700 YILLIK KASIMİYE MEDRESESİNDE ``KADİR GECESİ`` COŞKUSU

Kur?an-ı Kerim?in indirilmeye başlandığı ve ??Bin aydan daha hayırlı?? olarak kabul edilen Kadir Gecesi?nde Mardinliler 700 yıllık Kasımiye Medresesinde gerçekleştirilen programa büyük bir ilgi gösterdi.

Mardin 3.07.2016 12:46:35 0
  700 YILLIK KASIMİYE MEDRESESİNDE ``KADİR GECESİ`` COŞKUSU

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve ’’Bin aydan daha hayırlı’’ olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nde Mardinliler 700 yıllık Kasımiye  Medresesinde  gerçekleştirilen programa  büyük bir ilgi gösterdi.

Mardinli vatandaşlar tarafından 700 yıllık Kasımiye Medresesinde Kadir Gecesi büyük bir coşkuyla ihya edildi.

Teravih namazı öncesi Mardin ili  Vaizi Mehmet AYDIN  tarafından verilen vaaz'da Kadir Gecesinin önemi, gecenin nasıl ihya edilmesi konuları anlatıldı.
Teravih namazı akabinde Kur'an tilaveti ile başlanan programa İlahiler, mevlid okunması, dualar ve tesbih namazının kılınması ile devam edildi.

Mardinli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kadir Gecsi programı gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

KASIMİYE MEDRESESİ HAKKINDA

Kasımiye Medresesi, Mardin'de bir medresedir. Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin inşası Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış, 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir döneminde tamamlanmıştır. Medrese, eğitim verdiği dönemde bölgenin en önemli eğitim merkezlerindendi. 16. yüzyılda Mardin'de en fazla maddi kaynağa sahip medrese olduğu bilinmektedir. I. Dünya Savaşı sırasında kapanmıştır. İki mescide, bir türbe ve bir çeşmeye de ev sahipliği yapmaktadır.

Artuklular döneminde yapımına başlanan medresenin inşası Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış, 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu Sultanı Kasım İbni Cihangir döneminde tamamlanmıştır. Eğitim verdiği dönemde bölgenin en önemli merkezleri arasında yer alan Kasimiye Medresesi, şimdi de Mardin'in turizmine katkı sunuyor. Gelen konuklar, 700 yıllık bir tarihe sahip mükemmel bir mimari yapısıyla, nakış, nakış süslenmiş, her köşesi ilim ve irfan kokan Kasımiye Medresesi'nde geçmişte dini ilimler ve fenni ilimler icra edildiği derslikleri inceleyerek tarih meraklarını gidermektedir.

Rivayetlere göre Kasım Paşa burada katledilmiştir. Kasımiye Medresesi eyvanı, rivayete göre, Kasım Paşa'nın kız kardeşi, Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar eşliğinde bu eyvanın duvarlarına sürmüş ve hala o duvarlara su döküldüğünde duvardaki kan izleri belli olmaktaymış, duvarlardaki kan izlerinin bunlara ait olduğu söylenir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,49% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2501,13% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22