AB`nin Türkiye raportörü Kati Piri, Türkler`den ``Çorba Parası``İçin şikayet bekliyor.

Türkiye hakkında yazdığı raporlarla, Türkler`in büyük bir çoğunluğunun hoşnut olmadığı Hollandalı Kati Piri, Bulgaristan`dan otomobilleri ile transit geçen Türkler`den alınan, `Çorba parası`nı sıkı takibe aldı.

Türk Dünyasından Haberler 9.08.2018 18:07:52 0
AB`nin Türkiye raportörü Kati Piri,  Türkler`den ``Çorba Parası``İçin şikayet bekliyor.

Türkiye hakkında yazdığı raporlarla, Türkler'in büyük bir çoğunluğunun hoşnut olmadığı Hollandalı Kati Piri, Bulgaristan'dan otomobilleri ile transit geçen Türkler'den alınan, 'Çorba parası'nı sıkı takibe aldı.

 

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü olan Kati Piri, geçen yıl Burgaristan'a yaptığı bir araştırma ve soruşturma ziyaretinde, Bulgaristan sınır güvenlik görevlilerinin, kara yoluyla ülkelerine tatile giden Avrupalı Türkleri, baskı ve sindirme yoluyla rüşvet vermeye zorladığını belirterek, Bulgar yetkililerden buna karşı önlem alınmasını istemişti.


Hollandalı parlamenter, Avrupalı Türkler'in Bulgar polisi ile yaşadığı sorunların anlatıldığı "Kara kitabı", 1 Ocak 2018'de AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Sofya hükümetine iletmişti.


Karayoluyla ülkesine giden Avrupalı Türkler'in, Bulgar sınır güvenlik birimlerinin karıştığı yolsuzlukların kurbanı olduğunu ileri süren Kati Piri, Türkiye kökenli yolcuların 14 saate yakın güneş altında bekletildiklerini de söylemişti.


AP Türkiye Raportörü'ne göre, Bulgar polisi Avrupalı Türkleri rüşvet vermeye zorladı, kaynağı belli olmayan nakit cezalar yazdı, zorunlu dezenfeksiyon gerekçesiyle araçları zorla yıkattı. Ödemeyi reddedenler uzun süre kuyrukta bekletildi.


Kati Piri'den şahsıma da bugün gönderilen, konuyla ilgili email mesajında, geçen yıl başlattıkları araştırma ve soruşturmayı yarıda bırakmayacaklarını ve sorunu takip etmekte olduklarını belirtildi. Bu yıl Bulgaristan'dan geçen Türkler'den bilgi istediğini ve varsa şikayetleri öğrenmek istediğini belirten ve şikayetlerin özel email adresine gönderilmesini isteyen Kati Piri, Bulgaristan'ın 10 yıldır AB üyesi olmasına ve Birliğin milyonlarca euro sübvansiyon vermesine rağmen, sınırdaki yolsuzlukların önlenemediği doğrultusunda şikayetler aldığını belirtti.

 

ŞİKAYETLERDE NELER VAR?


Kati Piri'nin Avrupa parlamentosu'na da sunduğu ilk raporunda şu şikayetler yer almıştı: -Raporda son yıllarda sınır kapısında memurların zorlaması ile verilen rüşvetler var.-Araç kontrolleri sırasında çorba parası adı altında alınan bahşişler var.
- € 3 karşılığında yapılan gereksiz 'dezenfeksiyon' uygulaması ile uzun kuyruklar oluşmasına sebep oluyor.
-Bugüne kadar yolsuzluk ile ilgili yapılan birçok şikayet dikkate alınmamış ve takibi yapılmamıştır.

 

Kati Piri'nin özel email adresi: kati.piri@europarl.europa.eu

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

HABER;İLHAN KARAÇAY


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90