AIDS?ten korunmak tedaviden daha ucuz

Mersin Özel Doğuş Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, HIV/AIDS hastalığının tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümlerin azaldığını ve kişilerin yaşantılarına devam edebildiğini söyledi.

Sağlık 30.11.2016 08:21:15 0
AIDS?ten korunmak tedaviden daha ucuz

Mersin Özel Doğuş Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, HIV/AIDS hastalığının tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümlerin azaldığını ve kişilerin yaşantılarına devam edebildiğini söyledi. Dr. Gül, korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğuna dikkat çekti.

Mersin Özel Doğuş Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde önemli uyarılarda bulundu.

İlk kez 1980’li yıllarda tanımlanan HIV enfeksiyonunun tüm dünyada yayılmaya devam ettiğini anlatan Dr. Gül, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün amacının toplumda farkındalık yaratarak, hastalığın yayınmasını engellemek olduğunu dile getirdi. Dr. Gül, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

“HIV; bağışıklık sisteminin içine yerleşerek bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. AIDS ise; HIV virüsü yanında birçok başka hastalığın da eklendiği bir hastalıklar bütünüdür. HIV; girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan doğal savunma sistemini etkileyip, sistemi çalışamaz hale getirir.”

VAKALARIN ÇOĞUNUN CİNSEL YOLLA BULAŞTIĞI TESPİT EDİLDİ

AIDS’in az sıklıkta görülen ülkeler arasında değerlendirildiği Türkiye’de de hastalığın giderek attığına dikkat çeken Dr. Gül, “Bulaşma yollarına göre değerlendirme yapıldığında vakaların yarısından çoğunun cinsel yolla bulaştığı tespit edilmiştir” dedi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA UCUZ

HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Gül, korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta,  gebelik sırasında uygulanan tedavi ile birlikte anneden hastalık bulaşması engellenmektedir.”

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00