce Lahey’de imzalandı. 


19 Ağustos 1964’te hayata geçirilen anlaşma ile, ilk dönemde Hollanda’ya yaklaşık 5 bin kişi göç etti. O dönemde memleketlerini arkalarında bırakıp çalışmaya giden Türkler, yıllar içinde burada yeni hayatlar kurdular. 
Zamanın’da “Gastarbeider” yani ‘misafir işçi’ olarak adlandırılan birinci nesil için, süre zarfında 'göçmen' , 'etnik azınlık' ve 'yabancı’ gibi terimler kullanıldıysa’da, yarım asır sonra bu terimler yerini ‘Nederlandse Turken’, yani ‘Hollandalı Türkler’ kavramına bıraktı. Kısacası zorlukları ve güzellikleri, inişleri ve çıkışları ile Hollanda’da ‘kollektif’ bir tarihimiz oluştu.

Şimdiki nüfusu 500 bini geçen Hollanda’daki Türkler, ülkedeki en büyük azınlık gurubu oluşturduğu gibi, siyasetten kültüre, araştırmadan işverenine kadar her sektörde temsil ediliyorlar. 
Peki ama yarım asırda bu süreç nasıl bu aşamaya geldi? 
İşçi göçü anlaşması neden yapıldı? 
Birinci nesil Türkler Hollanda’da nereler’de çalıştılar? 
Birinci nesil ne tür şartlar içinde yaşamlarını idare ediyorlardı? 
Pansiyon hayatları nasıldı? 
Birinci nesilin Hollandalı komşuları ile geçimleri nasıldı?
Hollandalı’lar 1960 yıllarında Türkler için neler düşünüyorlardı?

Bunun yanında dil sorunları, aile birleşimi, kültür, spor, siyaset ve inanç ile alakalı benzeri konuların hepsini “GURBETTE” fotoğraf sergisinde derledik. 'Gurbette' fotoğraf sergisinde ziyaretciler, fotoğraflar ve hikayeler eşliğinde bu yarım asırlık ‘kollektif’ tarihimizi görme ve okuma fırsatı bulacaklar. ''


Hollanda’ya Göç fotoğraf sergisi Arastirmacı ve yazar, Şahin Yıldırım’ın 2014 teki ‘50 jaar, 50 verhalen’ kitabından esinlerek gerçeklestirildi. Bu sergi daha önce Hollanda’da farklı şehirler’de düzenlendi.

Sergi, 2014 yılında işçi göçünün 50. yılı çerçevesinde hazırlandığından dolayı 50 adet fotoğraftan olusmaktadır. Bu fotoğrafların 25'i Türkiyenin farklı illerinden gelerek Hollanda’ya yerleşen birinci nesilden, diğer 25'i ise Hollandalı vatandaşların (işverenler, komşu, öğretmen, tercüman, iş arkadaşları vs.) fotoğraflarından oluşmaktadır. Sergide bu fotoğrafların yanı sıra, kişilere ait hikayelere, geçmiş döneme ait fotoğraflara ve pasaport, mektup gibi kişisel eşyalara yer verilecektir. Ayrıca, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin de, çeşitli sanat dallarındaki “Göç” temalı eserleri sergilenecektir. 
Tarih, sanat ve kültür sevenler, “GURBETTE” fotoğraf sergesinde, Hollanda- Türkiye ilişkilerinin geçmiş 55 yılına dair tüm konuları, 3 dilde (Ingilizce, Hollandaca ve Türkce) okuma fırsatı bulacaklar.

 

'Gurbette' Fotoğraf sergisi


Ne zaman: 14-29 haziran 2019’da
Açılış Saati: 18.30
Açılış Yeri: Yıldızevler Mahallesi, Şht. Mustafa Doğan Cd No:59, 06550 Çankaya/Ankara, Turkiye 

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07