62 Yıllık Radyo Kapanıyor mu?

Türkiye tarihine ışık tutan Türkiye'nin en eski radyo istasyonu TÜRKİYE POLİS RADYOSU; yayın stüdyoları, montaj stüdyoları, 500 kişilik gösteri salonu ve 60'a yakın çalışanıyla 2000 metre karelik Anıttepe stüdyolarından çıkarılıyor, 100 metre karelik bir

Gündem 16.09.2013 13:28:45 0
62 Yıllık Radyo Kapanıyor mu?

Türkiye tarihine ışık tutan Türkiye’nin en eski radyo istasyonu TÜRKİYE POLİS RADYOSU; yayın stüdyoları, montaj stüdyoları, 500 kişilik gösteri salonu ve 60’a yakın çalışanıyla 2000 metre karelik Anıttepe stüdyolarından çıkarılıyor, 100 metre karelik bir odaya hapsedilmek isteniyor. TARİHİ STÜDYOLARA NE Mİ OLACAK? MAKAM ODASI

 

İlk kez 1952 yılında yayın hayatına başlayan Türkiye Polis Radyosu, kamusal sorumluluk ve kamu yararını ön planda tutan yayıncılık anlayışı doğrultusunda; dinleyici istekleri, kan anonsları, kayıp eşya ilanları, trafik, eğitim, hukuk, sağlık, ekonomi, kültür- sanat, çocuk, gençlik ve kadına yönelik çok çeşitli programları, reklamsız ve tarafsız yayınları ve Türk diline verdiği önemle kısa sürede Türk Halkının gönlünde yer edinmeyi başarmıştır.

 

1980’li yıllarda yasaklı olan arabesk sanatçılarına ve eserlerine yer vermesiyle devletin resmi yayın kuruluşunu geride bırakan ve dönemin en çok dinlenen radyosu olmayı başaran Türkiye Polis Radyosu; bu sayede hem yayıncılık alanında hem de sanat dünyasında çığır açmıştır. Medya sektörü ve sanat dünyasına kazandırdığı birçok başarılı isimle de adından sıkça söz ettiren radyo; Türkiye’ de her kesimden insanın saygı duyduğu bir marka haline gelmiştir.

Bugün hemen hemen her sürücünün arabasında kayıtlı olan ve uzun yolculuklarda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan radyomuzun üzerinde kara bulutlar dolanmakta. Radyo’nun kurucularından olan ve Anıttepe stüdyolarının yapımında aktif görev üstlenen Yüksek Frekans Uzmanı Şafak TOMRUK ile yaptığımız röportajda TOMRUK şunları ifade etti; “Çok üzgünüm. Polis Radyosu bizim çocukluğumuz, gençliğimiz, yaşlılığımızdır. Biz bugün bile ailece programlara katılıyor, 500 kişilik gösteri salonunda programları canlı canlı izlemenin keyfini yaşıyoruz. Boşaltılması söz konusu olan Anıttepe stüdyoları zamanında radyo yayının yapılabilmesi için özenle inşa edilmiş ve ciddi paralar harcanmıştır. Bugün o stüdyoların oradan çıkarılıp başka yere adapte edilmesi mümkün değildir. Yapılması gereken, yeni binanın yapısına ve özelliklerine göre yepyeni bir projelendirme ve yapılandırmadır. Bu projelendirme sonucunda da orada radyo yayını yapılır anlamı çıkmaz. Çünkü söz konusu alanın akustiğinin de uygun olması gerekir. Anıttepe stüdyoları, radyo yayınına uygun akustiğe sahip olduğu için zamanında tercih edilmiş ve yapılandırılmıştır. Taşınılması düşünülen bina 6 katlı bir devlet dairesidir, yüzlerce personel girip çıkmaktadır ve radyo için planlanmış uygun akustiğe sahip bir bina değildir. Böylesi bir ortamda radyo yayının yapılması mümkün değildir. Diyelim ki inatla radyo söz konusu binaya taşınacak diye ısrar edildi ki görünen o; orayı radyo yayınlarına uygun hale getirmek için yapılacak projelendirme, harcanacak parayı göz önünde bulundurduğunuzda yeni bir bina yapmak daha mantıklı olacaktır. Zaten Anıttepe stüdyoları için zamanında bir o kadar para harcandı, bir de burası için ciddi paralar dökülecek; bu arada Anıttepe stüdyolarından çıkan cihazlarda çöpe atılacak derken devletin kasasından sırf birileri rahat etsin diye milyonlarca lira para çıkacak. Bu, halkın vergileriyle oynamaktır. Bu, insanların çocukluğundan beri takip ettiği ve artık ailesinden beri olarak gördüğü Polis Radyosu’na yapılan bir haksızlıktır” dedi. Ayrıca 2011 yılında değişen yeni RTÜK yasasına da değinen TOMRUK “2015 yılında dijital yayıncılığa geçilmesi ile birlikte radyo frekansları ihaleyle satışa sunulacak. Bu ihalelere 6112 sayılı yasanın 26 maddesinin 3. Bendine göre özel yayın kuruluşları ve kamu kurumu olarak yalnızca TRT katılabilecek. TRT’nin dışında kamu yayıncılığının yapılamayacağını vurgulayan bu maddeye göre; Türkiye Polis Radyosu, Meteoroloji Fm, gibi yılların yayın kuruluşları kapanma tehlikesi altına girecek. Bu konuda ilgililere sesleniyoruz; Türkiye’ye mal olmuş bu kurumlara sahip çıkalım lütfen” dedi. 

 ABDULLAH ORTAÇ-ÖZEL HABER/ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90