ERGEZEN, ATO ALEYHİNE AÇTIĞI DAVAYI KAYBETTİ

ANKARA 1. İŞ MAHKEMESİ, ERGEZEN'İN BAKİYE ÜCRET ALACAKLARI İLE MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİNİN REDDİNE KARAR VERDİ

6.02.2015 11:37:01 0
 ERGEZEN,  ATO ALEYHİNE  AÇTIĞI DAVAYI KAYBETTİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) eski genel sekreteri Dücane Ergezen, ATO aleyhine açtığı davayı kaybetti. Ankara 1. İş Mahkemesi, Ergezen’in kıdem tazminatı, bakiye ücret alacakları ile manevi tazminat taleplerinin reddine, kıdem tazminatı alacağının ise beş yüz TL olmasına karar verdi.
 
Ankara Ticaret Odası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, oda eski genel sekreteri Dücane Ergezen’in, ATO aleyhine haksız yere açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, dava açan Dücane Ergezen’in taleplerini reddetti.
 
-USULE AYKIRI RAPOR
 Kurum eski genel sekreteri Dücane Ergezen, ATO’nun 2013 yılında gerçekleşen organ seçimlerinin ardından ATO Yönetimince görevinden ayrılması hususunda herhangi bir sözlü ya da yazılı tebligat olmamasına rağmen, makam odasını boşaltarak, kurum doktorundan 10 günlük rapor aldı.
 
Ergezen’in, bu raporun ardından 3 ay boyunca sürekli rapor kullanmasına rağmen, tanıya yönelik herhangi bir tetkik yapıldığına dair bir muayene ve ilaç faturasının kuruma ulaşmaması üzerine şüphe oluştu ve kurumda soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunularak inceleme yapılması talep edildi.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara İli 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, raporun doğruluğunun teyidi için hakem hastane olarak Numune Hastanesi’ni belirledi ve şahsın bu hastanede muayene olmasına karar verdi.  Ancak Dücane Ergezen, hakem hastaneye muayeneye gitmeyerek, fen ve usule aykırı rapor kullandığı kanaatini güçlendirdi.
 
90 gün boyunca rapor kullanarak görevine devam etmemesi üzerine, özlük hakları aynı kalmak kaydıyla başka bir göreve atanan Dücane Ergezen’in, aylık net kazancı ikramiyelerle birlikte yirmi bin altı yüz Türk Lirası idi ve kendine tanınan maddi olanaklara ek olarak şahsına tam zamanlı makam aracı tahsis edilmişti.
 
 - UMDUĞUNU BULAMADI
 Ankara 1. İş Mahkemesi, Ergezen’in davası üzerine gerçekleştirdiği duruşmalarda tarafların tanıklarını dinleyip, belgelerini inceledi. Bilirkişi incelemesi değerlendirmesinin ardından, mahkeme, kararını verdi.
Ergezen’in ATO aleyhine açtığı dava dosyasındaki bilirkişi raporuna göre, bakiye hizmet süresine ilişkin ücret talebi brüt miktarı 438.784.-TL, kıdem tazminatı brüt miktarı ise 13.938.-TL olarak belirlenirken, manevi tazminat talebi Mahkeme’ye bırakıldı. Anılan rakamlara en yüksek banka mevduat faizinin uygulanması gerektiği vurgulanan bilirkişi raporunda, Ergezen’in kurumdan aldığı ikramiyeler hesaplanmadı.
Ergezen, iş akdini tek taraflı olarak feshetmeyip kurumda çalışmaya devam etmiş olsa idi, yıllık ikramiye, giyim yardımı ve bayram ödemeleri ile birlikte aylık net maaşı 20.600.-TL olacak ve bir yılda eline yaklaşık 250.000.-TL geçecekti.
 
-KENDİ AÇTIĞI DAVAYI KAYBETTİ
Ankara 1. İş Mahkemesi, 25 Aralık 2014 tarihli kararında, Dücane Ergezen’in manevi tazminat talebi ile bakiye ücret alacağı taleplerini reddetti. Mahkeme, manevi tazminatın reddine ”talebe ilişkin şartların oluşmaması”nı gerekçe gösterdi.
Ergezen’in çalışmadığı süreler için mahkemeden alacağını düşündüğü miktar –en yüksek mevduat faizi ile birlikte- yaklaşık altı yüz bin TL şeklindeydi. Ergezen, yalnızca beş yüz TL kıdem tazminatı ücret alacağını hak ederek, kendi açtığı davayı kaybetmiş oldu.
 
  “YÜCE TÜRK ADALETİNİN VERDİĞİ KARARLARA SAYGILIYIZ”
Mahkeme kararını değerlendiren ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “Yüce Türk adaletinin verdiği kararlara saygılıyız” dedi. 
   

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,20% 0,00
  • EURO

    35,07% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2535,25% 1,40
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00