5.SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ

Geleceğe temiz enerji ile yön vermek adına yola çıkan Mersin, 5. Soli Güneş Festivali'ne hazır. Başkan Atar, Soli seni çağırıyor” diyerek, Mersinlileri festivale davet etti.

18.06.2014 15:54:38 0
5.SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ

Geleceğe temiz enerji ile yön vermek adına yola çıkan Mersin, 5. Soli Güneş Festivali’ne hazır. Başkan Atar, “Soli seni çağırıyor” diyerek, Mersinlileri festivale davet etti.

 

Mersin, 21-22 Haziran tarihleri arasında Mezitli Belediyesi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi işbirliğinde düzenlenecek “5. Soli Güneş Festivali”ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

“Soli seni çağırıyor” sloganıyla tüm Mersin halkını festivale katılmaya ve destek vermeye çağıran Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri ve EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, meslek odalarının bu yıl ilk kez düzenleme komitesinde yer aldığı festivalin çok daha bilimsel bir çerçevede ama halkın katılımıyla gerçekleşmesini hedeflediklerini söyledi.

 

“GELECEĞE TEMİZ ENERJİ İLE YÖN VERELİM”

 

İnsan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan enerjinin, geçmişte olduğu gibi bugün

de dünya gündeminde tartışılan konuların başında yer aldığını söyleyen Atar, “Enerji,

ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminde, dolayısıyla toplumsal refahın

artırılmasında vazgeçilmez bir etken olmaya devam etmektedir. Dünya ölçeğinde kullanmakta olduğumuz enerjinin çoğu petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan elde edilmekte olup bu kaynakların rezervlerinin de sınırlı olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Dünyamızdaki bugünkü bilinen rezervlerinin bugünkü tüketim hızı ile; petrolün 40-45 yıl, doğal gazın 60-65 yıl ve kömürün 140-150 yıl sonra tükeneceği bilim insanları tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca fosil yakıtların sera gazı olarak bilinen CO2’in önemli kaynağı olması sebebiyle, küresel iklim değişikliklerine neden olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle fosil yakıtlardan üretilen enerjinin gerçek maliyetini bulmak için uzun dönemde meydana gelebilecek çevre etkisi ve insan sağlığı üzerine olan etkileri vb. dışsal maliyetleri de göz önüne almak gerekmektedir.

Öte yandan gelişmiş ülkelerde yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak tanımlanan

güneş enerjisi, jeotermal enerji, hidroelektrik enerji, biyo-enerji, hidrojen, dalga/okyanus ve rüzgar enerjisi gibi alanlarda çok ciddi AR-GE çalışmaları yapılmaktadır. Ancak ülkemizde gerek bu yöndeki bilinç ve politikaların eksikliği ile yeterli derece çalışma yapılmamaktadır. Özellikle ülkemizde nükleer enerjinin kullanımı gündeme getirilmekte ancak geleceğe dair yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının kullanımı ikinci plana itilmektedir. Oysa aksi olmalıdır. Yüzümüzü doğaya dönmeli, geleceğimize yenilenebilir enerji kaynakları ile yön vermeliyiz. İşte bu nedenle Soli’den yola çıkarak ülkemize örnek olacak çalışmalara imza atılması adına önemli bir çıkış noktasıdır” dedi.

 

FESTİVALDE NELER VAR?

 

“Soli Arena” olarak adlandırılan Pompeipolis Antik Kent Meydanı’nın ev sahipliği yapacağı festival; 21 Haziran 2014 Cumartesi günü saat 13:00’de İçel Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek; “Enerji Paneli” ile başlayacak.

Etkinlikte; oturum başkanlığını Toros Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Zeren yaparken, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Fikret Okutucu, “Pasif Güneş Enerjisi ile Isıtılan Binalar”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haydar Aras; “Türkiye’nin Enerji Talebinin Karşılanmasında Nükleersiz Çözüm Nedir?” ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Seyit Çankaya da, “Güneş Panelleri ve Uygulama Örnekleri” başlıklı birer sunum yapacaklar.

Yine 21 Haziran günü saat 18:00’de festival korteji Babil Köprüsü’nden yürüyüşe başlayarak, Viranşehir sahilinden festival alanına ulaşacak. Akşam ise Mezitli Belediyesi ve Mersina Kültür Sanat Kulübü Derneği Halk Oyunları Gösterisi ile Senfonik Neşet Ertaş Konseri gerçekleştirilecek.

Festivalin ikinci günü olan 22 Haziran tarihinde güneş enerjisi sistemi ile çalışan bir teknenin denize indirilmesi gerçekleştirilecek. Aynı gün akşam saat 21:00’de ise “Soli Arena” olarak adlandırılan Pompeipolis Antik Kent Meydanında sanatçı Sertap Erener Mersinliler ile buluşacak.

Ayrıca iki gün boyunca festival alanında; gün boyunca çeşitli etkinliklere imza atılacak. Alanda kurulacak proje pazarında; Hatay Üniversitesi, Karaman-Kahramanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Ceyhan Teknik Endüstri Meslek Lisesinden akademisyen ve öğrencilerin güneş enerjisi sistemleri ile çalışan projeleri, arabalar ve bir de tekne sergilenecek.

Yine alanda iki gün boyunca Mezitli Belediyesi Sanat Evi ve Mezitli Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin el sanatları sergisi de gezilebilecek.

 

‘’HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN 


33.1° / 20.2°
  • BIST 100

    10677,5%0,19
  • DOLAR

    32,23% 0,07
  • EURO

    34,95% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2442,63% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3897,55% 0,00