‘HOLLANDA’YA GÖÇ’ KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ UTRECHT’TE AÇILDI…

Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğinde açılan sergiye Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan, 6 ülkenin diplomatları, milletvekilleri ve siyasetçiler katıldı.

Türk Dünyasından Haberler 6.07.2022 13:04:00 0
 ‘HOLLANDA’YA GÖÇ’ KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ UTRECHT’TE AÇILDI…

Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğinde açılan sergiye Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan, 6 ülkenin diplomatları, milletvekilleri ve siyasetçiler katıldı.

17 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergide, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya gelmiş ve kalkınmada büyük rol oynamış, birinci nesil işçilerin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alıyor.

Daha önce, Türkiye ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinde ‘Gurbette’ sergilerini açan Atlas Kültür Merkezi, bu kez İtalyan, İspanyol, Yugoslav, Türk, Faslı ve Yunan işçilerinin fotoğraflarını sergiliyor.

bagaj, açık hava, kişi, çanta içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

çayır, açık hava, yel değirmeni, açık hava nesnesi içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
İlhan KARAÇAY’ın haberi:


UTRECHT,- Daha önceleri Türkiye ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinde, ‘Gurbette’ adlı fotoğraf sergileriyle, Türk işçilerini tanıtan Atlas Kültür Merkezi, şimdi de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu ülkeye gelerek, kalkınmada büyük rol oynayan diğer ülke insanlarının da fotoğrafları ile yeni bir sergi açtı.

kişi, açık hava içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğindeki açılışa Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan, 6 ülkenin diplomatları, milletvekilleri ve siyasetçiler katıldı.

17 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergide, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya gelmiş ve kalkınmada büyük rol oynamış, birinci nesil işçilerin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alıyor.
metin, kişi içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Ayrıca, organizasyonun mimarı olan Şahin Yıldırım, Hollanda’nın kalkınmasında büyük rol oynayan İtalyanlar (1960), İspanyollar (1961), Türkler (1964), Yunanlılar (1966) Faslılar (1969) ve Yugoslavlar (1970)’dan oluşan birinci nesilden insanların anısına bir anıtın da, bu yıl içinde yine Utrecht’te kurulacağını belirtti.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Sergiye ev sahipliği yapan Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma, “Göçmen tarihi, Hollanda tarihinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. 1960’lı yıllarda buraya işçi olarak gelen insanların, şimdi toplumun her yerinde temsil ediliyor olması bizim için kıvançtır. Kültürel çalışmaları sayesinde farklı toplumları ve görüşleri yan yana getirdiği için emek sarf eden Atlas Kültür Merkezi çalışanlarına, gönüllülerine ve yöneticilerine şükranlarımı sunarım. Bu tür çalışmaların yapılması bizi bir birimize kaynastırır, ön yargılarımızı kırar ve ayrışmaları önler.” dedi.

kişi, bina, açık hava, kaldırım içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Açılışa katılan Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan ise, “Hollanda’da yaklaşık 500 bini aşkın bir Türk topluluğu bulunmaktadır. Yaklaşık 25 bin küçük ve orta ölçekli işverenlerimizle bu toplumun bir parçasıyız. Zamanında ‘işçi, göçmen ve yabancı’ terimlerinin yerini, artık ‘Hollandalı Türkler’ almalıdır.” diye konuştu.

kişi, açık hava içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İtalyan Büyükelçiliği adına konuşan Maria Pia Bianconi, “İtalyan ve Hollanda tarihi büyük bir geçmişe dayanmaktadır. İtalyanlar 2000 yıl önce Hollanda’yı ele geçirmişlerdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, İtalya’dan Hollanda’ya geçici işçi akımı başlamıştı. İtalya ve Hollanda ilişkileri, tarihte olduğu gibi şu anda da siyasi, ekonomik, kültürel bağlamda güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bugün burada Hollanda’ya Göç ve Fotoğraf Sergisin’de de, İtalyanlar’ın hikâyesini okuduğumuz zaman bunu görebiliyoruz.” dedi.

Fas’ın Utrecht Başkonsolusu Nabila Azougrah ise, “Hollanda’da çok yönlü ve kucaklayıcı kültürel faaliyetlere her zaman ihtiyacımız var. Bu sergi, sadece toplumları değil, ayrıca ülke temsilcileri arasında da köprü vazifesi görüyor. Sergideki hikyelerê baktığınız zaman, insana değer verildiğini görüyorsunuz. Atlas Kültür Merkezi’nin bu çalışmanın çok değerli olduğu görüyoruz.Bu konulardaki başarıların devamını diliyorum.” dedi.

kişi içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Hollanda’nın tanınmış violisti Eddi Solomun müziği eşliğinde misafirlere ikramda bulunulan ve program sonunda, birinci nesilden bir kaç kişi ile söyleşiler yapıldı. Duygu dolu anların yaşandığı ve bazı katılımcıların göz yaslarını tutamadığı söyleşilerden bazıları şöyle:

Necati: “54 yıldır Hollanda’dayım ve hiç bir zaman kendimi böylesi farklı duygular içinde hissetmemiştim. Bizim hayat hikâyemizi unutmayan, bunu arşivleyen ve yeni nesillere aktarılmasında büyük emek sarf eden yöneticilere çok teşekkür ederim.”

Ries: “Ben 1960 yılından bu yana Utrecht şehtinde yaşıyorum. Hollanda’da etnik azınlıkların yaşadıkları zorlukları, güzellikleri ve acılarına yakından şahitlik ettim. Geçmişten, geleceğe doğru Hollanda’daki ortak tarihimizi ele aldıkları için Atlas Kültür Merkezi’ne minnettarım.”

Hollanda’ya Göç ve Fotoğraf Sergisi 17 Ekim’e kadar Utrecht tren istasyonu yanında ziyaretcilerini bekliyor.

Not: Atlas Kültür Merkezi, 2024 yılına doğru giderken, Türklerin Hollanda’ya göçünün 60’ıncı yılı çerçevesinde, ‘Gurbette’ adında bir sergi çalışmasını sürdürüyor. Merkez’in, bu çerçevede bir çok üniversite ve kurumla görüşmeleri devam ediyor. Bu çalışmaya katkıda bulunmak isteyenler info@atlascultureelcentrum.nl mail adresi ile, başvuruda bulunabilirler.

ATLAS KÜLTÜR MERKEZİ’Nİ TANIYALIM:

Başarılı bir şekilde geçen organizasyonların baş mimarı olan, Atlas Kültür Merkezi’nin kurucusu ve Başkanı olan Şahin Yıldırım, bu güne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını şöyle dile getiriyor:

“Atlas Kültür Merkezi, 2011 yılında Hollanda’nın Den Haağ şehrinde oturan ikinci nesilden bir grup Türk’ün girişimiyle çalışmalarını başlatılmış ve 2014 yılında Hollanda yasalarına göre kurulmuştur. Atlas Kültür Merkezi’nin amacı, birinci nesil Türk, Faslı , İtalyan, İspanyol ve Yunan işçilerin hayat hikâyelerini ve burada yaşadıkları yarım asırlık tarihi, araştırmak, muhafaza etmek ve oluşan kollektif tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır. Atlas Kültür Merkezi ayrıca, Hollanda genelinde eğitim programları, konferanslar, resim sergileri ve film günleri düzenleyerek farklı etnik guruplar arasında kaynaşmayı sağlıyor ve bu alanda farkındalık oluşturuyor.

Daha önce Atlas Kültür Merkezi olarak desteklediğimiz ve gerçekleştirdiğimiz bazı projeler şöyle:

Atlas Kültür Merkezi 2012 yılında Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400’üncü yılı çerçevesinde aktif rol oynayarak ‘Prins en Pasja’ sergisine ve Hollanda-Türkiye ilişkilerine katkı sunmuştur.

metin, kişi, iç mekan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Bunun yanı sıra, 2014 yılında Hollanda’ya göç eden birinci nesil Türkler ile alakalı ilk defa çok kapsamlı bir araştırma yaparak ’50 jaar, 50 verhalen’ (50 Yıl 50 Hikâye) adlı eser yayımladı ve fotoğraf sergisi, konferanslar ve edebiyat günleri düzenledi. 2019 yılından itibaren ise Marmara Üniversitesi ortaklığıyla ‘Gurbette’ adlı bir sergi hazırladı ve bu sergi İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon illerinde kültür, tarih ve sanat severlerle buluşturuldu.

metin, gazete içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Atlas Kültür Merkezi 2019-2022 yıllarında ‘Karma evlilikler’ projesi ile, farklı kültürden evlenen çiftlerin karşılaştığı sorunlarını, geleceğe dair endişelerini, çocuk pedagojisi ve eğitimi ve kişiler ile ilgili önyargıları üzerinde bir araştırma yaptı.

Atlas Kültür Merkezi şu anda farklı üniversiteler ile çalışmalar yapıyor ve yüksek lisans ve doktora üzerine tez hazırlığında olan öğrencilere destek oluyor.

Ayrıca okullarda eğitim programları, konferanslar, edebiyat günleri, müzik ve eğlence programları yanı sıra, Utrecht Üniversitesi ile birlikte göçmenlerin, özelde Utrecht şehrine ve genelde Hollanda’ya yaptıkları katkılar üzerine bir araştırma yapılacak ve 2022 yılının sonunda da diğer göçmen gurupları ile birlikte bir göçmen anıtının açılışı yapılacak

Göç süreci farklı etnik, inanç ve düşünceye sahip olan insanları Hollanda’da birleştirdi, sıla artık vatan oldu ve bu da kalıcı, uyumlu, barışçı bir ortak hayatın kurulmasının yolunu açmıştır.
2036 yılına kadar Hollanda nüfusun 19 milyonu geçeceğini öngören Hollanda İstatik Kurumu, nüfusunun %29’unun farklı ırk ve etnik guruplardan oluşacağını tahmin ediyor. Özellikle Amsterdam, Rotterdam, Den Haağ ve Utrecht şehrinde şu anda azıklık etnik gurupların nüfusunun çoğunluğu oluşturduğunu göz onunda bulundurduğumuzda, Atlas Kültür Merkezinin öneminin bu farklı etnik azınlıklar arasında ve devlet kurumları arasındaki önemi daha net anlaşılmaktadır.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


29° / 16.5°
  • BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,57% 0,10
  • EURO

    34,88% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2436,72% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00