AHEF: HASTALIK YÖNETİM PLATFORMU İNGİLTERE KOPYASI MI?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Hastalık Yönetim Platformu’nun İngiltere’deki bir siteden kopyalandığını iddia etti.

Sağlık 30.07.2021 11:52:00 0
AHEF: HASTALIK YÖNETİM PLATFORMU İNGİLTERE KOPYASI MI?

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Hastalık Yönetim Platformu’nun İngiltere’deki bir siteden kopyalandığını iddia ederek “hatta bu platform açıldığında bazı cümlelerin aynen İngilizce olarak kaldığı yönünde meslektaşlarımız uyarılarda bulundular” dedi.

 

Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, “Bu durum ne yazık ki ülkemizde bu işin uzmanları ve bilirkişileri tarafından yapılmadığını, araştırılmadan, pilot uygulama sürecinde aile hekimlerine danışılmadan ve hatta aile hekimlerinin veri girmesi beklenilmeden hayata geçirilmiştir” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

 

“Bu o kadar detaylı bir program ki örneğin bir hastanın 5-6 yere sevki söz konusu… Ancak sorumlu olan taraf hasta olmadığı için ve de hasta eğer bu sevk edildiği 5-6 yere gitmediğinde izlem kapanmıyor. İzlem kapanmadığı zaman da aile hekimleri kendilerine konan hedef olan %40’ın üzerine çıkamıyor ve bu da başarı olarak tanımlanmadığı gibi üzerine maddi kesintiler yapılıyor. İngiltere’deki sosyo-ekonomik durum, halkın kültürel yapısı bu sisteme uygun olabilir ancak bizim ülkemizde insanlarımız bu bilince sahip değil ve fazla uyardığımız zaman da ters tepkiler görebiliyoruz. Bunun vatandaşlarımıza bir cezai yaptırımı olmadan veya bir uyarı yapılmadan sağlanması mümkün değil. Sevk edildikleri yerlere kendi sağlıklarını düşünerek iradeleriyle ne yazık ki gitmiyorlar.

 

Anlıyoruz ki bu sistem başka uygulamalardan kopyalanarak, alelacele ve hiçbir bilgi birikimi, gözlem, araştırma olmaksızın yapılmış. Eğitimli genç nüfusu, alanında profesyonel sağlık çalışanı hiç de az olmayan ülkemiz için bu üzüntü vericidir. Kendi özgün uygulama ve sistemimizi kurmak ve buna uygun bir yazılım geliştirmek artık içinde bulunduğumuz koşullarda bu kadar da zor olmamalı. Bu sistemin Türk Vatandaşlarına yararı olmadığı gibi üzerine de aile hekimlerine ciddi zararı vardır. Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce yönetmelik ve Hastalık Yönetim Platformu geri çekilip, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine gidilerek kendilerine, ülkemize yakışır, herkese fayda sağlayacak yeni bir çalışma yapılmasını bekliyoruz.”dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00