IRAK TÜRKLERİ DERNEĞİNDEN KİMYASAL SİLAH AÇIKLAMASI

Irak Türkleri Derneğinden Kerkük`ün Tazehurmatu Kasabasını Hedef Alan Kimyasal Saldırılar Hakkında basın açıklaması yapıldı.

Türk Dünyasından Haberler 12.03.2016 21:56:57 0
IRAK TÜRKLERİ DERNEĞİNDEN KİMYASAL SİLAH AÇIKLAMASI

Irak Türkleri Derneğinden Kerkük'ün Tazehurmatu Kasabasını Hedef Alan Kimyasal Saldırılar Hakkında basın açıklaması yapıldı.

Irak Türkleri Derneğinden yapılan yazılı basın açıklaması şöyle:

''Irak'ta uzun bir süredir birçok bölge DAİŞ saldırısına maruz kalmaktadır. Bu saldırılar sonucu pek çok sivil hayatını kaybetmiş, yaralanmış veya göç etmek zorunda bırakılmıştır. Bu olaylar uluslararası basında geniş yer almıştır.

Irak'ta meydana gelen terör olaylarının büyük bir kısmının Türkmen bölgelerinde meydana geldiği bir gerçektir. Özellikle Kerkük, Telafer, Emirli, Tuzhurmatu, Diyale ve Beşir ile son bir haftadan beri Türkmen kasabası Tazehurmatu DAİŞ terör örgütünün ağır silahlar, katyuşa mermileri ve zehirli gaz bombalarına maruz kalmaktadır.

Tazehurmatu'da hastaneye kaldırılan 600'ün üzerindeki yaralının vücutlarında, yüzlerinde kabarıklıklar ve değişik derecede yanıklar meydana geldiği görülmüştür. Çoğu çocuklardan olmak üzere pek çok yaralıda solunum problemi ve boğulmalar da gözlemlenmiştir. Bazılarının hayati tehlikesi devam etmektedir. Kerkük Valiliği ve diğer resmi makamlarca yapılan açıklamalarda saldırılarda hardal ve klor gazının kullanıldığı tespit edilmiştir.

Uzun süredir devam eden saldırılar Türkmen gönüllü birliklerince bertaraf edilmeye çalışılmakta ancak destek gelmediğinden yetersiz kalmaktadır. Özellikle Türkmen bölgelerine yapılan saldırılar konusunda Irak hükümetinin pasif davranışı gözden kaçmamaktadır. Ayrıca DAİŞ saldırıları sonrası Türkmen bölgelerinden çekilen Irak ordusunun yerine yerleşen Peşmerge güçleri bölgenin güvenliğini sağlamaktan çok demografik yapıyı değiştirmeye yönelik politikalarının peşinden gitmektedirler.

Başta Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Sn. Erşat Salihi olmak üzere Irak'taki Türkmen yetkililer yıllardır teröre karşı bir Türkmen silahlı gücün oluşturulması gerektiğini dile getirmelerine rağmen Irak Parlamentosundan bir türlü onay çıkmamaktadır. Oysa parlamentoda bulunan birçok siyasi grubun tam teçhizatlı milis güçlerine sahip oldukları herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Tazehurmatu'nun tehlikeye atılması durumunda yaşanacak kimyasal saldırı ve soykırım riskinin yanı sıra Irak'ın en önemli kentlerinden olan Kerkük'ün güvenliğinin de tehlike altına girme ihtimali unutulmamalıdır. Musul'dan sonra Kerkük'ün IŞİD terör örgütünün eline geçmesi Irak'ın sonunu getirecek kadar önemli bir tehdittir. Bu tehdit ve saldırıların bir an evvel önlenmemesi durumunda Irak'ın tamamını ve akabinde tüm bölgeyi ve başta Türkiye olmak üzere Irak'ın komşularını etkileyecek bir tehlike söz konusudur. Bu nedenle geç kalınmadan ciddi tedbirlerin alınması jeopolitik açıdan büyük önem taşımaktadır.


Türkmenlerin öncelikli beklentileri, terörü durdurmak için Irak Hükümetinin acil ve ciddi bir askeri müdahalede bulunması ve bölgenin bir an önce terör unsurlarından arındırılmasıdır. Bölgede istikrarın sağlanması için Birleşmiş Milletler'in ve önemli bir bölgesel güç olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin siyasi ve askeri desteğine ihtiyaç olduğu açık bir gerçektir. Temennimiz bölgede daha çok kan dökülmeden bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasıdır.

Bu vesile ile Tazehurmatu'daki yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.''Denildi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10055,98%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,13
  • EURO

    34,78% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2419,94% -0,99
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49