Mardin’in sanayi potansiyelini yukarı seviyelere taşınması için kurulan Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk etapta kurulan parsellerde fabrika yatırımları hızla sürüyor. 5’i tekstil atölyesi olmak üzere 20 fabrikanın üretime başladığı bölgede, sürdürülebilir yeni yatırımlar için 374.5 hektarlık ikinci etap genişleme alanı çalışmaları da hızlandırıldı.
Mardin’in sanayi altyapısını daha da güçlendirmek amacıyla kurulan Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi, yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Gıda, tekstil, plastik, makine, kimya, elektrik ve medikal gibi sektörlerin kümelendiği bölgede gelen yoğun yatırım talepleri nedeniyle genişleme alanı çalışmalarına hız verildi. Irak ve Suriye’deki yeniden inşa faaliyetleri nedeniyle önümüzdeki süreçte bölgeye daha fazla yatırımcı geleceği öngörülüyor. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Mardin 2. OSB Başkan Vekili Hatip Çelik, artan yeni arazi talebi nedeniyle 374.5 hektarlık yeni genişleme alanı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ocak 2025 tarihinde yeni genişleme alanlarının yer seçimi onaylandığını kaydeden Hatip Çelik, proje ve parselasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini aktardı. Acil yatırım taleplerine yanıt vermek üzere yaklaşık 20 hektarda arazi tahsis sürecine başlayacaklarını belirten Başkan Çelik, “Kentimiz Suriye ve Irak sınırına yakınlığı sayesinde Ortadoğu pazarına erişim için önemli bir lojistik merkez olma misyonunu güçlendiriyor. Bu konum, özellikle Irak ve Suriye’deki yeniden inşa sürecine yönelik olarak ihracat odaklı üretim yapan firmalar için büyük bir avantaj sağlıyor. Bölgemizin tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden birisi de yatırıma hazır altyapısıdır. Sanayicilerimizin inşaat ve üretim süreçlerine hemen başlayabilecekleri bir ortamı sağladık. Ayrıca yerel ve merkezi düzeyde sağlanan vergi indirimleri ve destek mekanizmaları da bölgemizin yatırım cazibesini artırarak yatırımcılarımız yükünü hafifletiyor. Hem inşa sürecinde hem de işletme süreçlerinde sağlanan vergi indirimi, sigorta primi desteği, faiz desteği ve bedelsiz arsa tahsisi gibi avantajlar sunuyor” dedi.
18 fabrika eş zamanlı olarak yükseliyor
İlk etapta oluşturdukları 70 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara ön tahsisinin yapıldığını fabrika yatırımlarının eş zamanlı olarak devam ettiğini kaydeden Hatip Çelik, 5 tekstil atölyesinin kurulumunun tamamlandığını ayrıca 15 fabrikada üretim faaliyetleri başladığını ifade etti. Başkan Çelik, “18 fabrikada inşaat seviyesi %70 ile %95 arasında değişiyor. 32 parselde ise kazı ve temel çalışmaları devam ediyor. 5 parselimiz de proje ve ruhsat aşamasında olup çalışmalarımız devam etmektedir. Üretime başlayan fabrikalarımızda şuanda toplamda 1.200 çalışan bulunuyor” diye konuştu.
“Yeşil dönüşümde kente rol model olacak bir yapı kuruyoruz”
Bölgedeki tüm altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Başkan Çelik, şöyle devam etti: “Bölgede üretim yapan sanayicilerimize elektrik arzını biz sağlayacağız. Bunun için enerji dağıtım lisansı başvuru sürecimiz devam ediyor. Bu adımımızın en önemli sebebi sanayicilerimize yönelik yeşil dönüşüm farkındalığını artıracak çalışmalar yapmak. Hem fabrikalarımızın çatılarını hem de bölgemizdeki uygun alanlara GES kurmak için projeler geliştireceğiz. Bölgemizde sadece üretim değil, aynı zamanda yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma açısından da önemli bir rol üstlenecek bir yapı modeli kuruyoruz. Çatısında güneş paneli olmayan tek bir fabrika bile kalmaması için çalışacağız. Bölgedeki çevre ve altyapı birimleri, bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Sadece enerji arzında değil geri dönüşüm ve atık yönetiminde de özel projelerimiz olacak. Hedefimiz sanayicilerimizi dünya pazarlarında rekabetini yükseltecek yeşil bir OSB olmak.”
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
10231,45%0,03
39,84% 0,05
46,93% 0,25
4271,44% 0,29
6805,02% -0,05