Artuklu Üniversitesi MİMFAB'tan Şlomo Projesi Atölye Etkinlikleri

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimari Proje Üretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Mimfab) tarafından yürütülen Şlomo projesi atölyesi etkinlikleri devam ediyor.

Mardin 13.09.2021 15:03:00 0
 Artuklu Üniversitesi MİMFAB

Mimari Proje Üretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Mimfab) tarafından yürütülen Şlomo projesi kapsamında düzenlenen atölye ve etkinlikler ile Üniversitemizin yeni stratejik hedefleri kapsamında belirlenen ve tıp, turizm, tasarım, tarım ve ticaretin açılımı olan 5t’ye dönük çalışmalara devam edilmektedir.  

 

Süryanice ‘selam’ anlamına gelen Şlomo projesi ile kırsalda yer alan anıtsal ve sivil mimari örneklerinin dijital ortama aktarılmasını amaçlanmaktadır. Süryani vatandaşlar tarafından kutsal kabul edilen Tur Abdin bölgesindeki 9 kilise ve manastırın geçtiğimiz Mayıs ayında Kültür Bakanlığımızın çabalarıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesinin ardından bölgeye artan ilginin pekiştirildiğini proje ile teknoloji ve tarih bir araya getirilmektedir. Şlomo projesi, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Aydın, Öğr. Gör. Lale Karataş, Arş. Gör. İzzettin Kutlu ve Arş. Gör. Berat Çelebioğlu’nun oluşturduğu Mimfab ekibi tarafından yürütülmektedir. 

Dijital Tasarım Atölyeleri
Öğrenci ve yeni mezunlarımıza staj ve ilk iş deneyimi fırsatı veren Mimfab’in organize ettiği ve katılım ücretinin alınmadığı tasarım atölyelerine, konuya ilgi duyan her seviyeden herkes katılabilmektedir. Tur Abdin bölgesinin tam ortasında yer alan Midyat’a bağlı köylerden Anıtlı (Hah), İzbırak (Zaz) ve Mercimekli’ye (Hapisnas) yapılan geziler sırasında toplanan veriler Mimarlık Fakültemizde bilgisayar ortamındaki çalışmalarla tasarım ürünlerine dönüştürülmektedir. Katılımcılar atölye yürütücülerinin belirlediği dijital araç ve yöntemler ile Şlomo temasını dijital ortamda işlemenin yollarını öğrenerek bilgi ve becerilerini geliştirmektedir. 

Atölyelerde, fotogrametrik ve 3 boyutlu modelleme teknikleri ile dijital replikalar, drone çekimleri ve 360 derece panoramik görüntüler ile sanal turlar, CNC taş kesimi ile Süryanilere özgün desenler, artırılmış gerçeklik ile etkileşimli sahneler, sanal gerçeklik gözlükleri ile gerçeğe yakın deneyimler ve lazer tarama ile yüksek çözünürlükte işlenmiş ortamlar tasarlanmaktadır. 

Mimfab Yönetim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Lale Karataş proje ile ilgili şunları aktardı: “Projenin önemi Midyat’ın kültür ekosisteminden beslenmektedir diyebiliriz, farklı dillerden ve mezheplerden insanların buluştuğu, Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Ezidilerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşadığı bir bölge. Pek çok tarihi kilise, manastır ve sivil yapı örneklerini bünyesinde barındırmaktadır.  Bunlar arasında tarihin en eski Süryani kilisesi sayılan Mor Gabriel (Meryem Ana) Kilisesi de bulunmakta… Ancak Midyat’ta bazı kırsal alanlarda, kültürel açıdan çok değerli olan tarihi yapıların kaderine terk edilmiş durumda olduğunu görüyoruz. Bizim bu projede öncelikli amacımız Midyat’ta kırsal alanlardaki bu tarihi değeri olan yapıları yok olmadan önce belgelemektir.”

Süryani vatandaşların projeye olan yoğun ilgisine dikkat çeken Mimfab Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Aydın “Yaşanmışlıkların ve anıların izlerini okuyabildiğimiz bu tarihi mekanlar, Şlomo projesi ile yeri ve zamanı fark etmeksizin deneyimlenebilecek dijital ve sanal ortamlara taşınmaktadır” dedi. Aydın, projeye destek veren atölye liderlerine teşekkür ederek ilgilenenleri 6-10 Eylül arasında Savur’un Dereiçi (Kıllıt) köyü bağlamında çalışılacak olan son atölyeye davet etti.

 
Atölyelere destek veren akademisyen, mimar ve mühendisler arasında Prof. Dr. Leman Figen Gül, Prof. Dr. Mine Özkar Kabakçıoğlu, Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Doç. Dr. Sema Alaçam, Dr. Öğr. Üyesi Asena Kumsal Şen Bayram, Arş. Gör. Begüm Hamzaoğlu, Arş. Gör. Sevgi Altun, Arş. Gör. Burak Delikanlı, Mustafa Cem Güneş, Bora Yavuz ve Öğr. Gör. Fahrettin Doğan Tekin yer almaktadır.

Mimfab tarafından yürütülen Şlomo projesini destekleyen kuruluşlar arasında ise Goethe Institut-İstanbul ve LiTech Mühendislik yer almaktadır. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00