Akıllı telefonlar parmağınızı kitleyebilir!

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Kavak, parmak hareketleri sırasında parmakların takılması ve parmaklarda ağrı hissi yaratan tetik parmak hastalığında; kişinin parmağında ani kitlenme görüldüğünü ve kitlenen parmağı düzleştirmeni

21.05.2016 21:12:48 0
Akıllı telefonlar parmağınızı kitleyebilir!

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Kavak, parmak hareketleri sırasında parmakların takılması ve parmaklarda ağrı hissi yaratan tetik parmak hastalığında; kişinin parmağında ani kitlenme görüldüğünü ve kitlenen parmağı düzleştirmenin oldukça zor olduğunu söyledi. Op. Dr. Kavak, hızla yaygınlaşan akıllı telefonların kullanımı sırasında ani parmak kitlenmesi olabileceği uyarısı yaptı.

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Kavak, çok fazla bilinmeyen ancak pek çok kişinin yaşadığı “tetik parmak” hastalığı hakkında bilgi verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Tıbbi adı “tenosinovit” olan tetik parmağın bir ya da birden çok parmağın yarı kapalı durumda takılması olduğu bilgisini veren Op. Dr. Cüneyt Kavak, “Ancak diğer elle zorlanarak bazen bir ses çıkartarak açılmasıdır. Kasları kemik uçlarına bağlayan tendon dediğimiz yapılar sinovyal bir kılıfla kaplıdırlar ve pulley denilen küçük tünellerden geçerler. Tetik parmak, tendonların bu tünellerin avuç içinde olanında takılması ile karakterlidir” dedi.

ELDEN DÜŞMEYEN TELEFONLAR HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Tetik parmak oluşumunun en önemli nedenlerinden birinin parmağın ve parmağa bağlı tendonun aşırı kullanılması olduğunu anlatan Op. Dr. Çavak, “Tetik parmak hastalığı yaralanma veya darbe gibi travmalar ile ortaya çıkmaz. En önemli belirtilerden biri parmak hareketleri sırasında takılma şeklindedir. Parmağın çıkıp tekrar oturması hissi, hareket sonrası ağrı ve avuç içinde şişlik ilk bulgular arasındadır. Nodüler şişlik alanı dokunmaya olup parmakta kitlenme sonrası uzun açılamaması da söz konusu olabilmektedir” bilgisini paylaştı.

Tetik parmak hastalığının en önemli belirtilerden birinin parmak hareketleri sırasında takılma şeklinde olduğunu kaydeden Op. Dr. Çavak, “Parmağın çıkıp tekrar oturması hissi, hareket sonrası ağrı ve avuç içinde şişlik ilk bulgular arasındadır. Nodüler şişlik alanı dokunmaya olup parmakta kitlenme sonrası uzun açılamaması da söz konusu olabilmektedir. Elden düşmeyen akıllı telefonlar, hastalığa neden olacak dış sebeplerden biri olabilir” dedi.

10 GÜNDE NORMAL HAYATINIZA DÖNEBİLİRSİNİZ

Tetik parmağın yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebeklerde de görülebildiğini ifade eden Op. Dr. Cüneyt Kavak, hastalığın tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Doğumsal tetik parmak olarak adlandırılan bu durum genellikle basparmağın avuç içine kıvrık kalması şeklinde karakterlidir. Yeni doğanda 1 yaşına dek eksersiz yapılmalı ancak bir yaşından sonra düzelmeyen vakalar cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Erişkinlerde tetik parmağın tedavisi hafif olgular dışında cerrahi olarak yapılmalıdır. Tekrarlanan lokal kortizon enjeksiyonlarının yapılması sonucunda tendon zayıflar ve kopabilir. Tetik parmağın cerrahi tedavisinde bölgesel anestezi ile avuç içinde yapılan 2-3cm lik bir insizyonla girilerek A1 pulleyi denilen tünel kesilir, cilt 2-3 dikişle kapatılır. Hastanın 10 gün sonra dikişleri alınır ve hasta normal hayatına dönebilir.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04