AMASYA VE MARDİN ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Mardinli Duayen Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka,Ferhat`ın şirin için dağları Deldiği Amasya ilinde Hoşgörü Diyarı Mardin” konulu fotoğraf sergisi açtı.

Mardin 24.09.2014 15:11:19 0
AMASYA VE MARDİN ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ


Mardinli Duayen Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka,Ferhat`ın şirin için dağları Deldiği Amasya ilinde “Hoşgörü Diyarı Mardin” konulu fotoğraf sergisi açtı.

Yıllardır çeşitli haber ajanslarının Mardin temsilciliğini başarı ile Yürüten ve Mardin`in Tanıtımına katkı sağlamak üzere Yurt içi ve Yurt dışında Fotoğraf Sergileri açarakiönemli katkı sağlayan Adnan Avuka,Mardin Valiliği ve Amasya Valiliği himayaesinde, "Hoşgörülerin Diyarı-Mardin" adlı fotoğraf sergisini Amasya Hazeranlar Konağında ,Amasya Valisi İ.Halil Çomaktekin`in ve Amasya Protokol`ünün de katıldığı Kokteyl ile Amasyalı sanatseverlerin seyrine sundu..


Mardin Valiliği ile Amasya Valiliği himayelerinde gerçekleşecek olan fotoğraf sergisinde farklı kültürleri içinde barındıran Mardin’in gizemli ve tarihi havası yansıtılıyor.

Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka, sergiyi Amasya Valiliği ile Mardin Valiliğinin himayesinde hazırladıklarını ifade ederek, desteklerini esirgemeyen Vali Çomaktekin’e teşekkür etti.

Vali İ. Halil Çomaktekin ise hemşerilerine Amasya’ya hoş geldiniz diyerek, Mardin ile Amasya arasında böyle güzel ilişkilerin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki şehrinde tarihi özellikleri bakımından birbirine benzediğini vurgulayan Çomaktekin, bundan sonra da Amasya ve Mardin arasındaki sosyal ve kültürel bağların kuvvetlenmesi için çalışacaklarını ifade etti

 

Açılış öncesi konuşan gazeteci Adnan Avuka, “Mardin’deki tarihi eserler ile dinlerin ve dillerin kardeş kültürünü sizlerin görmesi için getirdim. Bu sergi ziyaretçileri büyüleyecektir. Mardin’i görmeyen insanlar büyük bir kültürel mirası görememiş demektir. Mardin’de asırlar boyunca birçok toplum kardeşçe birlik ve beraberlik içinde yaşamaktadır.” diyerek serginin açılış sürecinde desteklerini esirgemeyen hemşerisi Vali İ. Halil Çomaktekin’e teşekkür etti.

 

 Vali İ. Halil Çomaktekin açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Amasya 8500 yıllık tarihi olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Amasya ayrıca kültür, tarih ve Şehzadeler Şehri. Bir açık hava müzesi, Amasya’mız özel ve güzel bir şehir.

 

 Mardin ilimiz de Amasya gibi medeniyetler şehri. Mardin ilimizde farklı etnik yapılardan insanlar yaşıyor. İnsanlar dil ve vicdan hürriyetini çok rahat icra ediyorlar. Herkes dilini çok rahat konuşuyor, birbirlerini severek herhangi bir ayrım yapılmaksızın hayatlarını idame ettiriyorlar. Mardin’de çok farklı etnik yapıdan ve kültürden insanların olması Mardin’e her zaman ayrı bir güç ve güzellik katmıştır. Bu güzelliği şehrin gerek müziğinde, gerek yemeğinde, gerekse diğer alanlarda hissediyorsunuz. İnsanların etnik yapılarının, inançlarının farklı oluşu ayrı bir güzelliktir.

 

 Mardin’den gelen misafirlerimizi Amasya halkı misafirperver bir şekilde kucakladılar. Amasya halkına bu anlamda şükranlarımı sunuyorum. Sözlerimin sonunda Mardin Valiliğine, sergiyi açan Adnan bey ile çalışma arkadaşlarına, ayrıca buraya teşrif eden Amasyalılara teşekkür ediyorum.”dedi.

 

 Açılışın ardından sergiyi gezerek, fotoğrafları inceleyen ve sergiyi hazırlayan Adnan Avuka’dan bilgiler alan Vali Çomaktekin, Mardin’in tarihi ve kültürel yapısının bu sergi ile çok güzel bir şekilde anlatıldığını ifade etti. Katılımcıların büyük beğenisini kazanan serginin açılışının ardından, Vali Çomaktekin ve Belediye Başkanı Özdemir tarafından Adnan Avuka ve çalışma arkadaşlarına teşekkür plaketi verildi. Adnan Avuka ise Vali Çomaktekin`e bir sürpriz yaparak kendisinin ilkokul diplomasının bir örneğini takdim etti. Yıllar önce Mardin`de bitirdiği ilkokulundan bir hatırayla karşılaşan Çomaktekin duygusal anlar yaşadı ve bu önemli hatırayı kendisine sunan Avuka`ya teşekkür etti. Açılışın ardından davetlilere Hazeranlar Konağının bahçesinde bir kokteyl verildi. Mardinli sanatçıların yöresel reyhani müziği ile Türk Halk Müziğinin ezgilerini Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinde seslendirdiği gecede davetliler gönüllerince eğlenme imkanı buldu.  Sıcak bir atmosferde geçen kokteylde Amasyalılar ve Mardin’den gelen misafirler Yeşilırmak manzarası eşliğinde sohbet ettiler. Kokteylin sonunda Vali İ. Halil Çomaktekin açılışı yapılan sergi ve Mardin ile Amasya arasından oluşturulan kardeşlik bağı hakkında TRT’ye röportaj verdi.   

 

ADNAN AVUKA KİMDİR?
Adnan Avuka, Mardin Merkez Savurkapı Mahallesi’nde 1950 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladı. Okul yıllarında atletizm sporuna olan ilgisi, Türkiye genelinde oldukça iyi dereceler almasını sağladı. Halen atletizm de milli hakemdir.
1966 yılında gazeteciliğe amatör olarak başladı. Türk Haberler Ajansı, Yeni İstanbul Gazetesi, Tercüman Gazetesi, TRT ve Hürriyet Haber Ajansı’nda görev yaptı. 5. kez “Yılın Gazetecisi” seçilirken çektiği fotoğraflar “Yılın Fotoğrafları” kategorisinde dereceler aldı.
Ankara, İstanbul ve İzmir’de, Gaziantep, Adana ve Mardin’de birçok kişisel fotoğraf sergisi açtı.
Viyana’da, Halep’te ve Kahire’de uluslar arası sergilerini gerçekleştirdi. 2006 yılının sonbaharında ise ABD Kent Üniversitesi davetlisi olarak yine Mardin konulu sergisini açmış olacaktır.
Adnan Avuka, 3 yıl başkanlık yaptığı Atatürkçü Düşünme Derneği Mardin Şubesi kurucusu ve Türk Spor Yazarları Mardin temsilcisidir. Halen Doğan Haber Ajansı ve Cumhuriyet Gazetesi Mardin İl Temsilciliği ile Güney Hâkimiyet ve Mardin’de yayınlanan mahalli gazetelerin haber ve foto muhabirliğini yapmaktadır. “Uygarlığın Sesi, Tarihin Tanığı Mardin” isimli tanıtım CD’si bulunmaktadır. Turizme olan katkılarından dolayı Turizm Bakanlığı tarafından plaketle ödüllendirilmiştir.
Adnan Avuka, evli, üç çocuk ve üç torun sahibidir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


39.1° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,64% -0,45
  • EURO

    34,97% -0,74
  • GRAM ALTIN

    2422,86% -0,90
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00