ALMAN YEŞİLLER PARTİSİ HEYETİ MARDİN`DE

Türkiye?ye gelen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ve Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir?den oluşan heyet, Cizre?de yaşananları yerinde inceledikten sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Febr

Mardin 16.09.2015 14:17:06 0
ALMAN YEŞİLLER PARTİSİ HEYETİ MARDİN`DE

Türkiye’ye gelen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ve Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’den oluşan heyet, Cizre’de yaşananları yerinde inceledikten sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay’ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından heyet incelemelere ilişkin basının karşısına geçerek değerlendirmelerde bulundu. Burada konuşan Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, “Kurban bayramı yaklaşıyor. Bayram kutsal bir bayramdır. Bu bayramda silahlar sussun. Kimin elinde tetik varsa elini tetikten çeksin. Lütfen silahları susturalım. Müzakerelere tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki ona niyet edin” dedi.

Türkiye’ye gelen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ve Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’den oluşan heyet bir an önce çatışmaların durması ve barış sürecine dönülmesi noktasında mesajlar vermek için bugün Türkiye’ye gelerek çeşitli temaslarda bulundu. Heyet için görüşmeler arasında Cizre İlçesi’ne de giderek ilçedeki STK’lar ve kurumlarla bir araya geldi. Kendilerine HDP Mardin Milletvekilli Mithat Sancar ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez’in de eşlik ettiği heyet Cizre’de ki incelemelerin ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay’ı da ziyaret ederek yaşananlara ilişkin bilgi aldı.Harms ve Özdemir’den oluşan heyeti, Büyükşehir Belediye girişinde karşılayan Eş Başkanlar Türk ile Akyol Akay daha sonra belediye makam odasına geçerek bir görüşme gerçekleştirdi. Basına kısa süreli açık olan görüşmede Cizre’de yaşananlara dikkat çekilirken burada konuşan Büyükşehir Eş Başkanı Türk, “Halkımızın taleplerini sindirmeye yönelik bir politika yaşandığını görüyoruz. Bu sadece Kürt halkı için değil tüm hakları demokrasiden uzaklaştırmaya ve çağdışı bir anlayışla Sayın Cumhurbaşkanı bu süreci başlatmıştır. Kürdü ve Türkü olmak üzere tüm halklar bunu yapanın Sayın Cumhurbaşkanı olduğunu belirtmektedirler. Her zaman barışın çözüm ve diyalogla olacağını muhafaza ettik. Bizler artık Kürdistan’da yaşananlar konusunda herkesin bilmesini istiyoruz. Burada yaşayan halklar adeta bir katliamdan geçiriliyor” dedi.

Basına kapalı bir şekilde devam eden görüşmenin ardından Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ve Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Mardin Büyükşehir Belediye Bahçesinde kameraların karşısına geçerek izlenimlerini aktaran birer açıklama yaptı. Açıklama Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Türk ve Akyol Akay, Genel Sekreteri, Daire Başkanları, MARSU Genel Müdürlüğü ile çalışanları katıldı.

“Irkçılar dünyanın her yerinde eşittir”

Burada ilk olarak konuşan  Yeşiller partisi Eş Başkanı Cem Özdemir bu seçimlerde Türkiye’de ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli tüm yurttaşları bir oy kullanmaya davet ederek “Türkiye’de bize en yakın olan HDP’ye oy vermelerini davet ediyoruz. Almanya’da farklı şehirlerde toplantılar düzenleyeceğiz. Parti olarak ikimizin de dünyaya bakış açısı çok yakındır. Barışa inanıyoruz. Şiddetin bir çözüm aracı olmadığına inanıyoruz. 21 yüzyılda ancak ve ancak insanlar müzakere ederek bir araya gelerek sorunları çözeceğine inanıyoruz. Bu da ancak mecliste olduğuna inanıyoruz. Bize göre herkes eşittir. Hiçbir ırk birinden üstün değildir. Hiç bir din diğerinden üstün değildir. Hepimiz aynı, eşit yaratıldık. Dolayısı ile bütün mesleklere bütün ırklara bütün dinlere aynı gözle yaklaşıyoruz. Sürdürülebilir dünyaya inanıyoruz. Çağımızda ormanları yok etmek. Barajlar inşa etmek, Nükleer santraller kurmak. Sadece bizim kuşağımızda değil bizden sonra gelecek olanlara büyük zarar verecektir. Bu ziyaretimizin ana sebebi de Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren bütün kesimlere dayanışma içerisinde göstermektir” dedi. Bunun yanı sıra Türkiye’de ki tüm kesimlerin yanı sıra basını da ziyaret edeceklerini aktaran Özdemir, konuşmasında Hürriyet Gazetesi’ne yapılan saldırının da çirkin bir saldırı olduğunu dile getirdi. Özdemir, gazetelerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinde partilere ve halka yönelik yapılan saldırılara ilişkin ise “Oradaki o zihniyet bize hiç yabancı gelmedi. O yüz ifadesi gördüğümüz yüz ifadesi 90 yıllarda yine Almanya’da bazı Türk evleri kundaklanınca yine aynı yüz ifadesini gördük. Irkçılar dünyanın her yerinde eşittir. Birbirine benzer. Onlara karşı her zaman ortak mücadele etmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

 

“Savaşla bu sorunun bitmeyeceğini anladık”

 

Cizre ziyaretinde yaşananları yakından görme fırsatı bulduklarını belirten Özdemir, incelemelere ilişkin ise “Şunu aslında gördük. Savaşla bu sorun asla bitmeyecektir. Ve asla bitmesi mümkün değildir. Orada genç kuşaklar kaybedilmemelidir. Bir baba olarak şunu söylemek istiyorum. O gencecik çocukları gördük. O acıları yaşamış insanları gördük. Türkiye’de kim olursa olsun ister asker olsun ister sivil olsun.Kim olursa olsun. Kim acı çekiyorsa o acı bizim acımızdır. Onlara başsağlığı diliyorum. Ama bir an önce silahlar sussun. Hele Kurban bayramı yaklaştığı bir dönemde Almanya’da yaşayan bir siyasetçi olarak bizim davetiyemiz lütfen bu bayramı değerlendirin. Bayram kutsal bir bayramdır.Bu bayramda silahlar sussun. Kimin elinde tetik varsa elini tetikten çeksin. Lütfen silahları susturalım. Müzakerelere tekrar başlatalım. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Yeter ki ona niyet edin. Madem ki bir güven bunalımı var. O zaman üçüncü tarafları davet edelim. İki tarafında güvendiği insanlar vardır. Avrupa’da yaşayan insanlara, oradaki hükümetlere bir görev düşüyorsa eminim ki onlara da elinden ne gelirse yaparlar. Sırf sizler Türkiye de değil Avrupa’da yaşayan insanlar güçlü bir Türkiye istiyor” dedi.

“Seçim sonuçları demokrasinin olduğuna dair büyük bir umut vermişti”

Özdemir’in konuşmasının ardından söz alan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ise genel seçimlerin üzerinden üç ay geçildiğine dikkat çekerek seçimlerden sonra yaşananlara bir son vermek için buraya geldiklerini aktardı. Oysa seçim sonuçlarının kendilerinde demokrasinin yaşanması adına büyük bir umut verdiğini sözlerinde ifade eden Harms “Seçim sonuçları hepimizin yüreğine su serpti. Hepimiz de yeni bir umut canlandırdı. Türkiye’de demokrasinin ne olduğunu, demokrasinin işleyebildiği ve işleyebileceğini beraberinde getirdi. Ama demokratik sonuçları düzeltmenin metodu bu olmamalı, bu olamaz. Türkiye’deki mevcut problemleri veya Türkiye’deki farklı gurupların arasındaki mevcut problemleri şiddetle veya askeri metotlarla çözmenin bir anlamı yok. Yaklaşan Kurban bayramında silahların susması öncelikle beklentimizdir. Kurban bayramı dışında da  barışçıl ortamın tamamen sağlanması asli beklentimizdir. Sorunların çözülmesi diplomasi ve siyasetle ancak olur” şeklinde konuştu. 

Son olarak HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar’da Cizre’nin yanı sıra bölgede yaşanan çatışmalara ve katliamlara dikkat çekerek bunların derhal bir son bulması gerektiğini ve çözüm masasına bir daha oturulması gerektiğinin altını çizdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,20% 0,00
  • EURO

    35,07% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2535,25% 1,40
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00