60 YAŞINDAKİ EV HANIMI MARDİN MÜZESİ`NDE SERGİ AÇTI

60 yaşındaki, Seydişehirli ev hanımı ve ressam Fatma Kırdar, devlet galerilerindeki faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi.

Mardin 2.10.2014 15:17:17 0
60 YAŞINDAKİ EV HANIMI    MARDİN MÜZESİ`NDE SERGİ AÇTI

60 yaşındaki, Seydişehirli ev hanımı ve ressam Fatma Kırdar, devlet galerilerindeki faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Kırdar’ın 14. Kişisel resim sergisi, 1Ekim Çarşamba günü Mardin Müzesi Sanat Galerisi`nde Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, Mardin İl Kültür ve Turizm  Müdürü Alaaddin Aydın, Müze Müdürü Nihat Erdoğan ve çok sayıda davetli ile müze mahallesindeki komşu kadınların ve çocukların katılımı ile açıldı. Konya Milletvekili Harun Tüfekçi telgrafla, Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel ise gönderdiği çiçekle sanatçıya tebriklerini iletti.

 35 yaşında resim yapmaya ilgi duyan Kırdar, müzede düzenlenen kokteyle katılan sanatseverlerle yaptığı konuşmalarda, resim yaparak hayatın ışığını bulduğunu, resimlerinde geleneksel Türk mimarisine sahip eski yapıları, tabiatı ve kültürel değerleri çizdiğini; amacının resimler aracılığıyla geçmişle gelecek arasında köprü kurmak ve yok olmaya yüz tutmuş kültürel mirasın korunması için farkındalık yaratmak olduğunu  ifade etti. Müze Müdürü Nihat Erdoğan ise müze eğitimi çalışmaları kapsamında ev sahipliği yaptığımız sanatçımızla mahallemizdeki komşularımızın tanışmasını, birlikte vakit geçirmesini, müze eğitim salonunda atölye çalışmaları yaparak, sanatın her şeye rağmen var olabileceğini görüp içlerindeki yeteneklerin farkına varabilmeleri için bir model oluşturmayı arzuladıklarını ifade etti.

 Konya`nın Seydişehir ilçesinde yaşayan Fatma Kırdar, bir Anadolu kadınının isterse neler yapabileceğinin ispatı. Ünü Türkiye`ye ve dünyaya yayılan, her yaşta ve her şartta resim yapılabileceğini gösteren Kırdar, okumayı öğretmen komşularından öğrenir. Açıköğretim`den ilkokulu bitirip diplomasını alan Kırdar, resim öğretmeni olan komşusu ve televizyonda izlediği yağlıboya dersleri sayesinde resme merak sarar. Resim öğretmeni komşusundan kendisine yağlıboya resim yapmasını öğretmesini istediğinde `bu iş sandığın gibi değil, yapamazsın` cevabını alan Kırdar, bu tutkusundan vazgeçmez. Çocuklarının boya kalemlerini kullanarak resim yapmaya başlar. Yaptığı resimleri öğretmene gösterdiğinde, öğretmen bunların kendi resmi olduğuna inanmaz. Seydişehirli ressam Gönül Duranoğlu ile tanışması ise ressamlık hayatının dönüm noktası olur. Daha sonra kendi eserlerini yapmaya başlayan Fatma Kırdar’ın ünü her geçen gün daha da yayılır. Sanatseverlerin verdiği destekle, eserlerini sergileyen Kırdar`ın 35 yaşından sonra yapmaya başladığı resimler, sergilerini gezen sanatseverler tarafından beğenilir ve resimleri başta kamu kurumları olmak üzere pek çok resim tutkununun duvarlarını süslemeye başlar. Televizyon programlarına ve belgesellere de konu olan sanatçı yaptığı resimlerde tabiatı ve eski evleri tuvaline taşıyarak, şimdiye kadar iki yüze yakın esere imza attı. Yurtiçi ve yurtdışından resim siparişleri alan sanatçı Kırdar Ankara, İzmir, Konya, Nevşehir, Alanya ve Seydişehir`de 13 kişisel sergi açtı. Devlet galerilerinde yeterliliğini kanıtlayan ve her yıl düzenlediği çeşitli kültürel aktivitelerle resim sanatının gelişimine katkı sağlayan Kırdar’ın 14. Kişisel resim sergisi 9 Ekim Perşembe gününe kadar Mardin Müzesi Sanat Galerisinde açık olacak.


Artuklu Haber Ajansı-Mardin

Cesur Falay(AHA)


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00