8 METRELİK 3 BOYUTLU ŞAHMERAN UÇURTMASI İLE HİNDİSTAN`DA FESTİVALE KATILACAK

Mardinli Zahit MUNGAN (25) 8 metrelik üç boyutlu Şahmeran uçurtmasıyla "İndia İnternational Kite Festival? (Hindistan Uluslararası Uçurtma Festivali)"ne katılacak.

2.01.2017 21:35:32 0
8 METRELİK   3 BOYUTLU ŞAHMERAN  UÇURTMASI İLE HİNDİSTAN`DA FESTİVALE KATILACAK

Mardinli Zahit MUNGAN (25) 8 metrelik üç boyutlu Şahmeran uçurtmasıyla "İndia  İnternational Kite Festival”  (Hindistan Uluslararası Uçurtma Festivali)"ne katılacak.

 

Çocukluğundan başlayan uçurtma hobisini sürdüren Zahit Mungan, yaklaşık 10 yıl önce Martı Uçurtma Kulübü üzerinden temas kurduğu bir uçurtma kulübü vesilesiyle 3 boyutlu modern uçurtmalar yapmaya başladı. Bu yöndeki çalışmalarını ilerleten Mungan daha sonra ulusal ve uluslararası düzenlenen birçok uçurtma şenliğinde yer aldı.

 

Mungan, son olarak daha çok bölgedeki masallarda yer alan belinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık olan Şahmeran şeklinde uçurtma yaptı.

 

 

5 aydır üzerinde çalıştığı 8 metrelik üç boyutlu Şahmeran uçurtmayla 8-14 Ocak 2017 tarihleri arasında Hindistan'ın Ahmedabad kentinde düzenlenecek uçurtma festivaline katılacak, Martı Uçurtma Kulübü uçurtmacı arkadaşlarıyla Türkiye'yi temsil edecek.

 

Zahit Mungan, Mardin'indeki tek katlı evlerin damlarında çocukların sürekli uçurtma uçurduğunu, çocukluğundan beri ilgilendiği uçurtmaların daha sonra hobisi olduğunu söyledi.

 

Bugüne kadar çok sayıda uçurtma etkinliğine katıldığını dile getiren Mungan, "Malezya ve Tayland'da düzenlenen uluslararası festivallere de katıldım. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan festivalde Şahmeran görünümlü uçurtmayı Ahmedabad'ta uçuracağım." dedi. 

 

 UÇURTMA  YAPIMINDA 100 METRE PARAŞÜT KUMAŞI KULLANDI

 

Şahmeran'ın Mardin'in önemli sembolleri arasında yer aldığını dile getiren Mungan, şunları kaydetti:
"Mardin'de nereye bakarsanız bakın bir Şahmeran sembolü vardır. Şahmeran, Mardin'le özdeşleşmiş bir figür haline gelmiş. Bugüne kadar Şahmeranı 3 boyutlu uçurtma olarak kimse yapmamıştı. Bu nedenlerden dolayı tercihim oldu. Neredeyse 5 yıldır yapmaya karar verdiğim bu uçurtmayı, işten geldikten sonra gece saatlerine kadar çalışıp 5 ayda tamamladım." 

 

Uçurtmanın 800 parçadan meydana geldiğini belirten Mungan,"8 metre uzunluğunda ki uçurtma 800 parçadan oluşuyor. 100 metrekare paraşüt kumaşı kullandım." ifadesini kullandı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19